Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Güntay Şimşek yazdı: 278. nokta Miami

        GÜNTAY ŞİMŞEK / GAZETE HABERTÜRK - CUMARTESİ

        Bayrak taşıyıcımız, dünya çapındaki en önemli markamız Türk Hava Yolları (THY) küresel ölçekte 278’inci, ABD’de ise 8’inci uçuş noktası olarak Miami hattında geçen hafta uçmaya başladı. Hattın ilk açılış uçuşunu THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve ekibiyle birlikte gerçekleştirdik.

        Haftanın 7 günü İstanbul-Miami karşılıklı seferlerin yapılacağı hat açılır açılmaz doluluk oranları yüzde 60’ın üstüne çıkmış durumda. Halbuki bu hat 1999’da, haftada 3 gün olarak planlandığında yeterli verimliliği yakalayamaması üzerine kapanmıştı.

        Şu anda ise THY nereye sefer koyarsa koysun ulaştığı geniş uçuş ağı (network) sebebiyle doluluk oranı yüzde 60’tan başlıyor. Fakat THY’nin Amerika’da açtığı her yeni hat en az yolcular kadar havacılığın küresel oyuncularının da dikkatini çekiyor. Zira THY’nin her yeni uçuş noktası rakip havayollarının bu hatlardaki işlerini zorlaştırıyor.

        REKABET KIZIŞIYOR

        Bu yüzden THY, Mayıs 2016’da açmayı planladığı Atlanta seferiyle birlikte Amerika’da yolcusunu uçtuğu merkezlerden dağıtıp-toplayacak büyük havayolu bulmakta zorluk yaşıyor. Öyle ki, Star Alliance çatısı altındaki ortakları bile yolcu kaybetme endişesi nedeniyle THY ile böylesine bir işbirliği yapmaktan çekiniyor. Hatta anlaşıp ortak stratejiyle işbirliği yapmak isteyenlerin de önünü kesiyorlar. Ticarette olan rekabetin havacılık sektörüne yansıyan taraflarından biri de bu ama başka fırsatlar da THY’nin önüne çıkmıyor değil.

        Mesela THY Genel Müdür Yardımcısı (pazarlama) Ahmet Olmuştur ise yolcularını Miami’den Amerika kıtasına dağıtmak için Jetblue gibi çeşitli havayollarıyla görüşmelerine devam ettiklerini ifade ederek, işbirliğinin gerçekleşmesi durumunda hattın doluluk oranının yükseleceğini söylüyor. THY yönetimi de her noktada kendine daha dinamik ortaklar bularak Amerika içindeki rekabeti hareketlendirmiş durumda. Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, ABD’de ağırlıklarını hissettirmeye devam edeceklerini ifade ederek, bu sene yüzde 20 olan kapasite artışını gelecek yıl yüzde 25’e çıkaracaklarını söyledi.

        ABD’ye günde ortalama 5 bin yolcu taşıdıklarını belirten Aycı, hattın önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Özellikle cruise gemi turlarının başlangıç noktası olduğu için özel paketler yapmak istiyoruz. Ayrıca ABD’nin ilaç sektöründe önemli bir eyalet ve burada kargo da öne çıkıyor. Kendi başına dünyadan turist çeken bir turizm merkezi. Bunları üst üste koyduğunuzda ABD’de Seattle’dan sonra hava trafiğinin de en hızlı büyüyen noktası olarak Miami Havalimanı karşınıza çıkıyor.

        İlk uçuşta İlker Aycı ile beraberdik.

        THY olarak tüm bu parametreleri değerlendireceğiz ve farkımızı göstereceğiz.” Aycı değerlendirmelerine şöyle devam etti:

        "ABD’DE BÜYÜME DEVAM EDECEK"

        “Asya Pasifik ve Avrupa’nın ardından dünyanın en büyük üçüncü pazarı Amerika. Dünya trafiğinin yüzde 26’sına hitap ediyor. Asya Pasifik gibi diğer pazarların yükselmesine rağmen, sürekli değerli olan ABD, oran olarak pazardaki rolü azalacak ama önemini yitirmeyecek. Bu gerçekten hareketle, Amerika sürekli THY’nin gündeminde olacak. Uçtuğumuz hatlarda sefer sayılarını, frekansları artırmanın, yeni noktalara da uçmanın arayışı içinde olacağız.”

        "KALİTEMİZİ STANDARTLAŞTIRACAĞIZ"

        “THY, aldığı ödüllerle kalitesini ortaya koydu. Özellikle business class yolcularımızın beklediği THY’nin hizmet standartlarını Moskova’nın ardından New York ve Washington’da açacağımız özel yolcu salonlarımızı devam ettirip, kendi yolcumuzu kendi

        lounge'larımızda ağırlayacağız. Kendi kültürümüzü ve hizmet anlayışımızı böylece dünyaya taşıyıp bazı standartları biz koyar noktaya geleceğiz. Özel yolcu salonu konseptimizi ticari kriterlerimizin uyduğu başta Londra olmak üzere Avrupa’da da çeşitli noktalarda yaygınlaştıracağız.”

        "ABD’DE DİNAMİK EKİP VAR"

        “San Francisco hattında olduğu gibi burada da tüm ABD müdürlerimizle birlikte değerlendirme toplantıları yaptık. ABD tecrübeli müdürlerimizle, yeni atanan arkadaşlarımızla misyonumuzu konuştuk. ABD donanımlı genç, dinamik ve heyecanlı bir ekibimiz var. Onlarla kısa sürede önemli başarılara imza atıp çıtayı yükselteceğiz.”

        "DÜNYAMIZI GENİŞLETİYORUZ"

        “Miami’deki yeni şirketlerle ve iş dünyası yetkilileriyle de ekibimle birlikte görüştük. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanlığı dönemimdeki ilişki ağımı ve tecrübelerimi de kullanarak THY kanalıyla ülkemizle bağ kurup bölgemize ulaşmak isteyen şirketlerle fikir alışverişinde bulunduk. THY sadece yolcu taşımıyor; iş taşıyor, ilişki taşıyor, işbirliği imkânları ve fırsatlar taşıyor. Sloganımız ‘Dünyanızı genişletin’ biz bunu sadece uçulan nokta olarak değil, ülkemiz adına her şey olarak ele alıyoruz.”

        "COMFORT BUSINESS OLACAK"

        “Kısa bir süre önce açtığımız San Francisco hattı çok başarılı, THY burada önemli bir pazar yakaladı. Buna benzer Amerika’da başka hatların varlığını keşfedersek planlarımızı yaparız. Mesela Miami’ye uçtuğumuz Boeing 777’lerde Comfort bölüm yakında 49 koltuklu business sınıfa dönüşecek. 2016’da filomuza katılacak 49 yeni uçakla birlikte, Atatürk Havalimanı’nın kapasite artışı için de kafa yoruyoruz. DHMİ, TAV ve yurtdışından uzman kuruluşlarla yeni havalimanı açılıncaya kadar kapasite yönetimi yapacağız. Böylece 2016 yılında kendi merkezimizde büyümemiz için fazla sorun olmayacağını düşünüyorum.”

        THY’NİN YENİ YÜZÜ HANGİ HOLLYWOOD YILDIZI?

        THY, Kevin Costner’in ardından başka bir Hollywood yıldızı ile anlaşmak üzere. Kobe Bryant, Lionel Messi, Didier Drogba gibi ünlü sporcuları reklam filmlerinde oynatan THY, yeni yüzü olacak dünya starının ismini yakında açıklayacak. Ayrıca THY sponsorluklara da hız kesmeden devam ediyor. Özellikle spor alanında önemli işbirliklerine giden havayolu, basketbolun Avrupa Şampiyonlar Ligi olan Turkish Airlines Euroleague’in ardından Avrupa Ragbi Ligi’nin de ana sponsoru oluyor. Türkiye’nin son dakikada vize aldığı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası da THY’nin radarında. UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Resmi Havayolu Sponsoru olunmasına karar verilmesinin ardından, Fransa’da düzenlenecek futbol şampiyonasının 9 ana sponsorundan biri olma konusunda Türkiye - Çek Cumhuriyeti maçı öncesi prensipte el sıkışıldı.

        SİHİRLİ KENT MIAMI

        Miami, Amerika Kıtası’nda Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Chicago, Boston, Houston, Los Angeles, New York, Washington, Montreal ve San Francisco’dan sonra THY’nin 12’nci destinasyonu. Florida Eyaleti’nin ikinci büyük şehri olan Miami turizmle öne çıkıyor. Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Miami, “gökdelenlerle palmiyelerin buluştuğu şehir” ve “sihirli kent” gibi adlandırmalara sahip. THY, bu cezbedici şehre haftanın her günü karşılıklı sefer düzenliyor. İstanbul’da 13.30’da başlayan uçuş, yerel saatle 19.30’da Miami’de sona eriyor. Miami’den 21.15’te kalkan uçak ise bir gün sonra Türkiye saati ile 16.15’te Atatürk Havalimanı’na teker koyuyor.

        GUINNESS'E GİREN THY KALESİ

        THY, Miami hattının tanıtımına katkı sağlamak için dünyanın en uzun kumdan kalesini, Miami’deki Virginia Key Beach Park’ta inşa ettirdi. 13.9 metre yüksekliğinde kumdan kale, dünyanın en büyüğü unvanı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Toplam 1800 ton kum ile inşa edilen kale, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın katılımı ile açıldı. İki haftada 19 heykeltıraşın çalışmasıyla ortaya çıkan kalede Boğaz Köprüsü’nden Galata Kulesi’ne, Kolezyum’dan Eyfel Kulesi’ne THY’nin sefer yaptığı şehirlerdeki önde gelen tarihi ve turistlik semboller yer alıyor. 418 metrekarelik alanı kaplayan kumdan kalenin açılışında konuşan Aycı, “Hız kesmeden faaliyete geçirdiği yenilikler ile artık bir bütün arz eden Türk Hava Yolları, bu girişimiyle de oldukça büyük bir farklılığı hayata geçirmiş bulunuyor. Amerika’daki yeni hattımız Miami’yi uçuş ağımıza dahil ederken dünyanın en uzun kumdan kalesini, meşhur Miami sahillerine inşa ettirerek, bir dünya rekoru kırıp ismimizi Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırıyoruz” dedi. Miami Şehir Komisyon Başkanı Wilfredo Gort’un, 26 Ekim’in bundan böyle Miami’de “Türk Hava Yolları Günü” olarak kutlanacağını ilan ettiği basın toplantısında, “Kumdan Kale” ile ilgili yorumlarını paylaşan Guinness Dünya Rekorları hakemi Philip Robertson, “Dünyanın birçok harika destinasyonunu, bu kadar mükemmel resmeden kumdan bir kale görmek, kabul etmek gerekir ki bizim için oldukça nadir ve hayrete düşürücü” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ