Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Basenden al popoya ver, Deniz Egeli haberleri, Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, 2015’in estetik trendleri

        Deniz EGELİ/HT CUMARTESİ

        Eskinin güzellik kraliçelerine bakarak güzellik kodlarının yıllar içinde nasıl değiştiğini görmek mümkün. Toplumsal algılarsa bu değişen kodlar üzerinden şekilleniyor. Son yıllarda “İncelik” ve “yuvarlaklık” arasında kıran kırana bir mücadele yaşanıyor. Kate Moss gibi ince modellerle Jennifer Lopez gibi yuvarlak hatlı yıldızlar üzerinden sürüyor bu soğuk savaş. Özellikle de yuvarlak kalçalar üzerinden... Fransız sosyolog Jean Claude Kaufmann buna “Güzellik kavramındaki incelik koduna bir muhalefet, bir meydan okuma” diyor ve ekliyor: “Gezegenin güneyinden, Güney Amerika’dan, Afrika’dan geliyor. Bu yeni moda Rihanna, Beyonce gibi starlarla kendini somutlaştırıyor. Ve Avrupa’da, Fransa’da giderek daha fazla genç kız, böyle bir vücut istediğini söylüyor.”

        Elbette yeni kodlarla sadece yuvarlak kalçalar değil, göğüsler de öne çıkıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel’e göre de trendler yuvarlak hatları gösteriyor. Yücel, basendeki yağ fazlalığını alıp popo şekillendirmede kullandıklarını anlatıyor. Hatta yüzde uygulanan pek çok teknik de yuvarlak hatlara hizmet ediyor. Peki hangi teknikler bunlar? Kadınların daha genç, güzel ve yuvarlak hatlı görünmesine imkân sağlayan yeni estetik uygulamalar neler? Prof. Dr. Akın Yücel, ellerden popoya, gıdıdan memeye önümüzdeki yılın estetik trendlerini sıraladı. Erkekleri de unutmadı.

        ‘CERRAHİ DIŞI UYGULAMALAR ARTACAK’

        Dolgular ve botox ile yüz şekillendirme: Eskiden dolgu botoks denildiğinde aklımıza “doldurmak ve dondurmak” geliyordu; 2015’in estetik yaklaşımlarında öncelikli hedef “gençleştirmek ve şekillendirmek” olacak. 2015’te sonucunun hemen görülebilmesi, uzun iyileşme süresi gerektirmemesi nedeniyle cerrahi dışı işlemler yine en çok tercih edilen estetik girişimler olacak.

        Dolgu yaklaşımları gelişecek: Önceleri dolgular yüzdeki derin kırışıklıkların giderilmesinde kullanılırdı. Şimdi ise önce derin dolgularla göz kenarları, elmacık kemikleri, çene hattı ve çene ucunu destekleyerek yüzü taşıyacak kemik yapıyı güçlendiriyoruz. Ardından dolgularla özellikle orta yüzde gelişmiş yumuşak doku kayıplarını yerine koyuyoruz. En son olarak da yüzeye yaptığımız hyaluronik asit dolgularıyla cilt incelmesine ve yaşlanmasına bağlı oluşan ince kırışıklıkları azaltmayı amaçlıyoruz.

        Mikro botox, makro mimik: Farklı seviyelere yapılan botox enjeksiyonlarıyla mimikleri silmeden kırışıklıkları azaltmak artık mümkün. Doğru uygulandığında kaşları şekillendirip yükseltebiliyoruz. Botox sonrası sivrileşmiş kaşlar ve donuk bir yüz değil, dingin ve dinlenmiş bir görünüm elde etmek istiyoruz.

        Botox ile yüz inceltme: Çene kenarları çok geniş olan hastalarda botox ile çiğneme kaslarını inceltip yüze daha oval ve uzun bir görünüm kazandırmak mümkün.

        PRP ve kök hücrenin yerini fibroblast kültürleri alacak: Hücre teknolojileri gelişiyor, cilt gençleştirmeye yönelik kök hücre ve PRP uygulamalarının yerini fibroblast kültürleri alacak gibi duruyor. Bu yöntemde kişinin kendi deri altı dokusunda yer alan fibroblast adı verilen hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılarak yüze enjekte ediliyor. Kollajen sentezleyen hücreler bunlar. Kollajen ve hyaluronik asit, aynı fayansın derzi gibi hücreler arasındaki boşluğu dolduran protein molekülleridir. Bu işlemle cildin daha genç görünümü sağlanıyor.

        Ellere somon DNA’sı: Somon DNA teknolojisindeki gelişmelerin hyaluronik asitle birleştirilip uygulanmasıyla özellikle ellerde daha genç, daha parlak ve dolgun bir görünüm elde edilebiliyor. Eller için bu en yeni teknik, 2015’in en çok tercih edilen uygulamalarından biri olacak.

        ‘DOĞALLIK VE FONKSİYONELLİK ÖN PLANDA’

        Yapma burunlar out: Kişiye özel burunlar tasarlanacak. Amaç doğal görünen, hastanın yüzüne, cinsiyetine, kişiliğine uyumlu, karakteristik özelliklerini koruyan ve rahat nefes alabilen bir burun yapmak.

        Güzellik kavramları değişecek: 1950’lerin efsanevi güzellik anlayışı terk edildi artık. Greta Garbo, Marlyne Dietrich gibi yıldızların çökük göz çukurları, yüksek ve ince kaşlı görüntüsü güzel kabul edilirken şimdi hastalıklı ve yaşlı izlenimi veriyor. Artık göz çevresinde, orta yüzde dolgunluk, kaşlarda kalınlık ve elmacık kemiklerinde ise belirginlik aranıyor.

        Yaşlanmaya bakış farklılaşacak: 2015’te yüz germe terimi yerini yüz gençleştirmeye bırakacak. Eskiden sorunun deri fazlalığı olduğu düşünülüyordu. Aslında sorunun yumuşak doku ve kemik destek azalması olduğu anlaşıldı. Amaç artık germek değil, doldurmak ve yükseltmek. Son yıllarda plastik cerrahide en önemli yenilik yağ enjeksiyonları. Böylelikle yüzdeki yumuşak dokunun kaybını yerine koyacak sınırsız bir malzeme elde edilmiş oldu.

        Genç yüze genç boyun: Uzun yıllar yüz germenin yanında ihmal edilen boyun germenin önemi artık daha iyi anlaşıldı. Yapılan işlemler sonucunda yüz gençleşirken boyun bölgesinin yaşlı kalması tezat bir görüntü yaratıyordu.

        Sigara çizgileri azalacak: Önceleri sadece dolgu amacıyla kullanılan yağ dokusu, artık özel tekniklerle inceltilip doğrudan deri içine ve altına veriliyor. Mikro yağ greftleri dudak üzerindeki sigara çizgilerinde, göz çevresinde botox ile düzelmeyen kırışıklıklarda, yüzdeki ince kırışıklıklarda etkili. Nano yağ greftleri ise içerdikleri kök hücreler nedeniyle cilt kalitesini artırıyor.

        Erkeklerde talep artacak

        İyileşme süresinin uzunluğu nedeniyle erkekler cerrahi yöntemlere pek yanaşmıyor, cerrahi dışı işlemlere ise ilgi artıyor. Erkeklerin enerjisinin yüksek, parasının çok olduğu dönemde ortaya çıkan yaşlanma belirtileri onları çok rahatsız ediyor. Bu yüzden estetik çözüm arayışları öne çıkıyor. Yüz uygulamalarında amaç daha enerjik ve erkeksi, güçlü bir görünüm elde etmek. Erkekler arasında en yaygın cerrahi işlemler ise burun ameliyatları, liposuction ve göz kapakları.

        Fazla yağ gereken yerde kullanılıyor

        Yağ şekillendirme: Ultrasonik VASER sisteminin gelişmesiyle liposuction sonrası oluşabilen dalgalanma ve düzensizlik riski azaldı. Eskiden amaç sadece fazla yağı almak iken , artık gereken yerlere yağ enjeksiyonları da ya arak vücudu şekillendirmek. Örneğin poposu basık hastalarda, basenlerden ve belden alınan yağ popoya verilerek daha kavisli ve ince bir bel, yuvarlak ve yüksek bir kalça elde edilebiliyor .

        Meme dikleştirmede ağrısız çözümler: Artık daha kısa izlerle daha güzel görünümlü ve dikliğini uzun süre koruyan göğüsler yapmak mümkün. Yeni tekniklerde iyileşme süreci son derece kısa ve ağrısız.

        Meme büyütmede hibrid dönem : Meme büyütmede gelişen protez teknolojisi in de yardımıyla daha doğal görüntüler elde edilebiliyor . Kompozit mamapolasti tekniğinde göğüs adalesinin zarının altına damla şeklinde protez konulup çevresi vücuttan alınan yağ ile destekleniyor. Memeye daha doğal bir görünüm kazandıran bu işlemden 3 gün sonra hastalar normal hayatlarına dönebiliyor .

        Karın germede Brezilya tekniği : Yoğun liposuctionla desteklenen bu teknikte göbek altı yağ dokusunun bir kısmı korunuyor. Böylece daha doğal bir karın görünümünün yanı sıra ince bir belelde edilebiliyor .

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ