Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 'Çiş skandalı’nda rüşvet iddiası

        CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun’un, seçimlerden iki gün önce gece yarısı sokağa rastgele işediği iddiasıyla Antakya Belediyesi Encümeni'nin Kabahatlar Kanunu'na göre 117 YTL ‘çis cezası’ kesilmesinin yankıları devam ediyor. Bu olayın ardından ortaya atılan Antakya Belediye Başkanı AKP’li Mehmet Yeloğlu hakkındaki rüşvet iddiası yeni bir tartışma başlattı. CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun’un, seçimlerden iki gün önce gece yarısı sokağa rastgele işediği iddiasıyla Antakya Belediyesi Encümeni'nin Kabahatlar Kanunu'na göre 117 YTL ‘çis cezası’ kesilmesinin yankıları devam ediyor. Bu olayın ardından ortaya atılan Antakya Belediye Başkanı AKP’li Mehmet Yeloğlu hakkındaki rüşvet iddiası yeni bir tartışma başlattı. Durgun, Hatay Havaalanı’nın alt yapı ihalesini almak isteyen şirketin, bir bürokrat aracılığıyla Başkan Yeloğlu’nun masasına 3 kez 85’er bin YTL para bırakıldığını iddia etti. Durgun, hem ‘çiş olayı’ hem de ‘rüşvet iddiası’ ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığını söyledi.

        Antakya'da 20 Temmuz gecesi kentin Cumhuriyet Mahallesi'nde bir grup CHP'li, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim afişlerinin bulunduğu reklam panolarına CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun'un afişlerini yapıştırdı. AKP'liler buna tepki gösterince iki partiye mensup gençler arasında kavga çıktı, olayda bir kişi hafif yaralandı.

        Bu olayı duyup gittiği Cumhuriyet Mahallesi'nde ne olduğunu öğrenmek isteyen ve içkili olduğu ileri sürülen Gökhan Durgun'un, ‘Cumhuriyet Taksi Durağı yakınına sokağa gelişi güzel işediği’ iddiasıyla belediye zabıta ekibi tutanak düzenledi. Bu tutunak üzerine olaydan 2 gün sonra yapılan seçimde yeniden milletvekili seçilen Gökhan Durgun'a, Kabahatlar Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca 117 YTL ceza kesildi. AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu başkanlığında toplanan Belediye Encümen’ince onaylanan ceza tebligatı Durgun’un, Hatay'daki adresinde oturan annesine yapıldı.

        RÜŞVET İDDİASIYLA BAŞLADI

        CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun böyle bir olay olmadığını ileri sürerek, Antakya Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Yeloğlu'nun hakkında rüşvet iddialarını gündeme getireceği için bu girişimde bulunduğuinu ileri sürdü.

        Milletvekili Durgun, yapımına Hatay İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından başlanan ve arsa bedeli hariç 48 milyon YTL harcandıktan sonra 2002 yılında Ulaştırma Bakanlığı'na devredilen, alt ve üst yapı inşaatı 100 milyon YTL'ye ihale edilen Hatay Havalanı inşaatıyla ilgili rüşvet iddiasını gündeme getirdi. Gökhan Durgun, 6 Temmuz’da dönemin Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katıldığı ilk deneme uçuşunun gerçekleştirildiği törenden bir gün önce basın toplantısı düzenleyerek, “Önümüzdeki günlerde havaalanının ihalesinde yapılan yolsuzluğu sizlerle paylaşacağım maalesef bu ihaleye de fesat karıştı” demişti.

        15 GÜN SONRA ÇİŞ CEZASI

        Bu açıklamadan 15 gün sonra 20 Temmuz’da, sokağa rastgele işediği iddiasıyla Antakya Belediyesi zabıta ekipleri tarafından ceza kesilen Milletvekili Durgun, Başkan Mehmet Yeloğlu’nun masasına Hatay Havaalanı ihalesi için 3 kez 85’er bin YTL bırakıldığına ilişkin elinde kaset bulunduğunu iddia etti. Bu parayı, Hatay’da bir bürokratın Başkan Yeloğlu’na götürdüğünü, bu olayı da söz konusu bürokratın bir arkadaşına anlatırken kaydedilen ses kasetinin elinde olduğunu savunan Durgun, avukatı ile hem bu konuda hem de Antakya Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

        Başkan Yeloğlu’nun parayı alıp almadığını bilmediğini, ancak bürokratın aracılık ettiği şirketin Hatay Havaalanı'nın alt yapı ihalesini kazandığını ileri süren Durgun, sözlerini şöyle sürdürdü:

        Bu kasette, bürokrat, ihaleyi firmanın alması için Yeloğlu’nun masasına 3 kez 85’er bin YTL bıraktığını bir kişiye anlatıyor. Aynı zamanda söz konusu bürokrat, firmadan 400 bin YTL alacağı olduğunu ama kendisine ödeme yapılmadığını, firma yetkilileri ile görüşmeye gittiğini, büroda kimsenin olmadığını söyleyen sekretere saldırdığını, kapı ve pencereleri kırdığını anlatıyor. Başkan Yeloğlu’nun parayı alıp alamadığı kaset kaydında net değil ama aracılık ettiği firmanın ihaleyi alması düşündürücü.”

        “EV TOPLANTISINDAYDIM”

        CHP’li Gökhan Durgun, afiş kavgasının olduğu akşam CHP’li Antakya Belediye Meclis üyesi Fikret Mansuroğlu’nun Sümer Mahallesi’ndeki evinde 22 Temmuz seçim çalışmalarıyla ilgili toplantı yaptıkları, evde kendisinden başka Mansuroğlu’nun eşi Cahide Mansuroğlu, CHP Merkez İlçe Başkanı Bedir Yolcu, Muti Mansur, Serap Mansur ve Mehmet Öfkeli’nin bulunduğunu söyledi.

        Reklam panolarına afişlerinin asılması talimatını kendisinin verdiği, afişlerini asan CHP'lilerle buna karşı çıkan AKP'lilerin kavga ettiği bildirilince olay yerine gittiğini anlatan Gökhan Durgun, o geceyi şöyle anlattı:

        “Saat 03.00 sıralarında polis karakoluna gidip, müdahil oldum. Emniyet Müdürü Osman Çapalı da oradaydı. Saat 05.00’a kadar polis karakolundaydık. Kavgada yaralanan CHP’li bir genci, ifadesinin ardından sabah saat 06.00 sıralarında hastaneye götürebildik. Afişleri ben astırdım. Bize tebliğ edilen ceza tutanağındaki iddiaya göre zabıtalar bu saatlerde denetim yapmış, görmüş, ceza kesmiş. Hangi zabıta gece o saatte denetim yapar?”

        ANTAKYA’DA İLK ÇİŞ CEZASI

        Antakya Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Yeloğlu, CHP Milletvekili Gökhan Durgun'a verilen ‘çiş cezası’nın bu kadar büyütülmemesi gerektiğini söyledi.

        Antakya’da ilk kez bir kişiye sokağa rastgele işediği için ‘çiş cezası’ kesildiğini belirten Başkan Yeloğlu, afiş kavgası sırasında olay yerine giden zabıta ekiplerinin sokağı kirletin birini görüp tutanak tuttuğunu, imzalatmak için yanlarına gittiklerinde Milletvekili Durgun ile karşılaştıklarını, korkup bir şey söyleyemediklerini söyledi. Yeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Zabıtalar milletvekili görünce çekinip, tutanağı imzalatmamışlar. Tutanağı kesip encümene göndermişler. Biz de, muhatabın milletvekili olduğunu düşündük. Ancak milletvekillerinin topluma örnek olması gerektiğini, kanun önünde herkesin eşit olacağı düşüncesiyle cezayı onayladık. Bu kadar büyütülmemesi gerekti. Durgun, o gece orada olmadığını iddia etmiş, bu çok talihsiz bir açıklama. Orada olduğunu herkes biliyor.”

        Başkan Yeloğlu, Milletvekili Durgun’un rüşvet iddialarıyla ilgili ise, “Benim alnım açık. Kim elinde ne varsa döksün ortaya. Biz devletin malını koruma anlayışıyla görev yapıyoruz. Bu çok çirkin ve asılsız bir iftiradır. Kendisi bu iddiaları ortaya atarsa, ben de gerekli açıklamayı yapacağım. Bu çukur siyaset anlayışı” diye konuştu.

        EMNİYET MÜDÜRÜ: GÖRMEDİM

        Bu arada Antakya Beledieyesi'nden yayılan haberlerde CHP Milletvekili Gökhan Durgun’un o gece alkollü olduğunu, silah çektiğini, insanlara hakaret ettiğini, bunların en büyük tanığının ise kavgaya müdahale eden polisler olduğunu ileri sürüldü.

        Hatay Emniyet Müdürü Osman Çapalı ise, CHP Milletvekili Gökhan Durgun’un sokağa çişini yaptığını görmediğini, sadece afiş kavgası konusunda ifadelerle ilgili polis karakoluna gittiğini, kavgaya karışan bazı grupların Durgun’un silah çektiğini ifadelerinde söylediğini, bu konuların milletvekili dokunulmazlığı olması nedeniyle konuyu takip eden Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiklerini söyledi.

        MİLLETVEKİLİNE CEZAYAZILIR MI?

        CHP’li Durgun’a AKP’li Antakya Belediyesi tarafından kesilen ‘çiz cezası’na itiraz edebileceği ileri sürüldü. Kabahatler Kanunu’nda dokunulmazlık zırhı bulunan milletvekillerine kabahat suçu işlemesi halinde ceza yazılıp yazılmayacağı yönünde açıklık getirilmediği yalnızca kanunun 8’nci maddesinde temsilcilik görevi yapanlara da idari yaptırım uygulanabileceği belirtiliyor.

        Birçok yerde belediyelerin zabıta müdürlükleri böyle bir cezayı hiç uygulamadıklarını söylerken, adliyelerdeki Kabahatler Bürosu’nda çalışan bazı görevliler, idari para cezası olduğu için milletvekillerine de ceza yazılabileceğini söyledi.

        Hukukçular ise yargılamayı gerektirmeyen cezaların milletvekillerine de yazılabileceğini belirterek şöyle dedi:

        “Milletvekili, hakkında belediyece yazılmış bu cezaya sulh ceza mahkemesine giderek itirazda bulunabilir. Mahkeme, konunun yargıyı gerektirip gerektirmediği konusunda bir karar verir. Eğer, konu yargılamayı gerektiriyorsa milletvekili hakkında dokunulmazlığı nedeniyle yargılama süreci durdurulur. Eğer, yargılamayı gerektirmiyorsa milletvekili belediyece yazılan bu cezayı ödemekle yükümlüdür.”

        YASA NE DİYOR?

        Kabahatler Kanunu'nda ‘Emre aykırı davranış' başlıklı bölümü şöyle:

        MADDE 32.- (1) Yetkili makamlar tarafından adl? işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idar? para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

        (2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.

        (3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.

        İRİS ŞENTÜRK: DURGUN BÖYLE ŞEY YAPMAZ

        ANTAKYA eski Belediye Başkanı CHP’li İris Şentürk, Milletvekili Gökhan Durgun’un insana, topluma, gelenek ve göreneklere saygılı bir kişi olduğunu, sokak ortasında ihtiyacını gidermiş olabileceğine ihtimal vermediğini söyledi.

        Konunun çarpıtılmış olabileceğini kaydeden Şentürk, “Durgun, Ali Dibo olaylarıyla ilgili çok fazla uğraştı. Bu nedenle olayın çarpıtılmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü Durgun, çok eski arkadaşım. Politika yaparken zaman zaman karşı karşıya geldik. Ama böyle bir şey yapacağını zannetmiyorum” dedi.

        MANSUROĞLU: EV TOPLANTISINDAYDIK

        CHP’li Belediye Meclis üyesi Fikret Mansuroğlu, 22 Temmuz secimi öncesinde Milletvekili Gökhan Durgun ve bazı partililerle ev toplantısı yaptıklarını söyledi.

        Durgun’un saat 20.00 sıralarında eve geldiğini belirten Mansuroğlu, “Bir aile toplantısı şeklinde geçti. Seçim çalışmalarını değerlendirdik. Saat 24.00 sıralarından da evden ayrıldılar. Evimden ayrıldıktan sonra ne oldu bilmiyorum. Haberim yok. Ancak Durgun, aşırı çevreci bir insan. Çevreye bir kağıt parçası bile attığını görmedim” dedi.

        Mehmet EZER / DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ