Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Genç Siviller Yassıada'da gözyaşı döktü

        Darbelere ve demokrasi karşı hareketlere karşı geliştirdiği tepkilerle dikkatleri üzerine çeken Genç Siviller, 27 Mayıs Darbesi'nin 50. yıldönümünde Yassıada'ya hareket etti.

        Daha önce de 'Yassıada Demokrasi Adası Olsun' sloganıyla benzer eylemler gerçekleştiren Genç Siviller'e bu eylemde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunları Emine Gürsoy Naskali ve Bilge Gürsoy, darbe sonrası idam edilen dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun torunu Fatin Rüştü Yener, dönemin milletvekili Abdülmelik Fırat'ın oğlu Mahmut Fırat, eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve çok sayıda vatandaş katılarak destek verdi.

        Darbenin 50. yıldönümünde 'Bir daha Asla' sloganıyla gerçekleştirilecek eylemde, darbe mağdurlarının yakınları ve çok sayıda vatandaş idam öncesi yargılamanın yapıldığı spor salonunda darbeyi protesto edecek.

        GÖZYAŞLARI SEL OLDU

        27 Mayıs 1960 darbesinin 50. Yılında, Genç Siviller, Adnan Menderes ve arkadaşları hakkında idam kararının verildiği Yassıada'daki spor salonunda toplandı. Adaya demokrasi çıkarması yapan Genç Siviller ve darbe mağdurları yakınlarının idam kararının verildiği salondan demokrasi çağrısı yaptı. Eyleme destek veren Eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu darbe kararının verildiği salonda yaptığı konuşmada gözyaşlarına hakim olamadı.

        Demokrasi karşıtı hareketler ve girişimlere verdikleri farklı tepkilerle kamuoyunda dikkatleri üzerine çeken Genç Siviller 27 Mayıs 1960 darbesinin 50. yıldönümünde idam kararının verildiği Yassıada'ya çıkarma yaptı. Üzerinde dev boyutta 'Darbelerle geçen 50 yıl. Bir daha asla!' yazılı afiş asılı tekne Kadıköy ve Kabataş'tan aldığı yolcularla adaya hareket etti. Genç Siviller'in adaya 3. çıkarmasını yaptığı eyleme Celal Bayar'ın torunları Emine Gürsoy Naskali ve Bilge Gürsoy, idam edilen Fatin Rüştü Zorlu'nun torunu Fatin Rüştü Yener, Yassıada'da yargılanan Demokrat Parti milletvekili Abdülmelik Fırat'ın oğlu Mahmut Fevzi Fırat, eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu ve İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya katıldı. Son derece duygusal anların yaşandığı toplantıda, Emine Gürsoy Naskali, 27 Mayıs'ın 50. yıldönümünde darbenin acısını hala içinde hissettiğini söyledi. Aynı zamanda darbelere karşı mücadele gücünü da içinde hissettiğini belirten Gürsoy Naskali, 50 yılın ardından adanın terkedilmiş halinin darbe düşüncesinin de terk edilmiş yapayalnız bir hal aldığını ortaya koyduğunu söyledi. Darbenin oluşumunda CHP'nin tutumunun da etkili olduğunu belirten Naskali, anamuhalefet partisinin ve İsmet İnönü'nün açıklamalarıyla adeta darbeyi teşvik ettiğini dile getirdi.

        "BURADAKİ MAHKEME KURMACA BİR MAHKEMEYDİ"

        Yassıada'ya giden Genç Siviller, toplantılarını Celal Bayar, Adnan Menderes ve diğer Demokrat Parti milletvekillerinin yargılandığı spor salonunda yaptı. Bu yıl 3. kez Yassıada'da toplanan Genç Siviller, spor salonunun dış duvarına astıkları beyaz tahtaya darbelere karşı düşüncelerini yazdılar. Spor salonun duygularını aktaran Emine Gürsoy Naskali, Genç Sivillere Yassıada toplantısı için teşekkür etti.

        "SÜLEYMAN SOYLU GÖZYAŞLARINI TUTAMADI"

        Yassıada'da bir araya gelen insanların Anadolu'nun ahengini yansıttığını söyleyen Eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, 27 Mayıs darbesinin Türkiye'ye nefret tohumlarını ektiğini ve bu ülke insalarının millet olma şansını ortadan kaldırdığını söyledi. Soylu şöyle konuştu: "Bu nefreti toprağa gömüp yerlerine sevgi tohumları ekmeliyiz. Lise yıllarımda kartpostal satıyordum. İnsanları Menderes'in fotoğrafını parmaklarıyla okşarken gördüm. Sadece Menderes değil, bu mahkemede yargılanan herkes aynı şekilde seviliyordu." Soylu, konuşmasına göz yaşları arasında son verdi.

        Celal Bayar'ın torunu Bilge Gürsoy da, darbe yaşandığında sadece 3 yaşında olduğunu söyledi. Yaşananların artık geride kaldığına vurgu yapan Bilge Gürsoy, önemli olanın böyle darbelerin bir daha yaşanmaması olduğunu vurguladı.

        Dönemin milletvekili Abdulmelik Fırat'ın oğlu Mahmut Fevzi Fırat da, "Umarım demokratik mücadele her geçen gün giderek güçlenir. Bir daha böyle olaylar yaşanmaz" diye konuştu.

        Eyleme babası Kahraman Gündüz ile birlikte gelen 3 yaşındaki Gülce Melek Gündüz, taşıdığı döviz ile ilgi odağı oldu. Üzerinde "70 milyon adım, adımlarıma yol açın. En genç sivil" yazılı döviz taşıyan Gülce Melek Gündüz, adada yaptığı turun ardından yorgun düştü. Babasının korumasındaki en genç sivil yorgunluğunun sonunda güzel bir uyku çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ