Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar İstanbul’da “Koku ve Şehir” sergisi

        Ekin TÜRKANTOS - HABERTÜRK PAZAR

        Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), “Koku ve Şehir” sergisine ev sahipliği yapıyor. Kokuların tarihsel hikâyelerini anlatan sergi, antik dönemden başlayarak Anadolu uygarlıklarının kokularını ele alıyor.

        Kahve, nane, kolonya, safran, buhur, amber, kahve, keçi, egzoz, kömür, lavanta, misk gibi 50’ye yakın kokunun yer aldığı sergi, koku deneyimi yaşamak için keyifli bir seçenek. Ve baştan uyarıyor: “Astımı ya da alerjisi olanlar girmesin.”

        Serginin küratörlüğünü Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Lauren Nicole Davis, tasarımını ise PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal) üstleniyor.

        Sergide yer alan kokular ise MG Gülçiçek International Fragrance Company tarafından hazırlanmış. Bizans döneminden itibaren İstanbul’da hâkim olan kokuları deneyimleyebileceğiniz sergide ziyaretçiler için geliştirilen mekanik düzenekler bulunuyor.

        Üzerinde kokunun ne olduğu yazıyor ve bilgisi veriliyor, ardından bir düğmeye basarak kokunun çıkmasını sağlıyorsunuz. Ancak hepsinden çiçek ve meyve kokuları beklemeyin. Mecburen soluduğumuz egzoz kokusu, kömür, çuval, naftalin gibi kokular da var.

        İzleyiciyi koku deneyimine davet eden bölüm ise oldukça keyifli. Cam şişelerde yer alan yağlı bazlara koku bantlarını batırıp kokunun ne olduğunu bulmaya çalışıyorsunuz. Eğer cevabı bulamadıysanız önünde yer alan soru işaretini açıp cevaba ulaşabiliyorsunuz.

        12 kokunun yer aldığı bölmede kokuları nasıl algıladığınızı test edebiliyorsunuz. Sergi 8 Haziran’a kadar İstiklal Caddesi’ndeki ANAMED binasında ziyaret edilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ