Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Astroloji Ay tutulması nedir? Ay tutulması ne zaman olur?

        Yılda iki kez meydana gelen Ay tutulması bazı durumlarda hiç gerçekleşmezken, bazı zamanlarda ise yılda üç kez ortaya çıkabilmektedir. Dünya'nın bir gezegen olduğundan, ışık saçan bir cisim değildir. Işığını güneşten aldığı için, Güneşe dönük olmayan yüzünün arkasında bir gölge (karanlık) konisi oluşur. Ay bu koni içine girdiğinde, Ay tutulması meydana gelir. Şayet, Ay’ın yörüngesi eğik olmasaydı, Ay’ın her kavuşum evresinde bir Güneş tutulması meydana gelirdi. Ay’ın yörünge düzlemi Dünya’nın yörünge düzlemi ile 5 derecelik bir açı yapar.

        AY TUTULMASI NE ZAMAN OLUR?

        Her yıl farklı tarihlerde gerçekleşen Ay tutulması, geçtiğimiz yıl 4 Nisan ve 28 Eylül tarihlerinde meydana geldi. 2016 yılının ilk Ay tutulması ise, halkalı tutulma biçiminde 23 Mart tarihinde meydana gelecek. 2016'nın ikinci tutulması ise 16 Eylül tarihinde gerçekleşecek.

        AY TUTULMASI NEDİR VE NEDEN OLUR?

        Tutulmalar çok eskiden beri bilinen gök olaylarıdır. Yer ve Ay, diğer gezegenler gibi Güneş’ten aldıkları ışınları yansıtarak kendilerini gösterirler. Ay, Yer çevresinde; Yer, Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketlerini yaparken Güneş’e dönük yüzleri aydınlık, öbür yüzleri karanlıktır ve karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluştururlar. Ay, Yer’in gölge konisine girdiğinde Ay tutulması, Ay’ın gölge konisi Yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana gelir. Özetle, Ay ve Güneş Tutulmaları Ay, Güneş ve Yer’in uzayda birbirlerine göre konuşlanmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

        TUTULMANIN 3 TÜRÜ BULUNUYOR

        Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer. Çok rahat gözlenemediği için genelde akademik düzeyde incelenir.

        Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Çıplak gözle tutulma rahatlıkla gözlenebilir.

        Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir renge bürünür. ve kolaylıkla gözlenir. Bu kızarmış ışınımın incelenmesiyle Yer atmosferi hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir (atmosferin kimyasal kompozisyonu, atmosferdeki toz miktarı, vb.). Bir başka ifadeyle Tam Ay Tutulması süresince Ay yüzeyi, Yer atmosferini niteleyen bir ayna görevini üstlenmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ