Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Dr. Muammer Yıldız, Suriyeli çocukların eğitimi için Suriyeli dernek, kuruluş ve kişilerin 40 kadar eğitim binası açtıklarını söyledi

        HT GAZETE

        Eğitim yaşında olmalarına rağmen aileleriyle İstanbul’a gelmek zorunda kalan Suriyeli çocukların küçük bölümü bölgelerindeki ilkokullara devam ederken, dil ve uyum sorunları ortaya çıktı. Bu konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve sayıları 330 bini bulan Suriyelilerin çocuklarının eğitim konusunda bir adaptasyon yaşadıklarını ancak Suriyeli dernek, kuruluş ve kişilerin bu çocuklar için 40 kadar eğitim binası açtıklarını söyledi.

        MİLLİ EĞİTİM’DE DENKLİK

        İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Suriyeli çocuklara yardım etmenin her şeyden önce insani bir sorumluluk olduğunu söyledi. Bu çocukların da iyi bir geleceğe sahip olma hakları bulunduğunu vurgulayan Yıldız, ikamet izni bulunan, Türkiye’ye normal yoldan gelenlerin Milli Eğitim’e ait okullarda ‘denkliğe’ tabi tutulduğunu ve öğrenci statüsünde okuduklarını hatırlattı. Yıldız, Suriyeli çocukların eğitimi ile ilgili soruları yanıtlarken şöyle dedi: “Yasal olarak gelenlerin yanı sıra oturma izni olmayan, ülkelerindeki olaylardan dolayı burada olan çocuklarımız var. Bunlar için belediyelerimiz, kamu kurum, kuruluşları, derneklerin açmış oldukları merkezler, kurslar var. Bunlara ‘Okul’ demeyelim. Ülkelerinden gelen hocalar, çocuklara Suriye müfredatına göre Arapça eğitim veriyor. Suriyeli işadamlarının desteklediği bu merkezlerde çocuklara eğitim veriyorlar. Onlarla resmi boyutta sadece bir protokol imzalıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak onların faaliyetlerine çok fazla karışmıyoruz.

        ‘TÜRKÇE ÖĞRETİYORUZ’

        Yıldız, çocukların Türkçe konuşabilmesi ya da öğrenmesiyle ilgili olarak da “Bakanlığımızın yayınladığı bir ders çizelgesi; ‘esnek ders anlayışı’ var. Türkçe ders kitabı istedikleri takdirde, bizden böyle bir ihtiyaçları varsa Türkçe öğretmek üzere Halk Eğitim üzerinden öğretmen görevlendiriyoruz. Normal okullarımızda da Suriyeli çocuklar var. İstanbul’da 40’a yakın derneğin kurduğu bina var. Onlarla işbirliğimiz var ancak, denetim yetkisi bizde değil” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ