Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tiyatro oyununu gerçek sanıp oyuncu dövdü

        Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyuncularının Kürtçe sahneye koyduğu 'Zimane Çîya' (Dağ Dili) adlı oyunun prömiyeri yapıldı. Forum Tiyatrosu tekniği ile sahneye konulan oyuna seyirciler dahil edilince rol gereği tacize uğrayan bir genç kız oyuncuyu gerçek tacizci sanıp tokatlaması kahkahaya neden oldu.

        İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

        Nobel ödüllü dünyaca ünlü yazar Harold Pinter'ın, başta Diyarbakır olmak üzere cezaevlerindeki sorunları yerinde görmek ve destek vermek için geldiği Türkiye'den döndükten sonra kaleme aldığı politik oyun Mountain Language, Kürtçeye ilk defa Zimane Çîya (Dağ Dili) olarak çevrildi ve sahnelendi. Oyun devam ederken seyircilerden biri müdahale ederek, oyuna dahil olmak istedi. Oyuna dahil olan izleyici kadın, rol gereği taciz edildi. Ancak izleyici kadın kendisini taciz eden tiyatro oyuncusuna beklenmedik bir anda tokat attı. Oyuncuların şaşkınlıkla karşıladığı bu tutum karşısında izleyici kadın, kendisini role kaptırdığını belirterek özür diledi. Ancak atılan tokat oyunun havasını değiştirdi.

        Geleneksel tiyatro kalıplarının dışında bir tiyatro tekniği olan Forum Tiyatro'nun önde gelen isimlerinden Kanadalı yönetmen Luciano Iogna tarafından sahneye konulan oyun için seyircilerin giriş yaptığı kapı cezaevi kapısı olarak dekore edildi. Kapıda seyircilerin ellerine cezaevine ziyaretçi olarak geldiklerini hissetmeleri için Zımane Çîya ?Dağ dili' yazılı mühürler vuruldu. Seyirciler şaşkınlık içinde yerlerine otururken gardiyan rolündeki oyuncular seyirciler arasında dolaşarak salonda gergin bir atmosfer yarattılar.

        Oyunun jokerleri Kemal Ulusoy ve Gule Özalp Ulusoy Forum Tiyatrosu tekniğinin özelliklerini anlatarak seyircilerin oyuna müdahale hakları olduğunu açıkladılar. Oyun tamamıyla oynandıktan sonra dekor yenilendi ve bu kez seyircilerden oyuna istedikleri yerde müdahale edebilmeleri çağrısı yapıldı. Sahneye itirazı olan seyirciler büyük bir cesaret göstererek sahneye çıktılar. Sahnede haksızlığa uğradıklarını düşündükleri karakterlerin yerine geçen seyirciler yeni diyaloglar yaratarak oyunun ritmini değiştirdi. Böylelikle sahne ve salon dinamik bir gösteriye sahne oldu. Forum Tiyatrosu tekniğinin yapmaya çalıştığı seyircilerin kendi üzerlerinde ağırlığını hissettikleri ve sistemin kendilerine dayattığı her türlü siyasi, sosyal, sınıfsal baskıyı kaldırmaya çalıştılar. Seyircilerin oyuna müdalale etmesi sonucu 15 dakikalık oyun 1.5 saat sürdü.

        Oyun devam ederken seyircilerden biri müdahale ederek, oyuna dahil olmak istedi. Oyuna dahil olan izleyici kadın, rol gereği taciz edildi. Ancak izleyici kadın kendisini taciz eden tiyatro oyuncusuna beklenmedik bir anda tokat attı. Oyuncuların şaşkınlıkla karşıladığı bu tutum karşısında izleyici kadın, kendisini role kaptırdığını belirterek özür diledi. Ancak atılan tokat oyunun havasını değiştirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ