Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kuzey Işıkları altında

        Dilek Vidana TAVAŞOĞLU/ GAZETE HABERTURK-PAZAR

        Kuzey Işıkları ya da orijinal adıyla ‘Aurora Borealis’, kutup dairesi çevresinde görülen atmosferik bir olay. Gökyüzünde dalgalanan ışıkları ve renkleri seyrederken sürreel bir şey yaşıyormuşsunuz hissi yaratan görsel bir şölen. Önce parıltılı bir örtü gibi ışık dalgalanmaları şeklinde başlıyor, sonra farklı yoğunluklar nedeniyle titredikleri için yanıyormuş gibi görünen ışıkların göz alıcı dansına dönüşüyor. Bu tür geziler hem maceraperest ruhlara hem de romantik bir tatil arayışı içinde olanlara hitap ediyor. Kuzey Işıkları altında evlenmek için yılın tam bu zamanını bekleyenler bile var. İşte kuzey yarımkürede Kuzey Işıkları’nın en iyi görülebildiği yerler:

        FİNLANDİYA

        Muonio, Paatsjoki, Kilpisjärvi ve Saariselkä

        Finlandiya, Kuzey Işıkları’nı seyretmek için önerilen ülkelerin başında geliyor; özellikle Laponya bölgesi... Paatsjoki Köprüsü’nde eğer hava açıksa Kuzey Işıkları’nı görme şansınız yüzde 90. Küçük Fin köyü Kilpisjärvi’de ise haftada 3-4 gece Kuzey Işıkları’na tanıklık etmek mümkün. Kuzey Işıkları deneyimini yaşarken, buzdan bir otelde veya “igloo” adı verilen eskimo evlerinde kalmak da seçenekler arasında. Cam tavanları olan odalarda yatan misafirler doğanın bu muhteşem gösterisini odalarından bile izleyebiliyor. Sibirya kurdu ve ren geyiği safarilerinin yanı sıra buzda balık tutma ve buz kırma gemisiyle gezinti gibi etkinlikler düzenliyor.

        NORVEÇ

        Tromsö, Alta ve Lofoten Adaları

        Kuzey Işıkları gezisine başlamak için ideal noktalardan bir diğeri ise Norveç. Auroraları izlemek için arktik kutup dairesinin üzerinde bulunan Tromsö şehri en güzel noktalardan. Burada her yılın başında Kuzey Işıkları Festivali düzenleniyor. Tromsö dışında, Alta Nehri kıyıları ve Lofoten Adaları da aurora görüntüleri yakalanabilen yerler arasında sayılıyor. Bergen-Kirkenes-Trondheim hattında seyreden Hurtigruten gemi turları ise yılın bu zamanlarında yapıldığında bir başka dünyaya seyahat gibi; muhteşem Norveç fiyordları manzarasına Kuzey Işıkları eşlik ediyor.

        İSVEÇ

        Abisko, Kiruna ve Luleå Esrange

        Space Center’ın 1 saat uzağındaki bir kuzey şehri olan Kiruna ve önemli bir İskandinav limanı olarak bilinen Luleå, Kuzey Işıkları’nın rengârenk, dalga dalga ve parlak bir şekilde görülebildiği yerlerin başında geliyor.

        İZLANDA

        Reykjavik ve Jokulsarlon

        Kuzey Işıkları, fiyordlar, sıcak su kaynakları ve yanardağlar denince ilk akla gelen ülkelerden olan İzlanda’nın başkenti Reykjavik, yeryüzünde kutup bölgesine en yakın yer. Kuzey Işıkları’nı başkent yakınlarındaki Thingvellir Ulusal Parkı’ndan veya Jokulsarlon Buzul Lagünü’nün olduğu bölgeden izlemek mümkün.

        GRÖNLAND

        Kangerlussuaq, Grönland

        Grönland’da havaalanına sahip tek yer Kangerlussuaq ve burası yılın 300 günü açık bir gökyüzüne sahip olduğu için Kuzey Işıkları’nı görmek için en ideal noktalardan.

        AMERİKA

        Fairbanks, Alaska

        Amerika kıtasında Kuzey Işıkları’nı izlemek için en ideal yerlerin başında Alaska geliyor. Fairbanks’ten Alaska Northern Lights turu alan misafirler oldukça etkileyici bir deneyim yaşıyor. 3 gece Fairbanks’te kalan bir kişinin Kuzey Işıkları’nı görme şansının yüzde 80 olduğu söyleniyor.

        KANADA

        Yellowknife

        Kanada’da ise Yellowknife şehri ve buradaki Büyük Esir Gölü, Kuzey Işıkları’nı izlemek için dünyadaki en güzel yerlerden biri olarak kabul ediliyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ