Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Taksi, minibüs ve dolmuş durakları İSPARK'ta

        Kurthan DEMİR / İSTANBUL

        İBB Meclisi, kentteki taksi, minibüs ve dolmuş taşımacılığı ile duraklarının işletme yetkisinin 15 yıllığına belediye şirketlerinden İSPARK'a verilmesini onayladı. İSPARK, bu işletmecilikten elde edeceği brüt gelirin yüzde 5 artı KDV payını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ödeyecek.

        ZAMAN VE YAKIT TASARRUFU AMAÇLANIYOR

        Söz konusu yetkinin İSPARK'a devredilmesine ilişkin Meclise sunulan proje ve raporda, "Taksi, Taksi Dolmuş ve Minibüs işletmeciliğinin genel amacı, İstanbul trafiğinde araçların boş gezinmesinin önüne geçerek, zaman ve yakıt tasarrufu sağlamak, trafik oluşumuna engel olmak ve yolcuların güvenli bir şekilde seyahat etmesine imkan sağlamaktır. Dolayısıyla, Taksi, Taksi Dolmuş ve Minibüs işletmeciliğinde, kar amacı gütmeden kamu yararına hizmet sunulmaktadır'' ifadelerine yer verildi.

        MİNİBÜSLERDE PARA YERİNE İSTANBULKART

        Proje kapsamında İSPARK, İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında kalkış ve son varış noktaları arasında ihtiyaçlara cevap veren 30 minibüs durağı inşa etti. Öte yandan, minibüslerde para yerine halk otobüslerindeki gibi tamamen İstanbulkart'ın geçtiği bir sistem oluşturuluyor. Bununla ilgili altyapı çalışmaları devam ediyor. İstanbulkart, bazı hatlarda pilot olarak denendi. Sistem hayata geçtiğinde para alma verme biteceği için olası kazaların önüne geçilecek ve gereksiz duraklamalar önleneceği için trafik akışı hızlanacak.

        TAKSİLER TEK MERKEZDEN YÖNETİLECEK

        İSPARK, İstanbul genelinde toplam 50 adet bütün taksilere açık taksi durakları kurdu. İhtiyaç duyulan yerlerde UKOME kararıyla taksi durağı açılacak. Merkezi yerlerde bütün taksicilerin kullanacağı umuma açık taksi durakları yapılarak keyfi uygulamaların önüne geçilecek. İSPARK'ın çalışmasını sürdürdüğü Çağrı Merkezi (Call Center) ile ilgili İstanbul genelindeki 18 bin taksinin tek merkezden yönetileceği bir sistem kuruluyor. 1 yıldır 17 araçla Avrupa yakasında ve Anadolu yakasında hareketli olarak yapılan pilot uygulamaya 1 yıl içerisinde bütün araçlar dahil olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ