Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Afyon iline bağlı bir ilçe. Yüzölçümü 2,131 kilometrekare nüfusu 29.763 tür. Afyon'un doğusunda bulunan Bolvadin'in yüzeyi yer yer dağlardan, makilerle örtülü dağ sırtlarından ve bu dağların çevrelediği geniş bir ovadan ibarettir. Halk tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Afyon, şekerpancarı, buğday, arpa , patates, mercimek yetiştirilen başlıca ürünler arasındadır. 16.026 nüfuslu bir kasabadır.

Tarihi

Bolvadin, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bolvadin'in yaklaşık 10.000 yıllık geçmişi vardır. Bolvadin, antik Paroreos Phrygia vadisinde kurulmuştur.Paroreos Phrygia vadisinde yaklaşık MÖ 8000'de yerleşik hayata geçilmiştir.

 

Roma ve Bizans dönemi

Bolvadin, Arkaik devirde bir site şehridir. Bolvadin, Afyon bölgesindeki 52 yerleşim biriminden birisiydi. Bolvadin, Anadolu'daki bütün tarihî devirleri yaşamıştır.Bolvadin, Romalılar zamanında Polybotum isminde il merkezidir. Üçhöyük mevkiinde mühim bir iskân merkezi olan Kayster Pedion şehri MÖ 401 yılında Persler tarafından yakıldıktan sonra Polybotum hızla gelişmiştir. 

Bolvadin 133 yılında Polybotum'u ziyaret eden Roma kralı Hadrianus adına 3 tür para basılmıştır. Kralın heykelleri form ve agoraları süslemiştir. Bizans zamanında "Polybotos" ismiyle anılmıştır. Çevresine tesir eden kültür şehri olmuştur. Bizans'ın son zamanlarında Türk ve Arap akınlarının tesiri ile şehir küçülmüş, nüfus dağılmıştır. Bizans tarihçisi Anne Comnenus "Alexia" isimli eserinde bu şehrin çevresinin merkezi olduğunu yazar. IX. asrın başlarında büyük bir deprem geçirir. Şehrin surları ve binaları yıkılır. Bizans Kralı Aleksi Comnenus şimdiki Hisar Mahallesi'nin olduğu yere büyük bir kale yaptırır, halkın bir kısmı ile askerleri buraya taşır, büyük bir kımı ise Sivrihisar ve Seyitgazi'ye taşınır. 732 yılında Emevi komutanı Mesleme büyük bir ordu ile Bolvadin'e gelir. Burada Akrenon (Afyon) kalesi kuşatılır. Kuşatmada Seyyid Battal Gazi ve Peygamberimizin sahabesi Abdül Vahap Gazi yaralanır. Seyit Battal Gazi, Seyit Gazi'de; Abdül Vahap Gazi de Bolvadin'de ölürler. Türbeleri bu yerdedir. Bu olayların hatırası olan Sahabe Abdül Vahap Gazi'nin türbesi Eber Gölü kenarında bir höyük üzerindedir.

Selçuklular dönemi

Bolvadin, Malazgirt Savaşı'nın ardından 1107 yılında yapılan Bolvadin Savaşı sonunda Emir Mengücek Bey tarafından Türklerin eline geçmiştir. Bolvadin Savaşı, Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir rolü vardır

Türklerin eline geçtikten sonra Bolvadin'e Yazır, Avşar, Karkın, Çepni boyları gelip yerleşmişlerdir. Daha sonra aşiretlerin iskanları sırasında çeşitli aşiretler, cemaatler yerleştirilmiştir. Bugünkü Bolvadin ve civarındaki halkın kökleri bu aşiretlere dayanır.

 

Bolvadin Selçuklular zamanında "Karahisar-ı Devle" ismiyle anılan Afyon'a bağlı 10 kadılıktan birisi olup yeniden imar edilmiştir. Bolvadin bu dönemde büyük bir ticaret merkeziydi. Selçuklular'dan günümüze kadar yalnızca Alaca Camii ulaşmıştır. Alaca Çeşmesi ve Ali Efendi Camisi'nin yalnız kitabeleri ulaşabilmiştir. 

Anadolu beylikleri dönemi

Bolvadin, Selçuklular yıkıldıktan sonra Eşrefoğulları, Sahipataoğulları ve Karamanlılar'ın eline geçmiştir. Bu devirde Eşrefoğlu Külliyesi ve Erkmenhisarı Camii yapıldı. Bu eserleriden günümüze Eşrefoğlu Camisi'nin kitabesi ve Erkmenhisarı Camisi'nin minaresi  gelebilmiştir.

Osmanlı dönem

Afyonkarahisar'a bağlı Bolvadin ilçesi, Sultan I. Murat zamanında Osmanlı topraklarına katıldı.

Kültür merkezi olan Bolvadin'de  ticari hayat ve sanat çok gelişmiştir. 1831 yılında yapılan nüfus sayımındaki istatistiklere göre 150 çeşit meslek grubu vardır. Ziraat Bankası 22. şubesini 1873 yılında Bolvadin'de açmıştır. Bunu takiben Osmanlı Bankası ve Akşehir Bankası da şube açmışlardır. Daha sonra Bolvadinliler 1 Haziran 1914 yılında, Osmanlı Döneminin ilk özel bankalarından olan "Bolvadin İktisadi Osmani Bankası"nı kurmuştur.

 Arşivlerdeki bilgilere göre Bolvadin de 14 tekke vardır. Bolvadin'de 1839'dan sonra medreselerin yanı sıra kurulan okullardan Bolvadin'de 7  ilkokul, 1  ortaokul vardır. Ayrıca 63  mahalle mektebi bulunuyordu.

Kurtuluş Savaşı

Bolvadin, Kurtuluş Savaşında stratejik olarak önemli bir merkez olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nda Birinci ve İkinci Ordu Bolvadin'de kurulmuştur. Afyonkarahisar'ın Bolvadin ileçi 24 Eylül 1922'de Yunan işgalinden kurtuldu.

 

BAKMADAN GEÇME