Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Grup’ değil girdap/ Melik Demirel'in yazısı

        Melik DEMİREL/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Bir grup muhabbetidir gidiyor! Herkes artık işini Whatsapp gruplarında görüyor. Yönetim kurulları, öğretmenler, veliler ve hatta milletvekilleri... Herkes kendini bir anda bir Whatsapp grubunun içinde bulabiliyor. 7 gün, 24 saat durmadan mesaj! Bunaldık yeter! Peki bu karmaşadan nasıl çıkacağız?

        Üzerinde çalıştığı dosyaların fotoğrafını çekip üzgün surat eşliğinde ofisten mesaj yollayan baba... “Neredesin?” sorusuna “location” atarak cevap veren evlat... “Kızım gelirken yoğurt al :))” diye mesaj atan bir anne... Karşınızda Whatsapp ailesi! Partisini toplantıya çağıran milletvekilleri, talimat ileten ilçe milli eğitim müdürü ve ona bağlı okul müdürleri, yönetim kurulları, sınıf anneleri, kopya çeken öğrenciler; yani sizler, bizler, hepimiz Whatsapp’tayız! Son 4 yıldır Whatsapp gruplarıyla haberleşiyoruz. Halı sahaya adam buluyor, “ortamdaki sevilmeyen kız” hakkında tüm bilgileri ediniyoruz. Her şeyden haberimiz oluyor. Fakat artık bu iş dayanılmaz bir hale geliyor... “Whatsapp grupları” artık bir şikâyet sebebi. Çünkü telefonun tınlamasıyla hayatın en heyecanlı yerinde, onlarca kişinin dahil olduğu, adeta bitmeyen bir ferman misali konuşmalara maruz kalıyoruz. Ama vazgeçemiyoruz...

        2 MİLYAR YENİ KULLANICI

        22 Şubat 2011’de Whatsapp’a eklenen “grup sohbet” özelliği uygulama içi trafiği öyle yoğunlaştırdı ki... Birkaç ay sonra, 31 Ekim 2011’de, “günde 1 milyar mesaj” sınırı aşıldı. Yani, saatte 41.5 milyon, dakikada 694 bin, saniyede 11 bin mesaj atıldı. 30 Haziran 2013 Pazar günü ise bu sayı 27 milyara ulaştı. 2014’te 30 milyarı geçti... Whatsapp’ta bugün mesajların haricinde, günde ortalama 700 milyon fotoğraf, 100 milyon video paylaşıyoruz. Uygulamanın son aylarda en hızlı yayıldığı ülkeler ise Brezilya, Hindistan, Meksika ve Rusya... Yani bu trafiğe yaklaşık 2 milyar insan henüz yeni yeni ısınıyor!

        KIZLARDA DEDİKODU, ERKEKLERDE KÜFÜR

        Lakin nerede çokluk orda entrika! Whatsapp gruplarında kadınlar ve erkekler adeta harem selamlık olarak ayrılıyor. İki tarafın da kendine has özellikleri var. Mesela kızlar arasında en fazla kullanılan smiley’ler utanan maymun ve kalp. Ancak bu müthiş nezaketli grupta bir anda kıskançlık, entrika ve dedikodu rüzgârları esebiliyor. Sevmediği kızın doğum gününde gruptan ayrılanlar, hoşlandığı çocuğun sevdiği kızı idama mahkûm edenler. Erkekler ise dilediğince argo ve küfürlü konuşuyor.

        ‘SESSİZ’ YA DA ‘HUZURLU’

        Dolayısıyla, gecenin herhangi bir saatinde mesajlar yağıyor. Whatsapp gruplarında birbiri ardına akan mesajlar, telefonu yastığı altında uykuya dalan günümüz insanlarının en büyük dertlerinden. Fakat nihayet, Nisan 2014’te kendi yarattığı sorunun çözümü de Whatsapp’tan çıktı: Seçilen grubu sessize alma özelliği... 8 saat, 1 hafta ya da 1 yıl süreyle... Fakat artık o da yetmiyor. Bugün, Whatsapp’ı telefonlarından tamamen kaldırarak akıllı telefona bir de “huzurlu” özelliğini ekleyenler de var.

        İstenmeyen mesajlardan korunma yolları

        ■ Grupta size hitap etmeyen bir konu varsa ya da cevap verecek durumda değilseniz öncelikle bildirimleri kapatın. “Ayarlar” kısmından “Bildirimler” seçeneğine gelin ve “Uyarılar”ı durdurun.

        ■ Grupta hitap ettiğiniz kişinin özel bilgilerini yazmayın. Unutmayın, burası kalabalık bir ortam!

        ■ Doğum günü kutlaması, nişan, düğün gibi tek gecelik eğlenceler için kurulan gruplardan olay gerçekleştikten sonra hemen üyelerle anlaşıp ayrılın. Herkesin ayrılmaktan çekindiği durumlarda ilk kurşunu siz sıkın.

        ■ Dahil olduğunuz birden çok grup varsa eleme yapın. Yolunuza sizi mutlu eden gruplarla devam edin, diğerlerinden ayrılın. Ayrılamayacağınız bir grupsa, 1 yıl sessize alın.

        ■ Whatsapp’tan sıkıldıysanız ama iletişime devam etmek niyetindeyseniz Viber’a geçebilirsiniz. Whatsapp’ta ne varsa Viber’da da var. Ama Viber’ın Whatsapp’ın 1/8’i kadar kullanıcısı var. Bu bir Viber reklamı değil, lakin burada ne zaman online olduğunuzu gözeten çok daha az insan bulunuyor. Üstelik, ABD’deki bir araştırmaya göre kullanıcılar Viber’ı Whatsapp’tan daha ciddi bir mecra olarak görüyor, bu yüzden orada daha az geyik yapıyor

        Grupların anatomisi

        ■ Gruplarda aynı anda 100 kişi sohbet edebiliyor. Ancak Android işletim sisteminde Open File Explorer programıyla bu sınır aşılabiliyor.

        ■ Whatsapp’ta grup açma sınırı yok.

        ■ Birden fazla grup yöneticisi mümkün ama sadece yöneticiler gruba katılımcı ekleyip onları yönetici olarak atayabilir.

        ■ Eğer grup yöneticisi ayrılırsa, rastgele yönetici atanır. Engellediğiniz biriyle aynı gruba düşerseniz mesajlarınız birbirinize ulaşır.

        ‘CHP 25. Dönem Milletvekilleri’ grubu

        Whatsapp, Ankara siyasetine de yön veriyor artık. 7 Haziran seçimleri sonrası CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın önerisiyle, milletvekillerinin sürekli haberleşebilmesi için Whatsapp grupları kuruldu. CHP’li milletvekilleri, 100 kişi sınırlaması nedeniyle 2 gruba ayrıldı. Fakat hiçbir grupta Kılıçdaroğlu yok. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ı aradık. “CHP’nin Whatsapp gruplarında neler oluyor?” diye sorduk. Yarkadaş, “CHP 25. Dönem Milletvekilleri” adlı 2 grupta günde ortalama 40-50 mesaj atıldığını söylüyor. “Mecliste bu grup bir tek bizde var. Vekiller, güncel politik konular dışında ilgilerini çeken linkleri, fotoğraf ve karikatürleri de paylaşıyor. Vatandaşlardan enteresan istekler de ulaşıyor” diye anlatıyor.

        10 ilginç Whatsapp grubu ismi

        ■ Makina Ladies

        ■ Oturma Grubu

        ■ Ver Müzüğü

        ■ 2-D Sınıf Anneleri

        ■ KPSSzede

        ■ Oje Taburu

        ■ Hard Rock Pavyon

        ■ Vergisini Verenler Kulübü

        ■ Updullah

        ■ La Bohemö

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ