Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Umutlu ev kadınları

        Aslı ÖZTÜRK / HABERTÜRK

        Tuzla’daki Gönül Elleri Çarşısı içerisinde kurulan atölyede çalışan kadınlar öncelikle belediyeye bu işte çalışmak istediklerini beyan ediyor. Sonrasında ise ihtiyaç sıralamasındaki önceliklerine göre atölyede çalışmaları için görevlendiriliyor. Her birinin kendi meziyetlerine göre yaptıkları el işleri her hafta kurulan Tuzla Pazarı’nda satılıyor. Ayrıca birçok kermeste de ürünlerini sergileyen ve satan kadınlar bugünlerde Koç Lisesi’nin kermesinde yer alacak ve lise tarafından özel sipariş edilen ürünler üzerinde çalışıyor.

        GÜNLÜK 50 LİRA KAZANIYORLAR

        Çalışmaları sadece kermeslerle de sınırlı değil. Birçok firmanın el emeği gerektiren ve küçük detayların hâkim olduğu işleri de bu atölyelerdeki kadınlar tarafından yapılıyor. Çivi paketlemesinden, cam işçiliğine, keçelerden yapılma süs eşyalarından oyuncaklara kadar birçok alanda ürün bu atölyelerde üretilebiliyor. Her gün ortalama 25 farklı kadın bu atölyelerde çalışıyor ve günlük ortalama 50 lira kazanıyor. İçlerinde kocasından şiddet görüp, daha önce hiç dışarı çıkamayan ve bu iş sayesinde 6 çocuğuna ekmek götürebilen de var, kocası çalışamadığı için evin bütün yükü omuzlarında olan da...”

        ‘AMACIMIZ DAHA ÇOK KADININ PARA KAZANMASI’

        Projenin en büyük destekçisi ise Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın eşi Dr. Fatma Yazıcı. Yazıcı, atölye çalışmalarının başlangıç noktasını ve bugün gelinen süreci şöyle anlatıyor; “Her zaman için kadınları destekleyebileceğimiz bir proje hayalimiz vardı. Tuzla’da Nikâh sarayı açıldıktan sonra nikâh şekerlerini bu ilçenin kadınlarına yaptırmaya başladık. Zamanla nikâh günü almaya gelen nikâh şekeri siparişi de vermeye başladı. Sonra işleri genişlettik ve işin içine sosyal sorumluluk projeleri girdi. İSMEK ve halk eğitimlerden hocalar ayarladık. Burada çalışan kadınlarımıza eğitimler verdik. Girebileceğimiz pazar sayısını artırarak burada çalışan kadın sayısının da artmasını istiyoruz. Şimdi bu atölyeyi genişletme projemiz var çünkü artık buraya sığmıyoruz. Amacımız daha çok kadının para kazanmasını sağlamak”.

        3 çocuğuna tek başına bakıyor

        Tenzile Hanım, 3 çocuğunu tek başına yetiştiren bekâr bir anne. Önce belediye kurslarından öğrendiği camcılık sanatını evinde kurduğu bir atölyeyle mesleği haline getirip para kazanmaya başladı. Daha sonraysa atölyesini Gönül Elleri Çarşısı’na taşıyarak burada çalışmaya başladı. Burada ayrıca geri dönüşümlü ürünlerle çocuklar için at figürlü oyuncak da tasarlıyor.

        Gönül Elleri Çarşısı nedir?

        Tuzla Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projelerini yürüttüğü Gönül Elleri Çarşısı’nda toplumun dezavantajlı kesimlerine profesyonel hazır kıyafet ve eşya yardımı yapılıyor. Bunun yanında gönüllü hocalar eşliğinde düzenlenen çalışmalarla engelli bireyler ve yetim çocuklar için özel eğitim programları oluşturuluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ