Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sanal kumar çetesi yakalandı

        MUHARREM ÇAĞLAR / AJANS HABERTÜRK

        İstanbul Jandarma Komutanlığı'nın bir yıl süren çalışmaları sonucu tespit edilen sanal kumar çetesi, 4 ilde 29 adrese düzenlenen operasyonla yakalandı.

        Tuzak nasıl kuruluyor?

        Kumar çetesi, önce tuzak mailler gönderip sanal ortamda bol para ve kazanç vaadinde bulunuyor. Bu maillere kanan kumar tutkunları, "www.holdemturk.com", "www.adapoker.com" ve "www.applengc.com" isimli sitelere girip üye olmak isteyince kendini kumar tuzağının içinde buluyor. Kumar tutkunları, ilk ödemeyi üye aidatı adı altında çetenin hesabına gönderiyor. Asıl tuzak bu aşamadan sonra başlıyor. Üyelik sırasında güven sağlayan çeteye kanan kumar tutkunları, oynamak istedikleri miktarı da daha sonra çetenin hesabına aktarıyor. Oyuncu, banka şifresini de SMS yoluyla gönderince, çete üyeleri elde ettiği şifreyle parayı bankamatikten çekiyor. Oyun parası alınır alınmaz, kumar oynamak isteyen kişi sanal ortamda oyuna dahil ediliyor.

        'Hacker'lar devrede

        Oyun başladığı anda çeteyle anlaşmalı olarak çalışan 'hacker'lar oyuncunun elini görüyor ve oyunu yönlendiriyor. Kumar tutkunu, diğer oyuncuların da çete üyesi olduğundan habersiz oynamaya devam ediyor. Çeşitli bilgisayar programlarının da kullanıldığı sistemde kurulan tuzağın farkında olmayan kumar tutkunu, oyunun sonunda tüm parasını kaybediyor.

        Çetenin binlerce kişiyi bu yöntemle dolandırdığı tespit edildi.

        Bir yıl takip edildiler

        İstanbul Jandarma Komutanlığı bu yöntemle kandırılan kişilerin şikayetlerinin artması üzerine sanal kumar çetesini bir yıl boyunca takip etti. Çetenin sanal tuzak sistemini çözmek için çalışmalarını sürdüren jandarma, istihbarat ve bilişim suçları uzmanlarından da yardım aldı. Bilişim uzmanları sanal ortamda çetenin izini sürerken, istihbarat görevlileri de fiziki takip yaptı. Jandarma, kumar tutkunlarının gönderdiği parayı ATM'den çeken çete üyelerini de kamerayla kaydetti. Bu yöntemle şahısların eşkallerini belirleyen jandarma, fiziki ve teknik takiple de adresleri tespit etti.

        29 adrese eş zamanlı operasyon

        Çetenin İstanbul dışında da uzantıları olduğunu tespit eden jandarma, Ankara, Mersin ve Nevşehir'in yanı sıra, İstanbul'un Avcılar, Bayrampaşa, Bahçelievler, Beyoğlu, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane ve Pendik ilçelerinde belirlenen 29 adrese eş zamanlı baskın düzenledi. Aralarında sanal kumar patroniçesi olduğu öne sürülen Deniz S. ile çeteyi yönettiği iddia edilen Veysel Ş.'nin de bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

        Yapılan baskınlarda çok sayıda gizli kamera, kalem kameralar, bir ruhsatlı bir kurusıkı tabanca, tabancalara ait mermiler, 17 dizüstü bilgisayar, 4 kredi kartı, 9 bankamatik kartı, yüzlerce kişiye ait 12 sayfa hesap dökümü, 57 adet ATM dekontu ve çok sayıda banka dekontu ele geçirildi.

        Yılda 2 milyon dolarlık hileli kazanç

        Zanlıların, "www.holdemturk.com", "www.adapoker.com", "www.applengc.com" isimli kumar oynanan internet sitelerinde 24 saat canlı bağlantı ile kumar oynattıkları ve oyun için sisteme para yatıran şahısları hile yoluyla dolandırarak yılda 2 milyon dolara yakın haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

        Porsche'li kumar patroniçesi cezaevinde

        Eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan 3 kadından biri olan Deniz S.'nin sanal kumar sitelerinin yüzde 27'sine sahip olduğu ve lüks içinde yaşadığı tespit edildi. 4 gün boyunca jandarma tarafından sorgulanan Deniz S.'nin gayrimenkullerinin yanı sıra Porsche marka lüks otomobilinin de bulunduğu öğrenildi.

        Sorguları tamamlanan 30 zanlıdan 2'si jandarma tarafından serbest bırakıldı, 28'i kişi ise organize bir şekilde nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi. Aralarında Deniz S.'nin de bulunduğu 17 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ