Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Üç gündür İstanbul’da etkili şekilde yağan yoğun kar yağışı hayatı felç etti

        HT GAZETE

        Kentte yaklaşık üç gündür yaşamı olumsuz etkileyen ve aralıklarla kuvvetlenerek tipi şeklinde devam eden kar yağışı, dün öğle saatlerinden itibaren etkisini azalttı. Bugün sabah saatlerinde şehir merkezinde kısa süreli karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde ise kar görülmeye devam edecek. Gece en düşük eksi 1 olan, gün içinde ise 4 dereceye yükselmesi beklenen sıcaklık, gece şehir merkezinde 1 derecenin altında seyretmeyecek. İstanbul’da hafta sonunda yağış beklenmezken, sıcaklıklar artarak mevsim normallerine çıkacak.

        KAR KALINLIĞI 70 CM

        Üç gündür devam eden yoğun yağış sonrasında kentte son 28 yılın en fazla kar kalınlığı ölçüldü. Çatalca, Beylikdüzü ve Başakşehir civarında kar kalınlığı 70 santimetreye kadar ulaştı. Şiddetli kar yağışı önceki gece boyu tipi şeklinde devam etti. TEM otoyolu BüyükçekmeceMahmutbey arasında zincirsiz TIR’ların yolda kalması nedeniyle otoyol geçici süre ile trafiğe kapandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), karayollarının kontrolündeki bölgeye takviye olarak kar küreme araçları, itfaiye araçları ve çok sayıda vinç gönderdi. Bariyerleri keserek ters istikametten bölgeye ulaşan ekipler TIR’ları çekerek yolun trafiğe açılmasını sağladı. Vinçlerin yanı sıra Koca Yusuf, Hızır Güç doğal afet itfaiye araçları çok sayıda TIR’ı çekerek yolların açılmasına destek verdi. TIR’ların içinde uyuyan sürücüler zabıta ekipleri tarafından anons yapılarak uyandırıldı. TEM MahmutbeyHadımköy gişeler arası her iki yönde trafik kontrollü olarak sağlanıyor. Bölgede kar kalınlığı yer yer 75 cm olarak ölçüldü.

        KAR AĞAÇLARI DEVİRDİ

        Üç gündür İstanbul’da etkili şekilde yağan yoğun kar, ağaçlara da zarar verdi. Ağaçlar, karların ağırlığı altında deyim yerindeyse “ezilerek” yerlere kadar eğildi. Kadıköy ve Fatih’te devrilen ağaç nedeniyle bazı yollar ve ara sokaklar, araç trafiğine kapandı. Vatandaşlar devrilen ağacın bulunduğu sokaktan güçlükle geçti. Fatih’te ise İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nün önünde bulunan çam ağacı da dallarında biriken kar nedeniyle bir aracın üzerine devrildi. Ağaç araca hasar verdi.

        BEYLİKDÜZÜ KARA SAPLANDI

        Beylikdüzü’nde kar yağışı sabaha kadar etkisini artırarak sürdürdü. Kavaklı Mahallesi ve Yakuplu Merkez Mahallesi’nde caddeler ve ara sokaklarda araçlar kara saplandı. Karla kaplı yollara giren sürücüler ya araçlarını terk etti ya da sabaha kadar içinde bekledi. Bölgede sabaha kadar devam eden kar fırtınası bir halı sahanın çatısını çökertti. Servislerine ulaşamayan vatandaşlar, evlerine geri dönerken kimisi de yürüyerek işyerlerine ve metrobüse ulaşmaya çalıştı.

        İBB’DEN AÇIKLAMA

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), salı gününden bu yana etkili olan kar yağışıyla ilgili yaptığı açıklamada, TEM otoyolu Büyükçekmece-Mahmutbey arasında zincirsiz TIR’ların yolda kalması nedeniyle otoyolun geçici süre trafiğe kapandığı belirtildi. İBB, karayollarının kontrolündeki bölgeye takviye olarak kar küreme araçları, itfaiye araçları ve çok sayıda vinç gönderdi. Bariyerleri keserek ters istikametten bölgeye ulaşan ekipler TIR’ları çekerek yolun trafiğe açılmasını sağladı. Vinçlerin yanı sıra Koca Yusuf, Hızır Güç doğal afet itfaiye araçları çok sayıda TIR’ı çekerek yolların açılmasına destek verdi.

        İBB’nin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

        “Trafikte kalan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için bölgelere mobil büfeler gönderildi. Mobil büfeler vatandaşlara sıcak çorba, kumanya, çay ve su dağıttı. İBB ekipleri kışla mücadele çalışmalarını 4.815 personel 1.028 araç ile sürdürüyor. Ekipler yolların açık tutulması ve buzlanmayı önlemek için son 24 saatte 18 bin 543 ton tuz ve 926 ton solüsyon kullandı. Meydanlarda, ana arter yaya üstgeçitleri ile metrobüs yaya üstgeçitlerinde elle küreme, tuzlama ve temizleme çalışması yapılıyor.”

        ELEKTRİK TELLERİ KOPTU

        Dün saat 04.00 sıralarında E-5 Karayolu Küçükçekmece mevkiinde otoyolun üzerindeki yüksek gerilim hattına bağlı olan teller koptu. Elektrik telleri hareket halindeki otomobillerin üzerine devrildi. Otoyolda trafik tamamen durdu. Görevliler, olay yerine gün aydınlanınca geldi. Tellerin kaldırılması için görevliler tarafından çalışmalar başlatıldı. Saat 07.30 sıralarında trafik kısa bir süreliğine açıldıysa da tellerin kaldırılması için yol yeniden kapatıldı.

        Yaklaşık 4 saattir aracın içinde beklemek zorunda kaldıklarını belirten sürücüler, olay yerine gelmeyen yetkililere tepki gösterdi.

        17 İLÇEDE OKULLAR TATİL

        İstanbul Valiliği’nin okul tatilleri konusunda kaymakamlıklara yetki vermesinin ardından Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Çatalca, Başakşehir, Avcılar Bağcılar, Çekmeköy Sancaktepe, Küçükçekmece, Sultangazi, Kartal, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Beykoz, Arnavutköy ve Ataşehir kaymakamlıkları bugün için de tatil kararı aldı.

        ELEKTRİK TELLERİ KOPTU

        Sabaha karşı E-5 üzerinde kopan yüksek gerilim hattına ait elektrik telleri, yolun saatlerce kapalı kalmasına neden oldu. Ağaçlar, araçların üzerine de devrildi.

        MAHSUR KALAN TIRLAR KALDIRILDI

        TEM Otoyolu Edirne istikametinde mahsur kalan ağır tonajlı araçlar ekiplerin çalışmalarıyla çekiliyor. Ispartakule ile İSTOÇ arasında önceki akşamdan bu yana mahsur kalan araçları kurtarma çalışmaları dün de gün boyu devam etti. Ispartakule mevkiindeki çalışmaları tamamlayan ve yolu açan ekipler, daha sonra Mahmutbey Gişeleri bölgesine yol açma çalışması için yönlendirildi.

        TRAMVAY RAYDAN ÇIKTI

        Topkapı-Habibler arasındaki T4 hattında çalışan tramvay, yoğun kar nedeniyle Fetihkapı ile Topkapı durakları arasında raydan çıktı. Mescid-i Selam’dan Topkapı yönüne hareket eden tramvay, Fetihkapı durağından sonra yolda biriken kar sebebiyle raydan çıkınca, yolcular araçtan inerek Topkapı durağına kadar yürüdü.

        OTOPARKIN ÇATISI ÇÖKTÜ

        Bakırköy’de, Zuhuratbaba Mahallesi Akatlar Sokak’ta bir apartmanın bahçesinde bulunan otoparkın çatısının karın ağırlığına dayanamayarak çökmesi sonucu park halindeki 5 otomobil hasar gördü. Bunun yanında, aynı mahalledeki Çamlık Çeşme Sokak’ta göçük oluştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ