Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat Londra'da düzenlenen 30. Yaz Olimpiyat Oyunları gerçekleştirilen muhteşem açılış töreniyle başladı. Oyunlar 12 Ağustos’a kadar sürecek - Olimpiyat Haberleri

        Londra'da düzenlenen 30. Yaz Olimpiyat Oyunları gerçekleştirilen muhteşem açılış töreniyle başladı. Direktörlüğünü Danny Boyle'un yaptığı açılış töreni nefes kesti.

        Sanat direktörlüğünü "Trainspotting" ve 8 dalda Oscar kazanan "Slumdog Milyoner" filmlerinin yönetmeni Danny Boyle’un yaptığı Londra Olimpiyat Oyunları'nın resmi açılış töreni renkli gösterilerle başladı. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Olimpiyat Parkı içinde bulunan 80 bin kişilik Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilen törenle 30. Yaz Olimpiyat Oyunları'nın startı verildi.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN DA TÖRENİ İZLEDİ

        Londra'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan da Olimpiyat Stadı'ndaki açılış törenini izledi. Olimpiyat Parkı'ndaki açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, aralarında Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın da bulunduğu çok sayıda devlet başkanı ve başbakan ile yetkili takip etti.

        SAHADA İNGİLİZ KÖYÜ KURULDU

        Açılış töreninde, Olimpiyat Stadı'nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yanı sıra bacası tüten bir köy evinin yer aldığı örnek bir İngiliz köyü kuruldu. Köy tasviri için 2 keçi, 70 koyun, 12 at, 10 tavuk, 10 ördek, 9 kaz, 3 köpek ve 3 inek kullanıldı, ayrıca yapay bulutlarla resim tamamlandı.

        SANAYİ DEVRİMİNE GEÇİŞ

        ''Harikalar Adası'' temalı açılış töreninde köy yaşamının anlatıldığı gösterinin ardından İngiltere'nin sanayi devrimine geçişi sahneye konuldu. Sahadan dev bacalar yükselirken, köylülerin yerini sanayi işçileri aldı. Sanayi Devrimi'nin ardından günümüz, dijital çağ olarak canlandırıldı.

        27 MİLYON STERLİNE MAL OLDU

        Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlediği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yaptı. 27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan açılış töreninde, Buckingham Sarayı'nda Kraliçe Elizabeth ve ünlü film karakteri James Bond rolüyle tanınan aktör David Craig'in oynadığı kısa bir film gösterildi. Kısa filmde, James Bond rolündeki David Craig, Kraliçe Elizabeth'i Buckingham Sarayı'ndan helikopterle alarak Londra üzerinden Olimpiyat Stadı'na getirmesi gösterildi.

        KRALİÇE ELİZABETH AYAKTA ALKIŞLANDI

        Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, bu filmin ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jaques Rogge ile birlikte stada giriş yaptı. Kraliçe Elizabeth, Olimpiyat Stadı'na gelişinde tribünlerde bulunan seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. Daha sonra işitme engelli çocuklar, İngiliz Milli Marşı'nı seslendirdi. Öte yandan ünlü çocuk romanı karakteri ''Harry Potter'in yazarı JK Rowling, açılış töreninde ''Peter Pan''dan bir bölüm okudu. Hasta çocuklar için yapılan bu gösteride sahada 320 yatak kullanılırken, 600 dansçı görev yaptı.

        OLİMPİYAT ÇANI'NI BİSİKLETÇİ BRADLEY WIGGINS ÇALDI

        Açılış töreninde 23 tonluk bir olimpiyat çanı da kullanıldı. 2x3 metre boyutundaki çanı, bu sene Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan ve bu turda ilk kez şampiyon olan İngiliz unvanını alan Bradley Wiggins çaldı. Wiggins'in çanı çalmasıyla açılış gösterisi de start aldı.

        3 BOYUTLU GÖSTERİ YAPILDI

        Açılış töreninde ışıklarla 3 boyutlu gösteri de gerçekleştirildi. Bu gösteri için görevliler, izleyicilere ve basın mensuplarına 3 boyutlu gözlükler dağıttı. Bu arada seyircilere dağıtılan fenerlerle stadyumda renkli bir görüntü oluşturuldu.

        MR. BEAN STADI GÜLDÜRDÜ!

        Mister Bean karakteri ile tanınan aktör Rowan Atkinson, açılış töreninde yaptığı gösteriyle seyircileri güldürdü. Atkinson'ın yaptığı hareketler, seyircilerden büyük alkış aldı.

        GÜVENLİK ÜST DÜZEYDEYDİ

        Açılış töreni öncesi ve sırasında Olimpiyat Parkı çevresi ile Olimpiyat Stadı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Seyirciler, birçok güvenlik çemberinden geçirilip, x-ray cihazları ile arandıktan sonra stada alındı.

        KRALİYET HAVA KUVVETLERİ GÖSTERİ UÇUŞU YAPTI

        Açılış töreni öncesi Kraliyet Hava Kuvvetleri stat üstünde gösteri uçuşları yaptı. Birbirine oldukça yakın uçan uçakların geçişi sırasında tribünde büyük bir coşku yaşandı.

        DÜNYAYA MESAJ: MÜZİĞİN KRALIYIZ

        Açılışta Britanya'nın dünyaya armağan ettiği müzisyenlerin ve grupların şarkılarıyla adeta müzikal şölene imza atıldı. Beatles'dan Sex Pistols'a, Queen'den Muse'a, Prodigy'den Amy Winehouse'a, Rolling Stones'dan Eurythmics'e, Eric Clapton'dan Led Zeppelin'e, David Bowie'den Duran Duran'a, Cold Play'dan Radio Head'e, Kaiser Chiefs'ten Franz Ferdinand'a, Pink Floyd'dan Adele'e, Oasis'ten Chemical Brothers'a, Handel'den The Clash'e kadar birçok müzisyen ve grubun şarkıları çalındı.

        MUHTEŞEM GEÇİT TÖRENİ

        Londra Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Türkiye'nin bayrağını milli voleybolcu Neslihan Darnel taşıdı. Olimpiyat Stadı'ndaki açılışta, gösterilerin ardından 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na katılan ülkelerin geçit töreni düzenlendi. 204 ülke sporcuları, alfabetik sıraya göre geçit törenine katıldı.

        189. sırada stada giren Türk kafilesinin önünde Türk bayrağını milli voleybolcu Neslihan Darnel taşıdı.

        Bu arada ülkesi olmayan sporcular da geçit töreninde olimpiyat bayrağı altında yürüdü.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN AYAKTA ALKIŞLADI

        Açılış törenini izleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk sporcuların geçişi sırasında eşi Emine Erdoğan ile birlikte ayağa kalkarak millileri alkışladı. Milli sporcular ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak tüm stadı selamladı.

        JAMAİKA'NIN BAYRAĞI BOLT'DA

        Atletizmde 100 ve 200 metrenin dünya rekortmeni atleti Usain Bolt, Jamaika'nın bayrağını taşıdı.

        Teniste dünya klasmanında 3. sırada yer alan Maria Sharapova Rusya'nın, hokey oyuncusu Natascha Keller Almanya'nın, teniste dünya klasmanında 2. sırada yer alan Agniezska Radwanska Polonya'nın, basketbolcu Pau Gasol İspanya'nın, bisikletçi Chris Hoy Büyük Britanya'nın, teniste dünya klasmanında 2. sırada bulunan Novak Djokovic Sırbistan'ın, eskrimci Mariel Zagunis ABD'nin bayrağını taşıyan isimler oldu.

        Ülkesinin bayrağını taşıyacağı açıklanan İspanyol raket Rafael Nadal sakatlığı nedeniyle olimpiyatlara katılamayınca bu görev ünlü basketbolcu Pau Gasol'a verilmişti.

        Bu arada ilk kez olimpiyatlara katılan Suudi Arabistan'da 3 kadın geçit töreninde ülkeleri adına yer aldı.

        Geçit töreninde en büyük alkışı evsahibi Büyük Britanya'nın sporcuları aldı.

        KRALİÇE ELİZABETH OYUNLARI RESMEN BAŞLATTI

        Kraliçe Elizabeth, Londra Olimpiyat Oyunları'nı resmen başlattı. Olimpiyat Stadı'nda düzenlenen açılış töreninde, gösteriler ve sporcuların geçit töreninin ardından Londra Olimpiyat Oyunları Düzenleme Komitesi Başkanı Sebastian Coe ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jaques Rogge birer konuşma yaptı.

        IOC Başkanı Jaques Rogge olimpiyat tarihinde, ilk kez katılan ülkelerin tamamında kadın sporcu yer almasının sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

        Sebastian Coe ise, ''Londra'ya hoşgeldiniz, 2012 Olimpiyat Oyunları'na hoşgeldiniz'' diyerek sözlerine başladı ve olimpiyat oyunlarının tüm dünyadaki insanları bir araya getirdiğini vurguladı.

        2012 Londra oyunlarıyla ''bir nesle ilham vermeyi'' amaçladıklarını belirten Coe, Londra'nın oyunlara 3. kez evsahipliği yaptığına dikkati çekti.

        Daha sonra Kraliçe Elizabeth, ''Modern zamanların 30. olimpiyat oyunlarını açıyorum'' dedikten sonra olimpiyat oyunları resmen başlamış oldu.

        OLİMPİYAT BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKİLDİ

        Kraliçe'nin konuşmasının ardından havai fişek gösterisi yapıldı. Bu törenin ardından olimpiyat bayrağını Daniel Barenboim, Shami Chakrabati, Doreen Lawrence, Leymah Gbowee ve Haile Gebrselassie taşıdı. Efsane boksör Muhammed Ali de bayrağın taşınmasına son metrelerde yardım etti. Bayrak daha sonra Olimpiyat Stadı'nda göndere çekildi.

        BECKHAM MEŞALEYİ TEKNEYLE GETİRDİ

        Olimpiyat meşalesi, dünyaca ünlü İngiliz futbolcu David Beckham'ın kullandığı tekneyle Olimpiyat Stadı'na getirildi. Teknenin Tower Bridge'den geçişi, Olimpiyat Stadı ekranlarından canlı olarak verildi.

        Beckham, meşaleyi İngilizlerin 5 kez olimpiyat şampiyonu olan kürekçisi Steve Redgrave'e verdi. Redgrave, stada kadar taşıdığı meşaleyi, kapıda 7 kişiden oluşan İngiliz sporculara teslim etti.

        Sporcular, daha sonra sahanın ortasına gidip önceden hazırlanan 205 meşaleyi tutuşturdu. Meşale Birleşik Krallık genelinde 70 gün boyunca, 8 bin kişi tarafından, toplam 12 bin 800 kilometre taşındı.

        Bu arada olimpiyat andını atletler adına İngiliz tekvandocu Sarah Stevenson, yöneticiler adına Mik Basi ve antrenörler adına ise Eric Farrell okudu.

        TÜM ÜLKELERİ KAPSAYAN OLİMPİYAT ATEŞİ

        Herkesin merakla beklediği olimpiyat ateşi, alışılagelmişin dışında bir şekilde yakıldı. Ünlü bir ismin yakmasının beklendiği olimpiyat ateşi, stat içinde 7'ye bölündü ve 7 genç sporcu ateşi yaktı. Genç sporcuların ateşlediği ve tüm ülkeleri kapsayan 205 bakır kap, yerden yükselerek birleşti ve büyük ateşi oluşturdu

        PAUL MCCARTNEY SAHNE ALDI

        Efsanevi grup Beatles'ın üyesi ünlü İngiliz sanatçı Sir Paul McCartney, açılış töreninde sahne aldı. Dünyaca ünlü yıldız, unutulmaz ''Hey Jude'' ve ''The End'' parçalarını seslendirdi.

        TÖREN 4 SAAT SÜRDÜ

        Londra Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni 3 saat 45 dakika sürdü. TSİ 23.00'de başlayan tören, saat 02.45'te sona erdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ