Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Bugün Hıdırellez!

        Hıdırellez, Hızır ve İlyas isimlerinin birleştirilmesinden geldiği söylnir. Türkiyede özellikle Trakya bölgesinde her yıl 5 Mayıs gecesi başlayıp 6 Mayıs günü de süren geleneksel bahar şenliği yapılır.

        İnanışa göre ölümsüz sayılan Hızır ve İlyas peygamber 6 Mayıs’ta bir araya gelirler. Hıdırellez kutlamaları bir bahar bayramı niteliği taşımakla birlikte zamanla Hızır’ın olağanüstü özellik­lerinden yardım sağlama inancıyla birleş­miştir.Bunlar ya geleceği keşfetme amacına ya da çeşitli isteklerin gerçekleşme­sini sağlamaya yöneliktir. Amaç; niyet çömlekleri ile kişilerin geleceğini, ağaca asılan hamurla bolluk ya da kıtlık olup olmayacağını, soğan yaprakları ile talihin iyi mi kötü mü olacağı­nı öğrenmeye çalışmaktır. Bütün bunlar, doğrudan Hızır’ın ya da ondan doğaya sinmiş olan gizli bilici gücün insanlara gerçe­ği bildireceği inancına dayanır.

        Paranın çoğalacağı inancıyla içine gümüş para konmuş bir kesenin bir gül fidanının dibine gömülmesi ya da bir ağacın dalma asılması, ev sahibi olmak için çöpler­den yapılan bir ev maketinin gül fidanının dibine bırakılması, hastalıktan kurtulmak amacıyla yeşillikler üzerinde yuvarlanmak, çiçek toplayıp suyunu içmek, bununla el yüz yıkamak, bir alanda yakılmış ateşin üzerin­den sırayla atlamak en bilinen uygulamalardır.

        Hıdırellez’de düzenlenen törenler arasında genç kızların kısmetini açma amacı taşıyan­ların ayrı bir önemi vardır.

        “Baht açma”, “bahtiyar”, “mantıfar”, “martaval”, “eğri­ce”, “niyet çıkarma”, “mani çekme” gibi adlarla anılan ve yörelere göre bazı değişik­likler gösteren bu törenlerin biçimi genel olarak şöyledir: Hıdırellez’den bir gün önce hava kararınca, genç kızlar su dolu bir çömleği gül fidanının dibine yerleştirirler. Herkes bir niyet tutar ve yüksük, yüzük, saç tokası, düğme, boncuk, madeni para ya da buna benzer bir eşyasını içine atar. Çömle­ğin ağzı mendille kapatılır. Yaygın bir inan­ca göre, o gece Hızır çömleğin başına gelip okur üfler, herkesin nasibini bırakır.

        Ertesi sabah erkenden bir araya gelen kızlardan sesi en güzel olanı bir mani söyler. Aklı ermeyen küçük bir çocuk da kolunu su dolu çömleğe sokup rasgele bir eşya çıkarır. O eşya kiminse söylenen maninin anlamına göre yorumlar yapılır. Bu işlem herkesin eşyası bitinceye değin sürer.

        Bu yıl Hıdırellez şenliklerinin pek çoğu Pazar günü yapıldı. Küçükçiftlik Park'ta kutlanıyor. Şevval Sam, Burhan Öçal ve Trakya All Stars, Suzan Kardeş, Luxus, İstanbul Arabesque Project, Kaknüs Ensemble, Cüneyt Sepetçi ve Dolapdere Orkestrası, Batu Mutlugil Band ve Quanun Of The World gibi isimlere ek olarak Aydilge, Bertuğ Cemil, Melis Danişmend, Kıvılcım Ural ve Deniz Arcak da konuk olarak sahne aldı.

        Her sene Hıdırellez'e özel günü birlik Trakya turları düzenleniyor. Tur kapsamında Edirne'deki tarihi yerler gezildikten sonra Kakava (Hıdırellez) Ateşi'nin başında kutlamalar yapılıyor.

        Yurt genelinde şenliklerle kutlanan Hıdırellez'in İstanbul adresi ağırlıklı olarak Ahırkapı... Bazı alışveriş merkezlerinde de bugüne özel etkinlikler düzenleniyor.

        Bu yıl İzmir Buca'da da büyük şenlikler düzenlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ