Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Ultra soğuklar geliyor Yurtta hava durumu İstanbul'a kar ne zaman gelecek? Dikkat! Hava soğuyor Kar yağışı ne zaman başlayacak? Hava bir anda soğuyacak

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji birimi İstanbul'un bugün akşam saatlerinden itibaren kar yağışının etkili olacağı açıklanmış,16:00 ile 17:00 saatlerine dikkat çekilmişti.

        İstanbul'da hava sıcaklığı 18,00 ile 19,00 saatleri arasında 4-5 derece olacağı söylenmişti. Meteoroloji'nin o tahmini tuttu ancak önemli olan kısım henüz gelmedi. Gece saatlerine doğru sıcaklık sıfırın altına düşecek. Özellikle viyadük ve köprülerin donabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

        KUTUP KÖKENLİ SOĞUKLAR GELİYOR

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Analiz Uzmanı Hayrettin Akoğlu, yaptığı açıklamada, yarından itibaren hissedilir derecede azalacak sıcaklığın, hafta sonuna kadar 5-10 derece daha düşeceğini ifade etti.

        Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşlıları, hastaları ve çocukları etkileyebileceğine dikkati çeken Akoğlu, ülkenin büyük bölümünde etkili olan kar yağışının da devam edeceğini söyledi.

        Akoğlu, "İstanbul'da saat 21.00'den sonra başlayacak kar, gece aralıklarla devam edecek, yarın ve çarşamba il genelinde etkili olacak. Tahminlere göre kar, çarşamba günü gece saatlerinden sonra etkisini yitirecek. Ancak sıcaklık artmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

        Türkiye bu hafta kutup kökenli soğuk hava dalgasının etkisine giriyor. Kar yağışı yoğun olarak kendini gösterirken, hava sıcaklığı da ciddi anlamda düşecek. Ulaşımın aksayabileceğini belirten uzmanlar, zatürree tehlikesine karşı da vatandaşları uyardı.

        Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, “Alışık olmadığımız bir soğuk hava dalgası Karadeniz üzerinden Türkiye’ye girdi. İstanbul ve Anadolu’nun büyük bir kısmını etkileyecek’’ dedi. Yağan, “Okullar sadece karda tatil ediliyor ama aşırı soğuklarda da bu seçenek düşünülebilir” şeklinde konuştu.

        Girdiğimiz soğuk hava sisteminin doğal ve yaşanması gereken bir süreç olduğunu dile getiren İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise “Bunlar iyi günlerimiz. Mini soğuma dönemine yaklaşıyoruz” ifadesini kullandı.

        Meteoroloji'den yapılan açıklama şöyle:

        05.01.2015 Pazartesi günü Trakya dışında ülke genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Güney Ege’nin ve Akdeniz’in kıyı kesiminde, Güneydoğu Anadolu’da, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı bekleniyor.

        06.01.2015 Salı günü Marmara’nın batısı ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusu dışında ülke genelinin yağışlı geçeceği, Yağışların Doğu Karadeniz kıyılarının doğusu, Akdeniz kıyı kesimi ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağmur, yurdun yağış alan diğer yerlerinde ise kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

        07.01.2015 Çarşamba günüden itibaren hafta sonuna kadar yağışlı sistemin yurdumuzun kuzey ve doğu kesimlerde etkisini sürdürmesi kar yağışlarının aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

        YOĞUN KAR YAĞIŞI UYARISI

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, Eskişehir ve Kütahya için şiddetli ve yoğun kar yağışı uyarısı yaptı. Her iki ilde beklenen şiddetli kar yağışının gece başlayıp sabah saatlerine kadar devam edeceği belirtildi.

        İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

        Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Uydu görüntüsünden alınan verilere ve yapılan son değerlendirmelere göre, bölgemizin batı kesimlerinde başlayan yağışlar (Pazar) gece ve (Pazartesi) sabah saatlerinde Bursa'nın yüksek kesimleri ile Bilecik çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacaktır. Eskişehir ve Kütahya çevrelerinde ise yer yer kuvvetli kar yağışı şeklinde devam etmesi beklenmektedir."

        Açıklamada, meydana gelebilecek olumsuz şartlara (ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği kaydedildi.

        İSTANBUL İÇİN KAR ÖNLEMLERİ

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi, akşam saatlerinden itibaren etkili olması beklenen kar yağışına karşı gerekli önlemleri aldı.

        Belediyeden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) meteoroloji biriminin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul'un akşam saatlerinden itibaren kar yağışının etkisi altına gireceği bildirildi.

        Açıklamada, belediye ekiplerinin ana arterlerde ve çevre yollarında muhtemel olumsuzluklara karşı teyakkuzda olduğu kaydedildi.

        Gece yarısından sonra gizli buzlanma olacağı, sürücülerin özellikle viyadük ve köprülerde daha dikkatli olması gerektiği vurgulanan açıklamada, belediyenin oluşturduğu "köy tim"lerinin de köylerde kar kürüme çalışması yapacağı, muhtarların kontrolünde bulunan kürüme aparatlı traktörlerin yolların açık tutulmasında kullanılacağı ifade edildi.

        - 1028 araç ve iş makinesi, 4 bin 815 personel

        Açıklamada, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı'nın, 2014-2015 kış sezonunda, aralarında "kar kaplanı" nın da olduğu 1028 araç ve iş makinesinin yanı sıra 4 bin 815 personelle çalışma yürüteceği bildirildi. Açıklamada, belediyeye bağlı tüm birimlerle ihtiyaç halinde hizmet veren şirketlerden araç ve personel desteği sağlanacağı kaydedildi.

        AKOM Koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara, itfaiyenin 45 afet müdahale ve kurtarma aracının yanı sıra 1058 personelle katılacağı belirtilen açıklamada, "Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal meydanlarında 223 personel ve 38 araç bulunduracak. Atık Yönetimi Müdürlüğü; 613 durak, 207 üst ve alt geçit, 7 çöp aktarma istasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 616 personel ve 71 araçla görev yapacak" ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, Zeytinburnu Spor Salonu'nda ise 470 evsiz vatandaşın misafir edildiği de aktarıldı.

        BAŞKENT BEYAZA BÜRÜNDÜ

        Başkentte kar yağışı, kentin yüksek yerlerinde etkili oluyor.

        Akşam saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle Dikmen, Şentepe ve Keçiören gibi kentin yüksek yerleri beyaza büründü.

        Büyükşehir belediyesi ekipleri, aralıklarla devam eden kar yağışının ulaşımı olumsuz etkilememesi için ana arterler ve bazı caddelerde kar küreme ve yol tuzlama çalışması yürüttü.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre Ankara'da kar yağışı gün boyu ve yarın aralıklarla devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ