Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dünya Günü nedir? 22 Nisan Dünya Günü

        Barış konusunda attığı adımlarla bilinen aktivist John McConell'ın , 22 Nisan 1969 yılında çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla öneride bulunduğu Dünya Günü, 1970 yılı itibariyle her yıl kutlanmaya başlandı.

        Modern çevreci hareketin yıldönümü olarak kabul edilen 22 Nisan, bu tarz özel günleri Doodle yapıp gündeme taşıyan Google tarafından unutulmadı. Geçtiğimiz yıl da Doodle yapılan fakat ülkemizde ve bazı ülkelerde gündeme sunulmayan Dünya Günü, bu yıl tüm dünya üzerindeki Google kullanıcılarına açıldı.

        DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

        22 Nisan tarihinde kutlanan Dünya Günü, John McConell tarafından 21 Mart tarihinde kutlanmak üzere önerilmiştir. McConell'ın bu önerisinin nedeni ise 21 Mart ekinoks'u, yani gece ve gündüzün eşit olduğu gün olmasından kaynaklanmaktaydı. Bu önerinin askıda kalması nedeniyle çevre sorunlarına ilk büyük tepki olarak kabul edilen, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un da desteği ile 22 nisan 1970 tarihinde Dünya Günü kutlamalarının ilki gerçekleşmiştir.

        Bu kutlamalar için 20 milyona yakın insan toplanmış, çevre kirliliği üzerine konferanslar, sempozyumlar düzenlenmiştir. Ayrıca bu vesileyle ABD'nin ilk temiz hava ve temiz su yasası hazırlanmıştır.

        46yıldır 174 ülkede kutlanan Dünya Günü, geçtiğimiz yıllarda ülkemizde ÇEKÜL vakfı tarafından çeşitli organizasyonlarla kutlanmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ