Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Acil serviste dayak isyanı

        Özellikle Acil Servis’lerde hasta yakınlarının doktorlara yönelik taciz ve saldırılarındaki artış, devlet hastanelerinde istifa ve tayinlere, mağdur doktorlarda da ‘Tükenmişlik Sendromu’na neden oldu.

        Hastenelerde yaşanan şiddetin boyutlarının dehşete düşürücü boyutlara ulaşması üzerine harekete geçen İstanbul Tabip Odası, hastanelere yolladığı yazıda gerekli önlemlerin acilen alınmasını istedi. Son olayların ardından Süleymaniye Doğumevi’ne 20 Ağustos tarihinde İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen imzasıyla gönderilen yazıda, ‘Hastanenizde görevli bazı meslektaşlarımız, hasta ve hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına yönelik taciz ve saldırgan tutumlarında bir artış olduğu ve bu durumun kurumunuzda yeterli güvenlik tedbirlerinin alınmamış olduğundan kaynaklandığını bildirmişlerdir. Gerekli tedbirlerin alınacağını ümit ediyoruz’ dendi.

        FATURA DOKTORA KESİLİYOR

        Doktorlara yönelen şiddet olgusunun güçlendiğini doğrulayan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, ‘Bu şekilde yaşanmış yüzlerce olay var. Bu sağlık sistemimizin sıkıntısını ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere sağlık sisteminin tek koruyucusu, kollayıcısı doktor olarak gösteriliyor ancak asıl problem çıkartan sistem oluyor. Hastalar, hastanede beklemekten ve yoğun bakımda yer olmayışından dolayı sorun çıkartıyor. Fatura da doktora kesiliyor’ dedi.

        ESKİ SAYGI KALMADI

        Çok ciddi örneklere tanıklık ettiklerini vurgulayan Prof. Aktan, ‘En son bir meslektaşımızın çenesi kırıldı. Konuyla ilgili başhekimliklere yazı yazdık. Sistem bozukluğunun ceremesini hekimler ödüyor. Hastalar hekimlere eskisi kadar saygı görmekte zorlanıyor. Oysa eskiden doktor, baba gibi görülürdü’ dedi. Prof. Aktan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Hastanelerde özellikle gece nöbetlerinde, gelen hastalara baktığınızda işin içine alkol de giriyor. Bu nedenle her hastanede hekimleri koruyacak bir yapı, yani kolluk kuvveti olmalı. Özel güvenlik şirketleri yasal zorunluluk nedeniyle çok fazla müdahale edemiyor. Çok ciddi tehdit alan meslektaşlarım var. Darp olayı hemen hergün sık yaşanıyor. Daha çok psikiyatri hastaneleri ve acil servislerde sorun yaşanıyor.’

        BENİ İYİLEŞTİRMEDİN

        BİRÇOK doktorun kendilerine başvurmadan olayı geçiştirdiğini söyleyen Tabip Odası Başkanı Prof. Aktan, idarecilerin de saldırılar karşısında birşey yapamadığını anlattı. Hastaların ‘Beni iyileştirmedin’ diyerek doktorları suçladığını belirten Aktan hekimlerin karşılaştıkları olayları şöyle anlattı: ‘Doktoru, Tanrı yerine koyuyorlar. Özellikle ölümlerde çok fazla tepki oluyor, yakınları ‘İstese bu ölümü engellerdi’ düşüncesiyle direkt hekimi suçluyorlar.’

        CEZA 1- 3 YIL ARASINDA

        Halen devam eden 35 davaya baktığını belirten İstanbul Tabip Odası Hukuk Danışmanı Av. Meriç Eyüboğlu, saldırıların TCK’nın 86’ıncı maddesinde yer alan ‘kasten yaralama’ya dahil edildiğini belirtti. Eyüboğlu, sanıkların 1 yıldan 3 yıla dek hapis cezasıyla yargılandığını, yaralananın kamu görevlisi olması durumunda da oranın yarısı kadar arttırıldığını belirtti. Av. Eyüboğlu ‘Şiddete maruz kaldığı için başvuran hekim sayısı giderek artıyor. Bu başvurularda şiddet dozajının giderek arttığını görüyoruz’ dedi.

        ŞİDDETİN DOZU ARTTI

        ESKİDEN hasta yakınlarının hekimi ittiğini veya yumruk attığını söyleyen Av. Eyüboğlu, ‘Şimdi burunlar kırılıyor, ağır yaralamalar görülüyor. Özellikle devlet hastaneleri acil servisinde çalışanlar için saldırılar adeta sıradanlaşmış durumda. Bu nedenle bize de başvurmadıklarını düşünüyorum’dedi.

        Yüzde 63 saldırıya uğramış

        Türk Sağlık- Sen, sağlık çalışanlarına karşı saldırılarla ilgili olarak bir araştırma yaptı. Araştırmada Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Adana ve Konya’daki hastanelerde hizmet veren 240 doktor, 460 hemşire, 200 hastabakıcı ve 100 idari personelden oluşan bin sağlık çalışanına 7 soru soruldu. ‘Çalıştığınız hastanede sözlü- fiili şiddet olayına tanık oldunuz mu?’ sorusuna, ankete katılanların yüzde 86’sı ‘Evet’ yanıtını verdi. ‘Çalıştığınız hastanede sözlü-fiili saldırıya uğradınız mı?’ şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 63.2’si ‘Evet’, yüzde 36.8’i ise ‘Hayır’ yanıtını verdi. Saldırıya uğradığı yanıtını verenlerin yüzde 51.2’si bir kez kendisine saldırıda bulunulduğunu belirtirken, birden çok saldırıya uğrayanların oranı ise yüzde 12 oldu.

        Sekiz istifa endişe verdi

        Dicle Üniversitesi’nde hasta ve yakınlarının saldırısına uğrayan hekimlerin bazısı istifa etti.

        Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Acil Bölüm Kliniği’nde son zamanlarda baskılara dayanamayan 8 hekim istifa etti. Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Adem Avcıkıran, önlem alınmaması durumunda hastaların doktorsuz kalmasından endişe ettiğini belirtti. Avcıkıran, ‘Tıpta uzmanlık sınavını kazanıp gelen doktorlar fiziki saldırılara maruz kalınca meslekten soğuyorlar. Hastaneden ayrılanlar olduğu gibi ‘Tükenmişlik sendromu’ dolayısıyla ciddi travma yaşayanlar da var. Acil servisler hemen iyileştirilmeli’ dedi.

        NEREYE GİDİYORUZ / Prof.Dr.Göksel Kalaycı

        Saldırı listesi kabarık

        Hekimler kimi zaman ölümle burun buruna da geliyor. Hasta yakını tarafından saldırıya uğrayan Kalaycı, hayatını kaybetmişti

        Sivassporlu Gökhan Bozkaya, sarılık teşhisi konulan kızının bekletilmesine sinirlenip, doktora yumruk attı. Doktorun elmacık kemiği kırıldı.

        Kayseri’de acil serviste görevli Dr. İsmail Altıntop, kalp krizi şikayetiyle servise gelen Adile A.’ya müdahale etti. Yoğun bakım servisine ilişkin sorunda hasta yakınları Çetinkaya’yı dövüp, başına demir çubuk vurdu.

        Denizli’de düğün konvoyuna açılan ateş sonucu yaralanan N.Ç., götürüldüğü hastanede uzman hekimin gecikmesi üzerine doktorla tartıştı. Doktoru bacağından bıçakladı.

        Ayağından yaralı hastaya ambulans verilmemesine sinirlenen yakınları, hastane önünde toplanarak doktorun sırtında altı serum şişesi kırdı.

        Kulağından muayene olmak için gelen Cengiz K., sıra beklemesi için uyaran doktora koltuk değneğiyle saldırdı. Doktorun başına üç dikiş atıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ