Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte çivili bombacı

        Nihat ULUDAĞ-Salih AYDIN / AHT

        “ÇİVİLERİ O KOYDU”

        Halkalı saldırısından önce gözaltına alınan 19 kişiden 3’ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında bombayı hazırlayıp, çivi doldurduğu öne sürülen M. Kazım Seven de var.

        5 VAKİT NAMAZ KILDI

        ‘Hoca’ lakaplı müteahhit Seven’in nezarethanede günde 5 vakit namaz kıldığı öğrenildi. Bombadaki çivilerden biri Buse’nin kalbine isabet etmişti.

        Askerleri ve Buse’yi kalbinden vuran çivili bombayı o hazırladı

        Halkalı’da servis aracını delik deşik eden ve dört asker ile asker kızı Buse’nin kalbine ve bedenine saplanan çivileri saçan bombayı hazırlayan kişi çevresinde ‘Hoca’ olarak bilinen eski DEHAP’lı Mehmet Kazım Seven çıktı. Gözaltında bulunduğu üç gün boyunca abdest alıp namaz kılan Seven tutuklandı

        İSTANBUL Halkalı’da geçen salı sabahı askeri servis otobüsüne yönelik düzenlenen ve asker kızı 17 yaşındaki Buse Sarıyağ ile ikisi astsubay, ikisi uzman çavuş 4 askerin şehit olmasına neden olan saldırıda patlatılan bomba ile 8 Haziran’da yine Halkalı’da bir polis servis aracına düzenlenen saldırıda kullanılan bombanın, çevresinde “Hoca” olarak bilinen eski DEHAP Küçükçekmece İlçe Başkanı Müteahhit Mehmet Kazım Seven tarafından hazırlandığı belirlendi.

        İddiaya göre, saldırıdan bir gün önce gözaltına alınan 19 kişi arasında yer alan Seven’e patlayıcıyı yardımcısı Seyithan Özer şehir dışından getirdi. Seven, RDX’ten üretilen A4 türü plastik patlayıcının etkisini artırmak için, çelikten huni biçiminde bir düzenek yaptı. Seven, düzeneğin içine yüzlerce çelik çivi yerleştirerek bombayı parça tesirli hale getirdi. Seven patlamaya hazır bombayı, kullanacak kişiye teslim ettikten sonra gözaltına alındı.

        KONUŞMADI

        Halkalı’da bombanın patladığı saatlerde Seven, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeydi. Susma hakkını kullanıyordu. Yalnızca boy abdesti alıp beş vakit namaz kılıyordu. Terör polisi yaptığı teknik ve fiziki takiple 8 Haziran saldırısını düzenleyen grubu ve daha büyük bir eylem hazırlığında olduğunu belirlemişti. 21 Haziran Pazartesi sabahı saat 04.30’da 22 adrese eş zamanlı düzenlenen helikopter destekli baskınlarla Seven ve Özer’in da aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak operasyonlar sürerken, Kandil’den gelen bombacı da ortadan kayboldu. Polis şimdi kimliği belirlenen bombacının peşinde. Gözaltına alınan, 19 kişiden 9’u dün, savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edildi. Mehmet Kazım Seven ile diğer şüphelilerden Seyithan Ö. ve Okan A. tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderilirken 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Patlama sonrasında gözaltına alınan diğer zanlıların sorgusu ise devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ