Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Golf Mustafa Denizli Habertürk'e özel derbi analizi yaptı - Golf Haberleri

        “Kadıköy’deki seyirci baskısı, en az G.Saray kadar F.Bahçe’ye de etki eder. Çünkü G.Saray, 9 puanlık fark nedeniyle nispeten rahat. F.Bahçe’nin ise kazanmaktan başka çıkış yolu yok. Bu da ayrı baskı unsurudur. Bence şartlar eşit. Ağırlıklı görüşüm, beraberlik çıkar”

        Türk futbolunda ilklere imza atan, üç büyük kulübün başında da şampiyonluk yaşayarak efsaneler arasında yerini alan Mustafa Denizli’yi İstanbul’a geldiğinde yakaladık, sıcağı sıcağına derbiyle ilgili fikirlerini aldık. Biz sorduk, ‘kahin’ sıfatı da takılan duayen hoca yanıtladı.

        Size göre hangisi daha ağır basıyor?

        İbre kimseden yana değil. Bana göre şanslar eşit. Ağırlıklı görüşüm bir beraberlik çıkacağı yönünde.

        Psikolojik açıdan kim zafere daha yakın?

        Kadıköy’deki seyirci baskısı en az G.Saray kadar F.Bahçe’ye de etki eder. G.Saray, 9 puanlık fark nedeniyle nispeten daha rahat. F.Bahçe’nin önünde kazanmaktan başka çıkış yolu yok. Neticede bu da ayrı bir baskı unsurudur. Yarışta var olması sadece galibiyete bağlı. Kazansa, onu ne kadar hedefe götürür, o dahi meçhul. Bence derbiler için genel geçer görüş olan ‘ev sahibi 1 adım öndedir’ düşüncesi şimdi geçerli değil.

        Artı ve eksilerini analiz eder misiniz?

        Şu anda lige baktığınızda en iyi görüntüyü G.Saray veriyor. G.Saray’ın takım defansı, daha caydırıcı duruyor. Bir bütün olarak bakıldığında hücumda da daha iyi gözüküyorlar. Kulübesi de devam edecek koşullarda daha üretici olabilir. F.Bahçe’nin ise orta sahası daha etkin. Genele bakıldığında ise tüm bunlar ‘G.Saray favoridir’ dememiz için yetmiyor. Teoriyle pratik farklıdır. Öyle bir 90 dakika ki; ya ligi bitirecek ya play-off için ayrı bir heyecan yaratacak. F.Bahçe’nin mutlak kazanması gerekiyor. Hatta bu durum bile G.Saray’ın büyük avantajını ortadan kaldırmıyor. Ama her şeye rağmen F.Bahçe’ye de kazanması halinde playoff’a umutlu gitme durumu yaratıyor. Kazanırlarsa, ligdeki tabloyu değiştirebilirler. Fenerbahçe’nin galibiyeti kolay mı, çok kolay değil. G.Saray açısından da şartlar öyle.

        Kocaman’a da Terim’e de alkış

        İki hocanın şu ana kadarki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

        F.Bahçe için şartlar anormaldi. Buna rağmen Aykut Kocamanlı Fenerbahçe’nin bu noktaya kadar yarışın içinde olması büyük başarı. G.Saray’da da silbaştan bir kadro kuruldu. Dokuların hemen uyuşması öyle çok kolay bir şey değildir. Bu yüzden iki teknik adamı da şimdiden alkışlamak gerekir.

        Galatasaray kazanırsa şampiyonluğu erken ilan eder

        G.Saray’ın 9 puan farkla önde bulunması bu maçı nasıl etkiler?

        G.Saray’da 11 maçtır Kadıköy’de kazanamama serisini gören futbolcu yok denecek kadar az. Bu yüzden bilinç altında taşınarak gelen bir psikolojisi yok. Bu avantaj. Ayrıca G.Saray şunun farkında. En kötü şartlarda kaybetmezsem, kupanın bir ucunu yakalamış sayılırım diyebilir. Bu da doğaldır. Genel olarak derbilere hiçbir takım kazanma felsefesi dışında gitmez. Ama ortada bir de gözüken tablo var. 9 puanlık fark sürerse, buna şampiyonluğun erken ilanı denilebilir. Kazanması malumun ilanı olur. F.Bahçe galip gelir ve 6 puanlık fark korunursa, play-off’taki yarışta takım grafiklerinde bir değişim olabilir.

        Terim, çift forvetle sahaya çıkmayabilir

        Derbi için belirleyici olacak bölge neresi?

        Taktik planda değişiklikler olabilir mi? Bu oyunun kaderini orta saha belirleyecek. Şu anda yapısı itibarıyla F.Bahçe az da olsa orta sahada bir fazla adamı var konumunda gözüküyor. G.Saray bunun bilinciyle hareket edecektir. Bu açıdan bakıldığında, Elmander-Necati ikilisinin birlikte görev yapacağı kanaatinde değilim. Bir değişiklik söz konusu olabilir. Sistemler vazgeçilmez değildir. Bir oyun içerisinde dahi değişkenlik gösterebilir. Önemli olan bu değişkenliğin, başarı getirmesi.

        Örnek bir derbi olacaktır

        Siz nasıl bir derbi bekliyorsunuz?

        Bu derbi heyecanının, böyle bir ortama rağmen geri gelmesi, Türk futbolu açısından çok önemli. Şartlar ne olursa olsun bu heyecanın bitmemesi, bitirilmemesi gerek. Ben her şeye rağmen örnek bir derbi olacağı kanaatindeyim. Hiç kimse bu güzelliklerin daha farklı gözükmesi için özel bir çaba sarfetmez, etmemeli de...

        6-0 kaybeden nerede, kazanan nerede?

        Terim’in 6-0’dan sonra Kadıköy’e gitmesi, Kocaman’ın yeni kontratı maçı nasıl etkiler?

        Sözleşme daha önce de imzalanabilir, 5 ay sonra da imzalanabilir. Terim’in G.Saray’la ilişkisinin farklı olduğunu da unutmamak lazım. 6-0’lık skora gelince, bu bir detaydır. Kaybediyorsan, 1-0, 6-0 farketmez. 2-1, 5-1 gibi neticede bir skor. Her ligde, her derbide karşılaşılır. Futbol böyledir. 6-0 kaybeden, bugün takımının başında şampiyonluğa koşuyor. 6-0 kazanandan (W.Lorant) eser yok. Skorlar, detaydır. Detaylar da rekabet içinde günlük kullanılacak şeylerdir.

        Eboue ve Emre’nin maçı olabilir

        Maçın kader adamları kimler olur?

        G.Saray’da Eboue, Engin Baytar olabilir. Eğer oynarsa Baros olabilir. F.Bahçe’de Emre, M.Topuz, Gökhan, hatta oyun sıkıştığında Stoch olabilir. Tabii ki maç öncesinde ön planda Alex, Selçuk, Melo, Elmander gözüküyor. Ancak bu ilk saydıklarım, bu maçta daha etkin bir rol oynayabilirler. Her şeye rağmen kaleciler Volkan ve Muslera da ön plana çıkacaktır. Takımlar eğer bu yarışa devam ediyorsa, burada kalecilerin rolünü unutmamak lazım.

        Kırmızı kart 75’ten sonra çıkabilir

        Hakem derbiyi kaldırabilir mi, kırmızı bekliyor musunuz?

        Bülent Yıldırım’la ilgili tartışmalara katılmak istemiyorum. Ama bir anormallik olursa, kırmızı kartın çıkma ihtimali kanımca 75’ten sonra olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ