Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapımına başlanan Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni gezerek çalışmaları yerinde inceledi

        HT GAZETE

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapımına başlanan Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni gezerek çalışmaları yerinde inceledi.

        Proje ve çalışmalar hakkında İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay’dan bilgi alan Başkan Kadir Topbaş, bölgede yapımı devam eden Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri tamamlandığında Marmara sahillerinin çok daha sağlıklı olacağını belirterek şöyle konuştu:

        “BİRİLERİ KİRLETTİ BİZ TEMİZLİYORUZ”

        “Yaptığımız bu tesisler devreye girdiği zaman buradaki sahillerde artık güvenle sağlık içerisinde gerçek anlamda mavi bayraklı sahiller ortaya çıkacak. Bu sahillerde kimse denize girmekten endişe etmeyecek. Burada yapılan çalışmada Selimpaşa’nın tünelleri denizden 8 metre derinde bulunuyor. Bu üç arıtma tesisi için toplam 22 kilometrelik tünel yapıldı. Bu kolektörler sayesinde Marmara Denizi’ne İstanbul’dan bir damla atık su gitmeyecek. Bütün havzadaki atıksular toplanarak dev tünellerle ileri biyolojik arıtma tesislerine aktarılacak. Arıtılan sular bahçe sulamada ve sanayide kullanılabilecek kaliteye gelecek. İhtiyaç olmadığında da derin deşarjla Marmara Denizi’nin ilerisine akıtılacak.”

        “Eskiden İSKİ, dereleri açık kanal kabul etmişlerdi. Yani bir dere geçiyorsa işletmelerinizi fabrikalarınızı oraya yapabilirsiniz demektir” diyen Başkan Topbaş, “Bu dereleri boca edebilirsiniz demektir. Birileri bu dereleri kirletti, biz bunları temizliyoruz. Maalesef her şeyde böyle yani bunu söylerken birilerini karalamak için değil. Bunlar bir vizyon meselesi, bir geleceği görme meselesidir” dedi.

        “BARAJLAR DOLUYKEN YAPALIM DA...”

        Daha önce açıkladığı denizden içme suyu temin edilmesiyle ilgili çalışmalara da değinen Kadir Topbaş, “Çalışmalarını biz şimdi yapalım ki bu teknoloji bir model ülkemize gelsin. Üniversiteler eğitim yapsın, teknik adamlar yetiştirsinler. Biz bu çalışmaları İstanbul’un barajları doluyken yapalım ki başkaları laf etmesin. ‘Vay su bitiyor o yüzden yapıyorlar’ demesinler. Bugün barajlarımız dolu su sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı. Günlük 70 bin metreküp arıtma kapasitesiyle inşa edilen 300 bin kişi kapasiteli tesis Selimpaşa, Celaliye, Kumburgaz, Kavaklı ve Ortaköy’e hizmet verecek.

        Silivri’deki İSMEK binasını açtı

        Silivri Piri Paşa Mahallesi’ne yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nın (İSMEK) ilçe merkez binasının açılışında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu ana kadar Silivri’ye yaptıkları yatırımların 1 milyar 467 milyon lira olduğunu belirterek “İstanbul’un bütün ilçelerine ayrım gözetmeksizin hizmet ediyoruz. Istanbul’a alacağımız 400 otobüsten Silivri’ye de göndereceğiz. Buraya metro gelinceye kadar modern otobüslerle hizmet vermeye devam edeceğiz. Silivri’ye metro hayaldi, projelendirdik” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ