Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1980 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Final turunda 8 takımın karşılaştığı ilk Avrupa Şampiyonası olma özelliği taşıyan Euro 1980, İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Her yıl giderek gelişen Avrupa Şampiyonası, 1980'de yapılacak turnuva öncesinde bazı değişikliklerle karşılaştı. Bunlar;

        Ev sahibi olacak ülkenin turnuva başında değil, daha önceden belirlenmesi, ev sahibi ülkenin kurada seribaşı olarak yer alması, grup liderlerinin direk final karşılaşmasına çıkması ve üçüncülük karşılaşmasının oynanacağı son organizasyon olması gibi değişikliklerdi.

        Bu turnuvanın öncekilere kıyasla futbol mantalitesi olarak da çeşitli değişikliklere imkan tanıdığı söylenebilir. Daha önceleri 5-4, 4-3 gibi bol skorlarla tamamlanan karşılaşmalar, oynatılan yeni nesil 'defansif' futbol ile 1-1 ve 1-0 gibi skorlarla bitmeye başlamıştı.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, İngiltere, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, Bulgaristan, Danimarka, Belçika, Avusturya, Portekiz, İskoçya, Norveç, İspanya, Yugoslavya, Romanya, Kıbrıs Rum Kesimi, Hollanda, Polonya, Doğu Almanya, İsviçre, İzlanda, Çekoslavakya, Fransa, İsveç, Lüksemburg, Yunanistan, Macaristan, Finlandiya, Sovyetler Birliği(SSCB), Batı Almanya, Galler, Malta

        Elemelerin ardından final turuna katılan 8 takım iki gruba ayrılmış, A grubuna düşen Batı Almanya, Çekoslovakya, Hollanda ve Yunanistan arasından, Batı Almanya ve Çekoslovakya üst tura yükselmiştir.

        B grubunda ise Belçika, İtalya, İngiltere ve İspanya arasından Belçika ve İspanya üst tura yükselme şansını elde etmiştir.

        Kural gereği yarı final maçlarının oynanmadığı ve grup birincilerinin doğrudan final karşılaşmasına çıktığı Euro 1980'in üçüncülük karşılaşmasında Çekoslovakya ve İtalya, final karşılaşmasında ise Belçika ve Batı Almanya karşılaştı.

        ÜÇÜNCÜLÜK KARŞILAŞMASI

        Üçüncülük karşılaşmasında Çekoslavakya ile ev sahibi İtalya karşılaştı. Normal süresi 1-1 biten karşılaşmada penaltı atışlarına giden ekipler, toplam 17 atış yaptı. Bu atışların sonunda kazanan Çekoslavakya oldu.

        FİNAL KARŞILAŞMASI

        Euro 1980'in final karşılaşmasında, deneyimsiz Belçika'nın karşısında, Avrupa Şampiyonası'nda adını yeterince duyurmuş Batı Almanya bulunmaktaydı.

        Bu turnuvada üst üste üçüncü kez finale yükselen Batı Almanya, organizasyonun sonunda sadece bir kupa değil, birçok da yıldız kazanmıştı. Bernd Schuster ve Rummenigge ikilisinin harikalar yarattığı maçta, bitirici hamleyi Hrubesh'in takipçiliği sayesinde yapan Batı Almanya, İtalya'da başlayan Euro 1980 serüvenini kendi tarihine altın harflerle yazarak kapatmayı başardı.

        Turnuva sonrasında ismini tüm dünyaya duyuran Bernd Schuster, henüz 20 yaşındayken kendisini Barcelona'nın transfer listesinde buldu. O dönemlerde Barcelona'da iyi bir sezon geçiren Schuster, Barcelona teknik direktörü Udo Lattel ile arasında çıkan anlaşmazlık ve milli takım hocası Jupp Derwall ile yaşanan sürtüşmeler sonrası 24 yaşında milli takımı bırakma kararı aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ