Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Afrikalı marangozun ahşap elinden, yağmur’un kırmızı robot eline
        15

        DİRSEKTEN ÇALIŞANI DA VAR HAREKET YAPANI DA

        Teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşmesinden oluşan, dünyada hızla yayılan “maker” akımından hareketle Türkiye’de “Maker Çocuk”u kuran mimar Zeynep Karagöz, Robotel Türkiye olarak el ve parmak deformasyonu olan çocuklara, protez takabilecekleri yaşa gelene kadar 3D yazıcılarla mekanik, oyuncak gibi eller yaptıklarını anlatıyor.

        16

        Platformun Türkiye’deki gönüllü sayısının 300’den fazla olduğunu söyleyen Karagöz, şunları söyledi: “Dünyada 7 bin katılımcının olduğu bir ağın içindeyiz. Gönüllüyü duyurduktan sonra vakanın ölçüleri alınıyor, fotoğraflanıyor. Her çocuğa ayrı bir model tasarlanıyor. Tasarım yapıldıktan sonra 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel, tek tek baskı alınıyor.

        17

        Makine, PRA dediğimiz biyoplastik malzemeyi akıtarak bu parçaları eklemeli üretim dediğimiz sistemle üretiyor. Daha sonra bu parçaları monte ediyoruz. İç kısmını kaplayarak cırt cırtlarla çocukların ellerine takabilecekleri bir mekanik sistem oluşturuyoruz. Bilek hareketiyle kavrama yapabiliyorlar. Protez yaşlarına kadar kullanabilecekleri bir alet yapıyoruz.”

        Öznur KARSLI/GAZETE HABERTÜRK

        Fotoğraflar: Sinan BİLGENOĞLU