Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Hayır, kadın gibi yüzüyor

        Ayşe ÖZEK KARASU / HT PAZAR

        Amerika şu an en az Phelps kadar Ledecky’ye de çıldırıyor. O da Phelps gibi altın avcısı. Üstüne üstlük rekor da kırıyor; kendi rekorunu. Ona “Yeni Phelps” diyorlar. Phelps ona “Aygır” diyor. “Erkek gibi yüzüyor” yorumlarını duyuyorum Amerikalıların olimpiyat yayınlarında. “Erkek gibi yüzüyor...” tweetleri atılıyor. İyi ama Katie Ledecky 19 yaşında bir genç kız. Erkek sıfatları yapıştırılması insanın kadın damarını çatlatacak cinsten. Yani kadınlardan, rekor üstüne rekor kıran, altın madalya canavarı muhteşem yüzücüler çıkamaz mı? Ya da çıkarsa, bir çeşit mutasyon filan mı geçirmişlerdir? Ya da Ledecky üstün sportif özelliklere sahip olduğu için yeterince kadın mı değildir?

        Nitekim; “Hayır Katie, Katie Ledecky gibi yüzüyor” tweetleri maço tweetlerle çarpışıyor. Daha da ileri gidip “Esas Michael Phelps erkek yüzücülerin Ledecky’si” diyenler çıkıyor. Araya siyaset karışıyor, Trump’a laf çakılıyor: “Kim demiş Phelps ve Ledecky’nin yaşadığı ülke büyük değil diye...” Adamın sloganı “Amerika’yı yeniden büyük yapalım” ya. Bu arada Phelps de kabahatli. Neden “kısrak” değil de “aygır” diyor kıza; aygır erkek iktidarını, kısrak dişi güzelliğini temsil ettiği için mi? Neyse dünya eninde sonunda, marka olarak anılan üstün bir kadın sporcunun varlığına alışacak. Spitz, Bubka, Phelps gibi marka... Ledecky efsanesi aslında 2012’de Londra Olimpiyatları’nda başladı.

        Henüz 15 yaşındaydı. 800 metre serbestte, favori rakipleri açık ara geçerek altın madalyayı aldığı gün başladı. Ve geçen yıl Dünya Şampiyonası’nda daha önce hiç rastlanmamış bir şeyi başardı; 200, 400, 800 ve 1500 metre serbestte altın madalyaları o kazandı. Öyle bir başarıydı ki, bu dörtlemeye “Ledecky Slam” adı yakıştırıldı. Ledecky havuzdaysa, esas yarış ikincilik için yapılıyordu. Şimdi Rio’da 3 altın, 1 de gümüşü var. Gümüş, 4x100 serbest bayrak yarışından ekiple, bireysel değil (yazı yayına girene kadar başka madalyalar da alabilir). 400 metre serbestte kendi dünya rekorunu kırdı ki; olimpiyat ortamı dünya rekoru bakımından pek zengin değildir. Gerilimden ve çoklu yarışlarla aşırı enerji tüketiminden.

        FORMULA 1 OLSAYDI

        Ledecky, sadece madalya bolluğuna indirgenecek bir fenomen değil. Öncelikle, kariyerine uzun mesafede başladı ama şimdi hem mukavemet hem de sprint kulvarlarında var. 400, 800 ve 1500 metrede dünya rekorları ona ait ama, aynı zamanda 100 metre serbestte de bayrak takımına girebiliyor. 400 metrede gümüş madalyaya tam 5 saniye fark attı, rekorunu da 2 saniye aşağı taşıdı ki, bunlar yüzmede inanılmaz rakamlar. Farkın büyüsünü daha iyi anlatmak için şu örnekleri veriyorlar: 5 saniyeyi Formula1 pistine uyarladığınız zaman 3 dakika, Fransa Bisiklet Turu’na adapte ettiğiniz zaman 40 dakikalık farka karşılık geliyor.

        Mayo Kliniği’nin performans uzmanı Dr. Michael Joyner, “İddia ediyorum Ledecky sadece dünyanın en iyi yüzücüsü değil, dünyanın en iyi sporcusu. Öncelikle kendisiyle yarışıyor” diyor. Ledecky’nin üstünlüğünü şöyle tarif ediyor: “Onun gibileri 7 milyarda bir dünyaya gelebilir. Halen dünyada 7 milyar insan olduğuna göre, Ledecky en tepede.” Phelps bütün zamanların en iyisi ama Ledecky de şimdi bütün zamanların en iyisi olmaya aday. Onlar kariyerin iki ucundalar. Michael Phelps 31 yaşında, büyük ihtimal Tokyo’da olmayacak. Ledecky daha o kadar başında ki, Stanford Üniversitesi’ne bile yeni başlayacak. Amerikan yüzme takımının koçu David Marsh, Ledecky’nin genç yaşına rağmen Phelps sonrası takımın liderliğini üstlenecek kapasitede olduğunu söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ