Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Küresel ısınma boşanmaları arttırdı

        Küresel ısınma sebebiyle yaşanan kavurucu sıcaklar boşanmaları da arttırdı. Uzmanlar, aşırı sıcakların çiftler arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediğini bildirirken, son 3 ayda bin 68 kişi boşanmak için dava açtı.

        Pek çok ülkenin daimi oluşu sebebiyle incelemeye aldığı Türk aile yapısı, havalardan bile etkilenir hale geldi. Bursa'da kış mevsiminde 680, ilkbahar da ise 796 çift boşanmak için aile mahkemelerine müracaat etti. Küresel ısınma sebebiyle yaşanan kavurucu sıcaklar ise boşanmalar üzerinde arttırıcı bir etki gösterdi.

        Uzmanların aşırı sıcakların ilişkileri olumsuz yönde etkilediği yönündeki uyarılarına kulak asmayan çiftler, adliye koridorlarını aşındırdı. Sıcaklığın en yoğun hissedildiği Haziran, Temmuz,

        Ağustos aylarını içeren yaz mevsimi boyunca ise bin 68 kişi eşlerinden yollarını ayırmak için mahkemeye müracaat etti. Ocak ayındaki açılan boşanma davaları, Temmuzda ise yüzde 100 oranında arttı. Ocak ayında 208 kişinin dava açtığı mahkemelere Temmuz ayında 416 çift başvurdu.

        Boşanma sebepleri arasında şiddetli geçimsizlik gelirken, yapılan duruşmaların ardından bin 356 çift eşlerinden yollarını ayırdı.

        Boşanmalardaki bu artışı ise araya giren adli tatil durdurdu. 1 Eylül'de başlayan ve 45 gün sürecek olan tatil sebebiyle şu anda mahkemeler boşanma davalarını almıyor. Havaların ısınmasıyla strese daha fazla dayanamayıp fevri davranan çiftlerin soluğu adliyede aldığını belirten uzmanlar, yuvasını sahip çıkmak isteyenlere muhakkak tatil yapmalarını tavsiye ediyor.

        Sıcaklara çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten ve aile mahkemelerinde bilirkişilik yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Avukat Ahmet Köse, aşırı sıcakların yuvaları dağıttığını ifade ederek, çiftlerden havaları dikkate almalarını istedi. Sıcaklar sebebiyle insanların psikolojik dengesinin bozulduğunu ifade eden Köse, "Sıcaklarla çiftler bencilleşebiliyor. Tahammül göstermiyor. Herkes parlıyor. Kan insanların beynine sıçrıyor. Anlık davranıyorlar ve bu adliye koridorlarına da yansıyor" dedi.

        Yuvaların dağılmaması için çiftlere tavsiyelerde bulunan Köse, "Çiftler 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda hoşgörülü olmayı bilmeli. Yazlığa gitsinler. Deniz kenarı, dağ gibi serin bölgelerde dinlenip, mutlu olmaya çalışsınlar. Tatil ilişkiyi pekiştirir. Sık sık tatile çıkanlar ise farklı yerlere gitsinler. Atalarımız tebdili mekanda ferahlık var demiş. O yüzden farklılık aile bağlarını güçlendirir" diye konuştu.

        Sıcak havaların insanlardaki iş verimini de düşürdüğünü ifade eden Köse, ekonomik durumu el vermeyen çiftlerin ise mutlaka akşam saatlerinde ailece, yürüyüşe çıkmalarını istedi. Köse, "Ailece parklarda otursunlar.

        Çay bahçelerinde eğlensinler, serin içecekler içip, çekirdek yesinler. Mutlu olmaya çalışsınlar. Böylelikle bağlar kuvvetlenir" şeklinde konuştu.

        Öte yandan özellikle ilkbahar ve yaza girişte, tabiat gibi insanların da canlandığını dile getiren Köse, "Bu durumda çiftler arayışa giriyor. Bahar aşık olma ayıdır. O yüzden çiftlerin yalnız değil mutlaka birlikte tatile çıkmaları gerekir" açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ