Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Uçan motosiklet gün sayıyor

        GÜNTAY ŞİMŞEK / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Bilimkurgu filmlerinde hayallerimizi zorlayan birçok araç, farkında mısınız bilmiyorum ama yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Son olarak Star Wars’ta (Yıldız Savaşları) karşımıza çıkan ve “uçan motosiklet” olarak tanımlayabileceğimiz “Landspeeder”in gerçek modeliyle birkaç yıl içinde tanışacağımızın haberini vereyim. Üzerine atlayıp, yerden biraz yükselerek dere, tepeyi kat edebileceğimiz “Hoverbike” isimli uçan motosiklet için projenin mimarları epeyce mesafe kat etmiş durumda. Birçok firmanın üzerinde çalıştığı çok sayıda uçan otomobil modellerini konuşurken, “drone”lar yani küçük insansız hava araçlarıyla aynı teknolojik mantıkla geliştirilen uçan motosikletler de gündemimize girmiş bulunuyor. İngiltere merkezli Malloy Aeronautics firması, “Hoverbike– uçan motosiklet” adını verdiği aracı gökyüzüyle buluşturmak için adeta gün sayıyor.

        Başlangıç fonunun tamamına yakınını ABD merkezli bağış şirketi Kickstarter’dan (yaklaşık 64 bin sterlin) sağladıktan sonra çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen projenin mimarı Yeni Zelandalı Chris Malloy, fikrin, hayvan sürüleri ve tarım arazilerini gözetlemek amacıyla doğduğunu belirterek, küçük ve ucuz bir hava aracı inşası için yola çıktıklarını söylüyor. Aslında bu proje de pek çok başarılı proje gibi küçük bir garajda, oldukça mütevazı şartlarda temeli atılanlardan birisi. Hobi olarak başlayan projenin, başta Amerikan ordusu olmak üzere tüm havacılık sektöründe bir devrim olacağına inanılıyor. Bu anlamda da Malloy’un ürettiği ilk prototipi, bir Amerikan firması, askeri kullanım amacıyla şu anda test ediyor. Çiftçiler, arama kurtarma ekipleri, üniversiteler, askeri ve sivil gruplar derken garajda hobi olarak başlayan proje, ticari bir şirkete dönüşmek üzere...

        UÇMANIN YENİ YOLU: HOVERBİKE

        Aslında projenin mazisi çok eski değil, Hoverbike toplam bir yıllık Ar-Ge çalışmasının ürünü ve dünyanın ilk uçan motosikleti özelliğini taşıyor. Motosikletin basitliği ve helikopterin özgürlüğünden hareket edilerek tasarlanmış. Bir helikopter ile karşılaştırıldığında Hoverbike, ucuz, sağlam ve kullanımı kolay. Ve uçmak için yeni bir yol gösteriyor. Hoverbike, bir quadrocopter gibi uçuyor ve oldukça güvenli. Sadece uçak gibi ileri hareket etmiyor, istendiğinde havada helikopter kabiliyetine sahip olarak belli noktada sabit kalabiliyor. Hem insanlı, hem de insansız uçabiliyor. Ayrıca da sık bakım gerektirmiyor. Dört helikopter pervanesi olması, yerçekimi hassasiyetini ortadan kaldırıyor. Ayrıca pervaneler arası mesafenin uygunluğu, araca inip binerken kolaylık sağlıyor. Garajda üretilen ilk Hoverbike’nin çerçevesi köpük destekli karbon fiber, kevlar ve alüminyum karışımında oluşuyor.

        İlginç görünüme sahip olan uçan motosikletin uzaktan kumandalı modeli ise pilotlu uçuşa geçmeden önce deneme uçuşunda kullanılıyor. Buster isimli kukla pilotla test uçuşlarına devam eden Hoverbike, şimdiye kadar çok iyi bir performans sergiledi. Amerikan ordusu yetkilileri, bu araçla bir gün bataklık gibi tehlikeli arazilerde askerleri taşıyabileceklerini düşünüyor. Aynı zamanda da doğal afet gibi durumlarda arama kurtarma faaliyetleri için oldukça uygun olacağı söyleniyor.

        İnsanlı deneme uçuşlarına geçmek için güvenliğinden tamamen emin olunmasını bekleyen projenin mimarları, pervanelerden birinin arıza yapması durumunda aracın uçmaya devam etmesi için de çalışıyor. Bunun başarılması halinde, araç hem askeri hem de sivil uçuşlar için güvenli hale gelecek. Test uçuşlarının istenilen ölçüde başarıya ulaşmasından sonra dünya çapında havacılık sertifikalarının alınması için nihai prototipi üretilecek.

        30 LİTRE İLE 148 KM

        Uçan motosiklet, benzinli bir motorun dört elektrikli pervaneyi harekete geçirmesiyle çalışıyor. Tek ve iki koltuklu olmak üzere iki ayrı model olarak tasarlanan araç, saatte 96 kilometre hız yapacak ve tek yakıt tankı ile 148 km menzile sahip olacak. 30 litrelik yakıt tankına ilave olarak istenmesi halinde 2. yakıt tankı da eklenebilecek. Hoverbike, tek yakıt deposuyla yaklaşık 1 saat havada kalabilecek. Öte yandan Aeronautics firması, uçan motosikletin hava fotoğrafçılığı veya nakliye amaçlı akülü küçük modellerini 1000 ila 1600 dolar arasında satışa sundu.

        Hoverbike teknik özellikleri

        -Genişlik: 1.3 metre

        -Uzunluk: 3 metre

        -Yükseklik: 0.55 metre

        -Boş (kuru) ağırlığı: 105 kg

        -Maksimum kalkış ağırlığı: 270 kg üzerinde

        -Tek yakıt tankı ile menzili: 148 km

        -Seyir sürati: 96 km/ saat

        - Hizmete giriş yılı: 2017

        - Fiyatı: 85 bin dolar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ