Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yüzde alıp çocuklarını kiraya vermişler...

        Çocuk hırsızları olay yerinden kaçırabilmek için hızlı şoför bile tutmuşlar

        HABER-FOTOĞRAF : UĞUR USLUBAŞ - CNA

        Bursa Polisi’nin dört ilde yaptığı operasyonun detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. 25 kişinin gözaltına alındığı çete operasyonunda, zanlıların hırsızlık yaptırmak için çocuk kiraladığı, ailelerine de çocuklarının yaptığı hırsızlıklardan elde ettiği gelirden pay verdikleri anlaşıldı. Polis, teknik takibe aldığı ama konuşmaları sırasında Romen deyimi tabir edilen cümleler kullanan zanlıları anlayabilmek için 100 kelimelik sözlük yaptı...

        Bursa, Eşkişehir, Ankara ve İstanbul'da pay karşılığı anlaştıkları anne babaların yaşları 6 ila 12 arasındaki çocuklarına hırsızlık yaptırdıkları belirlenen 13'ü kadın 25 kişi gözaltına alındı. Polis 4 ilde eş zamanlı 33 eve yapılan baskınlarda gizli kasalarda tutulan çok miktarda altını ele geçirdi. Zanlıları yakalamak için başlatılan soruşturma kapsamında teknik takip sırasında kendi aralarında kullandıkları ifadeleri belirleyen polis 100 kelimeden oluşan Romen sözlüğünü de cumhuriyet savcılığına teslim etti.

        Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği'nden yapılan açıklamaya göre, bir sene önce Bursa'daki Romen vatandaşların yaşadığı Kamberler mahallesinde yapılan ve küçük çocuklara hırsızlık yaptırdıkları gerekçesiyle 28 kişinin halen tutuklu bulunduğu “Uzuneller Operasyonu'nun” ardından aynı bölgede Zehra Durmazer'in (46) liderliğini yaptığı aralarında kızlarının ve torunlarının da bulunduğu 25 kişilik bir çetenin aynı faliyetlerine devam ettiğini belirledi. 7 aylık takibin ardından “Hijyen 16” isimli operasyona start veren polis, Bursa, Eskişehir, Ankara ve İstanbul'da 33 ayrı eve yaptığı eş zamanlı operasyonlarda hırsızlık çetesi üyeleri çocuklarını çeteye veren 16 anne baba ile hırsızlık yapan çocukları olay yerinden kaçıran 4 hızlı söförün bulunduğu 13 ü bayan 25 kişiyi gözaltına aldı.

        Yasadaki boşluktan yararlanıp 12 yaş altı ceza ehliyeti bulunmayan çocuklara hırsızlık yaptırdıkları iddia edilen çetenin, anne ve babalarına gönderdikleri çocuk başına pay verdikleri belirlendi. Öte yandan soruşturma kapsamında zanlıların birbiriyle olan telefon konuşmalarından şifreli konuştuklarını belirleyen polis hırsız çetesinin üyelerinin kendi aralarında anlaştıkları polise-zarbo, çocuğa-çöni, jandarmaya-nizo, çantaya-helte, konuşmaya-ödleşme, parayı saklaya- keniyi veşitle denilen bir tür Romen dilini tespit etti.

        100 kelimeden oluşan bir sözlük hazırlıyan polis soruşturmaya yarar sağlaması amacıyla sözlüğü savcılığa teslim etti. Gözaltına alınan çete lideri Zehra Durmazer (46) ve çete üyeleri Petek Özdemir (21),İpek Tunç (26),Nuran Özmut (24),Ergül Titizer (38),Gürsel Berdibek (49), Kader Akduman (35), Nurkadın Dumanlıdağ (22), Ergin Eriş (32), Ömer Toygar (45), Zafer İlhan (24), Nihat Kılıç (29) Vedat Özmut (36) , Ertan Durmazer (41), Birsen Karasöğüt (37), Emine Yılmazgil (40) Hasan Yılmazgil (48), Dilek Uyar (33), Zerrin Durmazer (31). Zeki Ateşli (40), Özgür Tunç (30) Deniz Titizler (27), İsmail Özmut (27) Yavuz Selim Doğan (31), Hamza Titizler (38) emniyetteki sorgulamalırının ardından çevik kuvvet polisi eşliğinde adliyeye sevkedildi. Yapılan araştırmalarda çetenin hırsızlık yaptırdığı belirlenen 6 yaşındaki N.Ö.nün 1 adet 8 yaşındaki S.Ö.nün 12, 10 yaşındaki N.K.nın ise 45 adet hırsızlıktan kaydının bulunduğu belirtildi. Çetenin yaşları 6 ila 12 arasında değişen 33 çocuğa hırsızlık yaptırdığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ