Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Sığınmacı hastalarla doktorculuk oynuyoruz"

        Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’ye yerleşen sığınmacılar, Sağlık Bakanlığı’nın çabasına rağmen sağlık hizmeti almakta büyük sorun yaşıyor. İstanbul’da sığınmacılara sağlık hizmeti veren poliklinikteki bir doktor, “Hastalarla doktorculuk oynuyoruz. Dil sorunu nedeniyle dertlerini anlayamıyoruz. Arapça bilen bir arkadaşım var. Telefonun hoparlörünü açıp hastayla konuşturuyorum” diyor.

        Türkiye'de gayri resmi rakamlara göre çoğunluğu Suriyeli 2.5 milyon sığınmacı bulunuyor. Göçmenler, özellikle yoğun olarak bulundukları İstanbul, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa gibi kentlerde sağlık hizmeti almakta sorunlar yaşıyor. İstanbul’un 13 ilçesinde Sağlık Bakanlığı tarafından toplum sağlığı merkezlerine bağlı birinci basamak sağlık hizmeti veren göçmen poliklinikleri kuruldu. Dolup taşan bu polikliniklerde koruyucu aşı, üreme hizmetleri ve hastanelere sevk işlemleri yapılıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın çalışmasına rağmen sağlık hizmetlerinde aksamalar oluyor.

        Sıkıntıların başında doktorların, farklı ülkelerden gelen göçmenlerle iletişim kurma sorunu geliyor. Bu nedenle teşhis ve tedavide güçlük çekiliyor. Polikliniklerde görevli bir doktor, “Suriyeli, Afgan her milletten insan geliyor. Dillerini bilmiyoruz. Bu yüzden dertlerini de anlayamıyoruz. Arapçabilen bir arkadaşımvar. Bazen onu arıyorum. Telefonun hoparlörünü açıp hastayla konuşturuyorum. Hasta derdini ona anlatıyor, o da bana tercüme ediyor. Hastalarla doktorculuk oynuyoruz” diyor.

        GENELGEDE "İLAÇ BEDAVA" AMA ECZANE VERMİYOR

        Sığınmacıların sağlık kurumlarına bağlı doktorlarca yazılmış ilaçlarını eczanelerden ücretsiz temin edebilmelerine ilişkin yayınlanan Başbakanlık genelgesine rağmen ilaç temininde de sıkıntı yaşıyor. Henüz protokol imzalanmadığını ileri süren eczanelerin büyük bölümü sığınmacılara ilaçları parayla veriyor. Eczacı Oğuz Tanal Çete, göçmenlerin aldığı ilaçların parası için devletin ödeme takvimi belirlememesi nedeniyle ücret istendiğini söylüyor. Göçmenlerin önemli sorunlarından biriyse çocukları için gerekli olan aşı. Sınırlı sayıda gönderilmesi nedeniyle bebeklerin aşıları çoğu kez zamanında yapılamıyor. Bebeğine aşı yaptırmak için göçmen polikliniğine giden 4 çocuk annesi Suriyeli Fadıla (37), daha önce de aşı yaptırmak için polikliniğe gittiğini fakat aşı olmaması nedeniyle yaptıramadığını belirterek, “Bazen aşı kalmıyor ama bugün yaptırabildik” diyor.

        • Türkiye 2011’den bu yana 2 milyon 138 bin 977 Suriyeliye 8 milyar dolar harcadı. Uluslararası kuruluşlarsa bu harcamaya 418 milyon dolar katkıda bulundu.

        SURİYELİ AİLEYLE DEVLET HASTANESİNE GİTTİK

        Polikliniğe çocuğunu tedavi ettirmek için giden Zuzan Mustafa’nın 4 yaşındaki oğlu Velad Davudda teşhisin ardından devlet hastanesine sevk ediliyor. Minik Velad’ın annesi Zuzan ile sevk edildikleri Bağcılar Devlet Hastanesi Çocuk Acil Bölümü’ne gidiyoruz. Sıraları geldiğinde doktorun odasına Suriyeli aile giriyor ve komşusu olduğumuzu söylüyoruz. Dil sorunu hastanede de göçmenlerin önüne çıkıyor. Minik Velad’ın rahatsızlığını doktora biz anlatıyoruz. Tahlil sonuçlarını beklerken konuştuğumuz Zuzan, “Kocam gece gündüz bin liraya çalışıyor, 450 lirasını kiraya veriyoruz. Çocuğuma ilaç aldığım zaman para veriyorum. Bebeğimin bezi, maması da var. Kocam kaç kere ‘Botla Yunanistan’a geçelim’ dedi. Korktum, gitmedim. Ülkemde savaş bitse, bir an düşünmem, dönerim” diyor. Zuzan, çıkışta reçetedeki ilaçları eczaneye para ödeyerek alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ