Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Ev sahipliğini Portekiz'in yaptığı, 12. Avrupa Futbol Şampiyonası olarak bilinen EURO 2004, önceki şampiyonalarda olduğu gibi yine ilkleri barındırıyordu. Bu turnuvada ilk kez açılış ve final maçları aynı takımlar arasında oynandı.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Galler, Ukrayna, İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, Slovakya, Sırbistan Karadağ, İskoçya, San Marino, Rusya, Romanya, İrlanda Cumhuriyeti, Polonya, Norveç, Kuzey İrlanda, Hollanda, Moldova, Malta, Malta, Lüksemburg, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, İtalya, İsrail, İzlanda, Macaristan, Yunanistan, Almanya, Ermenistan, Makedonya, Fransa, Finlandiya, Faroe Adaları, Estonya, İngiltere, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Belçika, Belarus, Azerbaycan, Avusturya, Ermenistan, Andorra, Arnavutluk

        2004 Avrupa Futbol Şampiyonası final turları bir önceki organizasyonda olduğu gibi 4 grup 16 takımdan oluştu. Gruplarından çıkmayı başaran Portekiz, Yunanistan, Fransa, İngiltere, İsveç, Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda çeyrek finale yükselme şansını elde etti.

        Çeyrek Final karşılaşmalarında Portekiz-İngiltere maçını penaltılarla Portekiz, Yunanistan-Fransa maçını enteresan bir şekilde Yunanistan, İsveç-Hollanda maçını penaltılarla Hollanda, Çek Cumhuriyeti-Danimarka maçını Çek Cumhuriyeti kazanmıştı.

        Buraya kadar çıkmasına dahi şans verilmeyen Yunanistan, diğer milli takımların formsuzluğunu fırsat bilmiş, turnuvaya özel geliştirdiği 'defansif' futbol taktiğini uygulayarak yarı finalde Çek Cumhuriyeti karşısına çıkmıştı. Çek cumhuriyeti karşısında oynadığı sert defansif futbol ile maçı uzatmalara kadar taşıyan Yunanistan, uzatmaların ilk yarısının son dakikasında attığı gol ile 1-0 öne geçmişti. Fakat 2003 yılında uygulanan yeni bir karar ile uzatmalarda altın gol kuralı kaldırılıp, yerine gümüş gol kararı getirilmişti. Gümüş gol kuralında, maça 15 dakikalık bir uzatma devresi eklenir. Eğer bu 15 dakikalık sürede bir takım eşitiği kendi lehine bozarsa maç 15 dakikalık uzatma devresi sonrası sona erer ve maçı o takım kazanır. Eğer eşitlik bozulmaz ise bir tane daha 15 dakikalık uzatma devresi oynanır. Bu devrelerde atılacak ve kazananı belirleyecek goller gümüş goldür. Yunanistan şans eseri golü 105+1 yani ilk uzatma devresinin bitişine saniyeler kala atmıştı. Açıkcası şans onlardan yanaydı ve Deco, Figo ve genç yetenek Ronaldo'lu Portekiz'in karşısındaki finalist onlar oldu.

        Final maçında futbol otoritelerinin düşüncesi, Yunanistan'ın oynadığı defansif futbol ile buraya kadar şans eseri geldiği, finalde hücüm hattı avantajını taşıyan Portekiz tarafından alaşağı edileceğiydi. Ev sahibi olma avantajını da taşıyan Portekiz, seyircisi önünde bu işi bitirmeye çok yakındı. Nitekim Portekiz hücumu Yunanistan defansını ekarte edebilmek için olağanüstü bir çaba gösterdi. O kadar uğraşmalarına rağmen Yunan defansını bir türlü geçemediler. O kadar defansif futbol oynamasına rağmen hucüm aktivitelerinden de eksik kalmayan Yunan'lar bir köşe vuruşu organizasyonu sonrası Charisteas'ın kafa vuruşuyla topu Portekiz ağlarına göndermeyi başarmıştı. Maçın ilerleyen dakikalarında Portekiz bu gole karşılık veremeyince Yunanistan aynı gruptan el ele çıktığı rakibini finalde mağlup ederek 2004 Avrupa Futbol Şampiyonasının şampiyonu olmuştur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ