Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Modern Olimpiyatlar hakkında bilgi! Kaç yılında başlamıştır?

        Modern Olimpiyat Oyunları, ilk defa 1896 yılında Atina’da başlamıştır.Bütün dünya sporcularının dört yılda bir yapılan büyük spor festivalinde biraraya getiren Olimpiyat Oyunları’nın amacı; gençliği karşılıkla anlayış vedostluk ruhu içersinde eğiterek, daha iyi ve daha barışsever bir dünyakurulmasına katkıda bulunmaktır.

        MODERN OLİMPİYAT OYUNU FİKRİNİN DOĞUŞU

        Modern Olimpiyat oyunlarının mimarı olan Baron Pierre de Coubertin, 1Ocak 1863’de Paris’te doğdu. 1870 yılında Fransa’nın Sedan’da Prusya’yayenilmesinden sonra II. Napolyon yıkılmış ve Monarşi yerini Cumhuriyetebırakmıştır. Coubertin’e göre, Fransa’nın düştüğü bu kaosun sebebifosilleşmiş eğitim sistemiydi. Ona göre eğitim sistemi değişmeliydi.

        Fransız gencinin; güçlü, cesur, kuvvetli, karakterli, kişilikli, iyi ahlaklı veinançlarını sağlamlaştıran yeni bir eğitim sistemine ihtiyacı olduğunudüşünen Coubertin eğitimci olmaya karar verdi. Meslek olarak eğitimciliğiseçen Coubertin, İngiltere ve Amerika’ya giderek bu ülkelerin eğitimsistemlerini inceledi. Bu incelemeleri sırasında Anglo-Sakson eğitim

        sisteminde reform yapan Thomas Arnold'un fikirlerinden yararlandı.Çalışmaları sırasında takım sporlarının gençliğin benliğini bulmasında etkiliolduğunu tespit etti. Coubertin sporun insanlar üzerindeki etkisini tespitettikten sonra eğitimciliğinin yanında sporu yeni bir uğraş alanı olarakseçmiştir.

        Coubertin, İngiltere ve Amerika'ya yaptığı gezilerinin dönüşünde “Atletizm”ve “Atletik Sporlar” isimli dergileri çıkartmaya başladı. Daha sonraFransa'da Racing Kulübü ve Atletizim ve Cemiyet demeklerini yönetmeküzere U.S.F.S.A. (Union des Societes François Spor Atlaletıquel AtletikSpor Kulüpleri Birliği) ismiyle kurulan teşkilatın genel sekreteri oldu.Çalışmalarını hızlandıran ve geliştiren Coubertin, artık sporu yalnız Fransaiçin değil, tüm dünya için düşünüyordu.

        Olimpiyatların dünya barışının temeli olduğunu düşünen Coubertin, eskiOlimpia oyunlarını yeniden canlandırarak modern şartlara adapte etmefikrini araştırmıştır. Böyle düşünmesinin sebebi, gözündeki erdemlerinkaybolmuş veya hızla ölüyor olmasıydı.

        • Baron Pierre Coubertin

        CESARET VE İSTİKRARIN GÜCÜ

        Uzun bir süre mücadele veren Coubertin, bir süre sonra Atletik Spor Kulüpleri Birliğini kurmuş ve çalışmalarına buradan yön vermeyi planlamıştır.

        Kurduğu Atletik Spor Kulüpleri Birliğinin 5.yıl konuşmasında Olimpiyat Oyunlarının yeniden başlatılması konusundaki sözleri şu şekilde olmuştur; “Sporları kuvvetlendirmek ve yüceltmek, onların özerkliğini ve devamlılığını sağlamak, modern dünyamızda spor branşlarına düşen eğitici rollerini daha mükemmel bir biçimde yerine getirmelerini sağlamak üzere, cemiyet hayatı için lüzumlu olan atlet bireyinin adalî faaliyetine şan ve şeref kazandırmak, toplum heyecanını yaşatmak, galeyana getirmek, ideal rekabeti canlandırmak için Olimpiyat oyunları yeniden başlatılmalıdır”

        VE OLİMPİYATLAR TEKRAR DİRİLİYOR

        Coubertin'in 23 Haziran 1894 yılındaki konuşmasından sonra Olimpiyat oyunlarının yeniden başlatılması kararı alkışlarla ve oy birliğiyle kabul edildi. Rahip Didon'un formülü ClTIUS-ALTlUS-FORTIUS Olimpizmin ilk resmi sembolü oldu.

        Olimpiyat oyunlarının yeniden başlatılması kararı ile birlikte, Coubertin'in toplantıdan bir hafta önce Revue Paris Dergisi'nde yayınlanan bir makalesinde belirttiği şu ilkeler de kongrede kabul edilmiştir:

        *Olimpiyatlar, eskiden olduğu gibi, her dört yılda bir yapılacaktır.

        *Olimpiyatlar, Antik Yunan'da olduğunun aksine, tüm dünyasporcularına açık olacak ve yarışma programı günün sporlarınıiçerecektir.

        *Yarışmalarda sadece büyükler yer alacaktır.

        *Amatörlük kuralları kesinlikle uygulanacaktır.

        *Olimpiyat organizasyonu "gezici" olacak ve her Olimpiyat başka birülkede yapılacaktır.

        İLK ORGANİZASYON ATİNA'DA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ