Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Geleceği tasarlayan gençler

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        ‘Yeni tasarımcılar çok yetenekli’

        İMA Direktörü Seda Lafçı

        İMA’da bir dönem daha bitti ve mezuniyet sevinci yaşanıyor. Mezuniyet sergisini nasıl planlıyorsunuz?

        Mezuniyet sergisine İMA kadrosunun yanı sıra dışarıdan da destek aldığımız profesyonel bir ekiple hazırlanıyoruz. Aslında bu serginin prodüksiyonel süreci son 1-2 ayı kapsasa da fikirsel süreç bütün bir eğitim dönemine yayılıyor. Eğitim çıktıları değerlendiriliyor, eğitmenlerle görüşmeler yapılıyor, fikirler geliştiriliyor ve tartışılıyor. İMA öğrencilerinin, mezuniyet sergisi için dönem başından itibaren hazırlandıklarını söyleyebiliriz. İMA, yaratıcı eğitim metodolojisiyle öğrencilerini alışılmışın dışında düşünmeye yönlendiren, bu süreçte de teknik bilgiler ve tecrübelerle onlara altyapı kazandırmayı amaçlayan bir kurum. Dolayısıyla İMA öğrencileri, akademiye adım attıkları andan itibaren kendi kişisel çizgilerini bulmaya yönlendirilerek adım adım final projelerini yaratmaya hazırlanıyor. Final projelerinin en iyileri de yaz boyunca İMA’da sergilenmeye hak kazanıyor.

        İMA ve London College of Fashion arasında nasıl bir işbirliği var?

        İMA’daki Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı, LCF’le paralel bir içerikte devam ediyor. Dersler, İMA akademik kadrosunun yanı sıra, LCF akademik kadrosundan da konusunda uzman eğitmenlerin katılımıyla aktarılıyor. Değerlendirmeler ve kalite yönetimi gibi başlıklar da yine LCF ile birlikte yönetilip gelişimleri birlikte değerlendiriliyor. Bu kapsamda Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı’ndan mezun olan ve yabancı dil ile 2. sınıf bitirme projeleri akademik yeterlilik kriterlerini karşılayan öğrencilerimiz, 3. senesini LCF’de okuyarak University of the Arts London/ London College of Fashion diploması almaya hak kazanabiliyor. Öğrencilerimizin yüzde 20’si eğitimlerini LCF’de tamamlıyor.

        İMA’dan mezun olan öğrencilerin iş hayatındaki başarı hikâyelerinden söz eder misiniz?

        İMA’nın en büyük farklarından biri sektörle olan sıkı ilişkileri. Bu sayede öğrenciler, henüz okurken network oluşturma ve pek çok büyük markayla proje yapma şansını yakalıyor. Örnek vermem gerekirse; moda tasarımı mezunlarımızdan Ahu Aksu, MBFWI kapsamında da pek çok defile yapmış, İstanbul Fashion Incube tarafından da bir dönem desteklenmiş bir isim. Yine tasarımcı Meltem Özbek, Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda birinci olmuş ve kendi markasını kurmuş isimlerden. Styling mezunlarımızdan Yasemin Eke, ROOM’da moda direktörlüğü yapıyor. Moda Fotoğrafçılığı mezunlarımızdan Merve Göral ise şu an hem Vogue’a çekim yapıyor hem de Excuse Me Man platformu ile çok kreatif işler gerçekleştiriyor. Bu yıl itibarıyla sektör firmalarına yerleştirilmiş öğrencilerimizin oranı ise yüzde 77.

        Yeni nesil tasarımcıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Genç tasarımcıların kendilerini ifade edebilecekleri pek çok platform var. Sektör son 15 yılda çok gelişti. Süreci destekleyen İstanbul Fashion Incube veya Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul gibi de pek çok platform var. Yeni nesil tasarımcılarda oldukça yetenekli isimler olduğunu görüyorum.

        ‘İstanbul gerçek anlamda bir moda şehri’

        LFC Direktörü Paul Yuille

        Avrupa, Asya ve Amerika’da çeşitli markalarda kreatif direktör olarak görev yapan, moda sektöründe kreatif pek çok alanda 16 yıllık tecrübeye sahip London College of Fashion’da Uluslararası Eğitimler Departmanı Direktörü Paul Yuille sorularımızı cevapladı.

        Farklı kültürler sizi nasıl etkiledi?

        Dünyanın çeşitli yerlerinde çalışmak bana farklı kültürleri tanıma ve bu sayede de farklı ilhamlar alarak bambaşka bir bakış açısı edinmemi sağladı. Edindiğim uluslararası vizyon ve kurduğum ilişkiler sayesinde kreatif yaratım sürecini evrensel bakış açısıyla işe yansıtma imkânı buldum.

        Moda eğitimi alan öğrencilerin markalaşmak, farklılaşmak ve özgün olmak adına neler yapmasını önerirsiniz?

        Genç Türk tasarımcılarının, sahip olduğu kültürel değerleri ve mirası ürünlerine yansıtarak yaptıkları tasarımlarda farklılık yaratacaklarına inanıyorum. Bizler London College of Fashion’da, tasarımcıların eğitimlerini ve bilgi birikimlerini kendine özgün imzalarını bulacakları ve kalıpların dışında düşünmelerini sağlayacak şekilde kullanmalarını destekliyoruz.

        Türk tasarımcılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Kendini dünya sahnesinde kabul ettirmiş Türk tasarımcılar kadar genç ve yükselen pek çok Türk tasarımcıyı da yakından takip ediyorum. Kişisel favorimi sorarsanız, daha önce University of the Arts London ile sanat ve modayı birleştiren kreatif çalışmalar da yapmış olan Hüseyin Çağlayan. Çağlayan, çıtayı daima yükselten, ilham veren bir tasarımcı.

        İstanbul’u bir moda şehri olarak nasıl görüyorsunuz?

        İstanbul gerçek anlamda bir moda şehri. Özellikle son 10 yılda isimlerini duyurmaya başlayan genç tasarımcılar, dünyanın dikkatinin Türkiye’ye çekilmesini sağladı. Bu gelişmeler uluslararası endüstriyi Türkiye’ye çektiği gibi, gençlerin yaratıcılıklarını her şekilde ortaya koymaları bakımından da küçümsenmeyecek kadar önemli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ