Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Zirve soğuk ve eşsiz

        Bir amatör dağcının tırmanış deneyimi

        Gerçeği söylemek gerekirse ekstrem sporlara ilgi duyan biri değilim. Ancak ekstrem coğrafyalara aşırı düşkünlüğüm var. Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden birine tırmanmak ve Mammut ürünlerini yerinde deneyimlemek fikriyle yola çıktık. Ürünlerin kalitesi ve koruyucu özellikleriyle ilgili sorun yok ancak belli bir mesafeden sonra yürümek çok zor. Tabii buna soğuk ve yüksek rakım ile mücadele etmeyi de eklemek gerek. Bizim gibi zirvede fırtınaya yakalanırsanız, tırmanışı yarıda bırakıp dönmeyi ya da gidip nasıl geri döneceğinizi düşünmeye başlıyorsunuz. Ancak son sözümü söylemem gerekirse herkes bir kez olsun bu deneyimi yaşamalı!

        Bu aralar İsviçre’ye sık gidip geliyorum. Gördüğüm her yer kendine özgü... Mesela Lac Leman, Leman Gölü’nün kıyısında. Cenevre’den başlayıp Lozan, Vevey ve Montrö’ye uzanan kıyıda birbirine benzeyen ancak birbiriyle örtüşmeyen küçük şehirler var. Vevey, Nestle ile büyümüş, Möntrö dünyada ilgiyle izlenen ünlü caz festivaliyle. Lugano, Locarno Bölgesi ise gölleri ve uçsuz bucaksız dağlarıyla İtalya, Como’ya kadar uzanır. Zürih ve çevresi kendine özgü zenginliği ve şıklığı vaat eder. Bern ise Alp sıradağlarının en özel bölgelerinden biri olmakla övünür. İşte o, Bern şehrinin yakınlarındaki Orta İsviçre’de yer alan Bern Alpleri’nin en tanınmış 3 zirvesi Eiger (3970 m), Jungfrau (4158 m) ve Mönch (4107 m) Alpler’in batı kanadını oluşturan önemli dağ gruplarındandır. 2001’de UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Bern Alpleri, 200’den fazla zirvesiyle Doğu-Batı uzanımında yaklaşık 100 kilometrelik bir alana yayılır. Dolayısıyla İsviçre her mevsim ziyaretçisine yüksek vaatlerde bulunur.

        JUNGFRAU’DA KAYAK VE DOĞA SPORLARI

        İsviçre’nin en büyük, Alpleri’n de önemli kayak merkezlerinden biri olan Jungfrau’un pistleri; Mürren-Schilthorn, Grindelwald-First ve Kleine Scheidegg-Mannlichen olmak üzere 3 ana pistten oluşuyor. Tren ve teleferik bağlantısıyla ulaşımı sağlanan çeşitli eğim ve yüzeye sahip bu pistler, 4000 metrelik Jungfrau, 500 kilometreye yakın yürüyüş parkuruyla yaz-kış doğa sporlarına katkı yapıyor.

        MÜRREN KÖYÜ

        1650 metre yüksekliğiyle, Bern kantonunda daimi olarak yaşamın sürdüğü en yüksek rakımlı köy Mürren; Eiger, Mönch ve Jungfraujoch dağlarını tam cepheden gördüğünden konaklama için ideal bir yer. Bu köye yalnızca Lauterbrunnen’den gelen dişli tren ve teleferikle ulaşılabiliyor. Ayrıca bölgedeki tüm kayak merkezlerinin pistleriyle bağlantılı.

        JAMES BOND ÜNLÜ ETTİ

        1969’da çekilen James Bond filmi “On Her Majesty’s Secret Service” ile adını duyuran Schiltorn Barn dağ evi, 2970 metre yükseklikte döner zemini sayesinde müthiş zirve ve Alp manzarasını rahatlıkla izlendiğinden hâlâ popüler. Jungfraujoch’tan binilen bir asansörle saniyeler içerisinde 117 metre irtifa kazanılarak ulaşılan ve geçidin en yüksek noktasında yer alan 3571 metre yükseklikteki Sphinx Gözlemevi, bilimsel bir araştırma merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda ziyaretçiler için en iyi manzara ve fotoğraf kadrajlarını sunuyor.

        TOP OF EUROPE - JUNGFRAUJOCH GEÇİDİ

        Avrupa’nın zirvesi olma özelliğine sahip 3454 metre yükseklikteki Jungfraujoch, Mönch ve Jungfrau dağlarını birbirine bağlayan sırtın üzerinde bulunmaktadır. Avrupa’nın en yüksek tren istasyonu Jungfrau Raylı Hattı (Jungfraubahn) ile ulaşılabilen “Top of Europe” noktasına, Eiger Dağı’nın içinden giden 1912’de inşa edilmiş tünellerle erişilmektedir. Kleine Scheidegg’den kalktıktan kısa bir süre sonra Eiger Dağı’nın içine giren Jungfraujoch treni, 2 farklı noktada mola vererek, tünel içindeki pencerelerden görülen Eiger Kuzey Duvarı ve Aletsch Buzulu’nun büyüleyici manzarasıyla ziyaretçilere eşsiz fotoğraf kadrajları sunuyor.

        1862’den bugüne...

        1970’lerde ürün geliştirme çalışmalarını hızlandıran Mammut, 150’nci yılı için 4478 metre yükseklikteki Matterhorn Dağı’nda gerçekleştirilen “150 Peaks Project” isimli 360 derece çekimiyle öne çıkıyor. Çekimde yer alan sporcularsa David Lama, Anna Stöhr ve Stephan Siegrist.

        Levent ÖZÇELİK / HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ