Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam TEMA'dan ilginç uyarı!

        Türkiye Erezyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), artan toprak kaybına dikkat çekmek, verimli toprakların, ormanların korunması, yeşillendirme çalışmalarına halkın daha fazla katılımını sağlamak amacıyla Kayseri'deki bir mahallede gönüllü öğrencilerle 'sessiz yürüyüş' yaptı.

        TEMA Kayseri İl Temsilcisi İsmail Gökşen ile Uygulamalı Çevre Eğitimi projesi (KUÇEP) ve İl Çevre Koordinatörü Hakan Tatlı, son etkinliklerini Melikgazi ilçesi Malazgirt İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirdi. Gökşen, okul bahçesinde toprak kaybının ne gibi felaketlere neden olacağına dikkat çekerken, toprağın korunmasını, aksi halde açlıkla karşı karşıya kalınacağını tekrarladı. "Bereketli topraklar yaşam üretir" diyen Gökşen, "Ülke topraklarımızın yüzde 80'inden fazlası erozyon tehdidi altında. Her saniye 16 ton, her yıl 500 milyon ton verimli tarım toprağımızı erozyonla kaybediyoruz. Topraklarımız sahipsiz olmadığı gibi erozyon da kaderimiz değil. Hep birlikte mücadele edebilir ve başarabiliriz. TEMA Vakfı, bu inançla ve ülke genelinde faaliyetlerini sürdüren 400 bin gönüllüsünden aldığı güçle; 18 yıl önce erozyon tehdidine dikkat çekmek üzere bu mücadelesine devam etmektedir. 'Bereketli topraklar yaşam üretir' çünkü toprak karnımızı doyurur, üzerinde yaşayan bitkiler sayesinde nefes almamızı sağlar, suyumuzu temizler, muhafaza eder, İklimi düzenler. İnsanlığa bu dereceğe hizmet eden bir varlık olan toprağa her zaman saygı duyulmalıdır.

        Ülkemizi besleyen bereketli topraklarımız, suyumuz, ormanımız, tarımsal gıda ürünlerimiz; zararlı kimyasalların, buharlaşma yoluyla atmosfere dağılması ile yüzlerce kilometre uzağa sürüklenerek tarımsal yaşama geçit vermeyecek faaliyetlerin tehdidi altında. TEMA Vakfı olarak, Türkiye'de, verimli tarım topraklarımız hep verimli kalsın, bizleri, çocuklarımızı, onların çocuklarını nesiller boyu beslesin, insanımız da bu toprakları koruyarak, doğru yararlanarak hep burada yaşasın istiyoruz" dedi.

        Uygulamalı Çevre Eğitimi projesi (KUÇEP) ve İl Çevre Koordinatörü Hakan Tatlı, okullarda bu tür eğitimlerin önemine dikkat çekerek, herkesin erezyonla mücadeleye ve yeşillendirme çalışmalarına katılmalarını istedi.

        Daha sonra, okuldaki gönüllü TEMA öğrencileri, bir grup öğretmen, mahalle muhtarı ve son sınıf öğrencileri, ellerinde bulunan , toprağın korunması, erezyonun önlenmesi, herkesin bu konuda duyarlı olmasını anlatan dövizlerle Küçükali mahallesinin önemli cadı ve sokaklarında 'Sessiz yürüyüş' yaptı. Yürüyüşe bazı vatandaşlar alkışlayarak, bazıları "aferin size" diyerek destek oldu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ