Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yunuslar için pankart açtılar

        KADİR TAMER / MUĞLA (AHT)

        Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve Sualtı Gazetesi'nin önderliğinde bir grup çevrecinin "Özgür Yunuslar, Özgür Dalgıçlar" adı altında yurdun birçok bölgesinde düzenlediği eylem kapsamında Muğla'nın Bodrum ve Fethiye ilçelerinde de eylem yapıldı. Havuzlarda gösteri amaçlı tutulan yunus balıklarının özgür bırakılması için gerçekleştirilen eylemde çevreciler denize dalarak ?Yunus parklarına gitmeyin' pankartı açtılar.

        Bodrum'un Gümbet koyunda toplanan 50 dalgıç, yaklaşık 22 metre uzunluğundaki Motif isimli tekneyle koydan açılarak 'Büyük Rif' açıklarına geldi. Üzerlerine "Yunus parklarına gitmeyin" yazılı tişörtler giyen dalgıçlar, tekneden "Yunuslara özgürlük" sloganı atarak denize daldılar. Dalışa katılan BADİM Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi'nden dalgıç Ayça Kandemir, yunusların ticari amaçlı olarak havuzlara konulmasını ve üzerlerinden para kazanılmasını protesto etmek amacıyla böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini kaydetti.

        Havuzlardaki yunusların serbest bırakılarak doğal yaşamlarına geri bırakılmasını isteyen Kandemir, "Yunuslar özgürlüklerini severler, 1 günde kilometrelerce yol giderler. Yunuslar ölü balık yemezler, canlı balık yerler. Ölü balıklar yunusların yaşam sürelerini kısaltır. Yunuslar havuzlarda değil, denizlerde özgür kalmalılar" dedi.

        Oasis Dalış ve Doğa Sporları Merkezi'nden dalgıç Tevfik Şimşek ise yunusların çok özel hayvanlar olduğunu ifade ederek, ''Çocukluktan beri herkes yunusları görmeyi ister. Çocuklara hayvan resmi çizin dediğiniz zaman bile yunus çizerler. Yunuslar çocuklar için her zaman bir semboldür. Yunuslar her zaman gülen hayvanlardır, hatta öldüklerinde bile yüzlerinde gülümseme vardır. Kapalı alanlarda tutulurlarsa sıkılırlar ve psikolojik olarak olumsuz etkilenirler'' dedi.

        ÖLÜDENİZ'DEKİ YUNUS HAVUZLARINA TEPKİ GÖSTERDİLER

        Geçtiğimiz günlerde kurulan Fethiye Ölüdeniz'de kurulan Yunus Parkı'na tepki gösteren eylemciler, bu kez seslerini duyurmak için Ölüdeniz beldesinde bir araya geldiler. Elite Dalış Merkezi'nin eğitmenleri ve dalışa gelen turistler yunuslar için dalışlarını Aziz Ağa Koyu'nda gerçekleştirdi. Dalgıçlar, üzerlerine giydikleri 'Born Free Live Free' (Özgür Doğ Özgür Yaşa) tişörtleri ve ellerine aldıkları 'Özgür Yunuslar Özgür Dalgıçlar' yazılarıyla denizde yunusların tutsaklığının sonlandırılmasını istedi.

        Elite Dalış Merkezi eğitmeni Barış Şeker, amaçlarını, yunusların havuzlarda değil doğal ortamlarda yaşamasının sağlanması olarak açıkladı. Yunusların açık denizlerde daha mutlu olduklarını belirten Şeker, "Yunusların dört duvar arasına sıkıştırılmış olmaları onları tamamen ölüme terk etmek demektir. Yunusların özgürlüğüne düşkün hayvanlar olduğunu düşünürsek, biz özgür dalgıçlar olarak, yunusların tutsaklığına son verilmesini istiyoruz. Dalışımız, Türkiye'de açılan 12 yunus parkına hapsedilen yunuslar içindir" dedi.

        Ölüdeniz'deki yunus parkı protestosu sanal ortamda başlamış, İngilizler'in bin kişilik grup halinde yürüyüşü ile devam etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ