Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Barack Obama, obamanın kızları, Michelle Obama, Barack Obama Kızlarımın erkeklerle çıkması problem olabilir çünkü

        Arda TUNA/ HT PAZAR

        Aralık 2006... Barack Obama’ya Demokrat başkan adayı olmak için yarışa girmesi, partinin yaşlı kurtları tarafından teklif edildiğinde, “Bana biraz müsaade edin. Michelle’le konuşmam lazım” dedi. Michelle ise aileyi tehlikeli ve çirkin bir sürece maruz bırakmaya pek istekli değildi. Çünkü bu süreç tarihe geçecek kadar fiyakalı olsa da, aile hayatına ciddi zarar verebilirdi. CIA, çocuklarına “hoş” isimler takabilirdi mesela... Öyle de oldu, gizli servis ilk iş çocuklar için “Radiance” (Işıltı) ve “Rosebud” (Goncagül) isimlerini kullanmaya başladı. Hayatları asla eskisi gibi olamayacaktı.

        Velhasıl Beyaz Saray’ın kızlarının “başkanlık sıkıntısı”, sandığınızdan eski bir mesele. Peki biz buraya nereden geldik? Malum-i âliniz, birkaç gün önce, ABD Başkanı Barack Obama’nın kızları Malia (16) ve Sasha’nın (13) babalarıyla halkın önüne çıktığı Şükran Günü kutlamalarındaki kıyafetleri ABD’de dert olmuştu. Cumhuriyetçi Parti vekili Stephen Fincher’in sözcüsü Elizabeth Lauten, kılıcını Facebook’ta çekti: “Sevgili Sasha ve Malia. Siz ABD Başkanı’nın kızlarısınız. İnsan biraz kıyafetine çekidüzen verip şık giyinir. Böyle çok sıradan görünüyorsunuz. Bu kıyafetlerle ancak barda öylesine bir bakış alırsınız.” Çok tepki alan Lauten özür diledi, ama nafile... Hem eleştiriler hem de kızların kıyafetleri uzun süre gündemden düşmedi. Kızların her ikisinin de ayaklarındaki askeri siyah botlar, mini etekleri ve Sasha’nın giydiği uzun beyaz hırka dikkat çekiciydi. Belki başkanın kızları, kendilerini babalarının akıntısına kaptırmamak için direniyor. Hatta bu bizzat annelerinin eseri de olabilir. Ve belki de siyasete malzeme olmalarının birinci sebebi bu farklı hal ve gidiştir; yani bu durumda asıl hedef, Michelle ve çizdiği anne portresi oluyor...

        ‘KONTROLDEN ÇIKARLARSA YENİ PROJEM OLURLAR’

        Michelle Obama, kızları Malia ve Sasha’ya her şeyden fazla önem veriyor. Amerikalı analistlere göre, bu first lady’nin cazibesini de artırıyor. Carter, başkan seçildiğinde kızı Amy 9, Clinton başkan seçildiğinde kızı Chelsea 12 yaşındaydı. Carter ve Clinton ailelerinden ders çıkaran Michelle, en başından itibaren kızlarının etrafında bir koruma duvarı oluşturdu. Zira Michelle’in Beyaz Saray’la ilgili en büyük endişesi kızlarıydı. Onların yeni evlerine ve okullarına alışıp alışmayacakları ve aynı eşi gibi onların da gerçek hayattan kopup kopmamaları meselesi onu hep korkuttu. Bir defasında, “Orada kontrolden çıkarlarsa annelerinin yeni projesi olurlar, çünkü ayaklarının yere bastığından emin olmalıyım” diye cümle âleme diş göstermişliği de var.

        REİS ANNE

        Hangi ebeveyn, çocuklarını aşırı ilgili gözlerden sakınmak istemez ki? Fakat Michelle’in en başından “reis anne” (çocuğunun ensesinden ayrılamayan anne tipi) olmayı planladığını söylemesi de ev kadını anneler ve çalışan kadınlar arasında süren “beyaz anne” (çocuğuna karşı daha serbest, hem işi hem çocuğu olan anne) savaşlarını alevlendirmişti. Bir yandan da hukuk fakültesini bitiren, Obama’nın başkanlık kampanyasında idari görev üstlenen Michelle Obama ile kıyaslanarak annelikte yetersiz görünme kaygısı yaşayanlar bile oldu. Çalışsalar dahi bütün anneler çocuklarının üzerine titremez mi? Ama ortalama bir AfroAmerikan ailesi iki gelir kaynağı olmadan yaşamını sürdüremez. ABD nüfus istatistiklerine göre siyahi aileler arasında fakirlik oranı yüzde 30’un üzerinde seyrediyor. Bu, bekâr anneler için iki işte çalışmak, çocuklarına pek az vakit ayırabilmek anlamına geliyor. Bir first lady’nin sadece çocuklarını değil, halkta sempati yaratabileceğini de düşünerek çizdiği portre sanılandan karmaşık tepkilere yol açabiliyor. Eh herkes Beyaz Saray’da yaşamıyor!

        Kızlar ve çok sorulan sorular

        Barack Obama’nın başkanlık için yola çıkmasından bugüne dek kendisine kızları hakkında çok soru yöneltildi. Verdiği yanıtlarsa, Beyaz Saray’ın kızlarıyla ilgili süren tartışmalara katkı açısından güncelliğini koruyor.

        Siz ve Michelle kızlarınıza bir Tanrı’nın varlığından bahsediyor musunuz? Ya da İsa’nın?

        Evet, ama sistematik bir eğitim yöntemimiz yok. Sofrada dua ediyoruz. Onlar meraklı beyinler. Tanrı veya inanç hakkında ne zaman soruları olsa, onlarla sohbet ederim. Ben empoze edilene değil, zaten orada olana, onların ruhuna dokunan bir dine çok inanırım.

        Ailenizin kısa sürede kültürel bir simge haline gelmesi sizi şaşırttı mı?

        Neyse ki kısmen mizaçları, kısmen de Michelle’in olağanüstü annelik yeteneğinden dolayı mutlu ve gayet normal çocuklarım var. Etraflarında olan bitenin pek farkında değiller. Bugüne kadar, kendilerini akvaryum balıkları gibi hissetmediler. Ama ergenlik dönemlerine ilişkin endişelerim var. Çünkü biliyorsunuz, gençler o dönemde anne babalarından utanır. Hele anne babalarını sürekli televizyonda görürlerse daha da fazla utanacaklardır. Kızlarımın erkeklerle çıkmaları da problem olabilir, çünkü etrafımda sürekli silahlı korumalar var. (Gülüyor.) Bu benim açımdan hiç sorun değil, ama onlar aynı fikirde olmayabilir!

        Gözlerin hep üzerlerinde olması bir mesele. Bundan dolayı, kızlarınızı yetiştirmek konusunda önceki başkanlara veya ünlülere danıştınız mı?

        Aslında seçim kampanyası boyunca, ateşin üzerindeki su dolu tencerenin içinde bir kurbağa gibiydim. Isı yavaşça artırılıyordu. Ama yemin edip göreve başladığımda neredeyse buna alışmıştık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ