Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul Üniversitesi'nden polise şok yetki!

        Tülay ŞUBATLI-AHT

        İstanbul Üniversitesi’nin üniversite binalarında ve çevresinde öğrencilerinin aranabilmesi için polise başvurması ve mahkemenin de bir yıllık sınırsız arama yetkisi vermesi tepkilere neden oldu. Öğrenciler mahkemeye giderek kararın iptal edilmesini istedi.

        VALİNİN HABERİ YOK

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kararı basından öğrendiğini açıklarken “Haberim yok” dedi. Rektör Prof. Yunus Söylet ise yurtdışında olduğunu, dönünce açıklama yapacağını söyledi.

        Karara göre, İstanbul Üniversitesi’nin Fatih İlçesi sınırları içerisinde kalan tüm binaları ile çevrelerinde polis, öğrencileri istediği gibi durdurup arayabilecek.

        BİR YIL GEÇERLİ

        1 Aralık 2010-30 Kasım 2011 tarihleri arasında geçerli ‘arama kararı’ öğrencilerin otomobilleri ile özel evrakını da kapsıyor. Rektörlük isterse polis, bina içlerinde de arama yapabilecek. Rektörlüğün, öğrenci olaylarının önüne geçmek için Fatih Kaymakamlığı’na başvurduğu ortaya çıktı. Kaymakamlık da Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne talimat verdi.

        Arama kararı, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’n den çıktı. Karar, üniversitenin bazı bina girişlerine de asıldı.

        MAHKEMEYE VERDİ

        Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Eren Can, 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ve karara itiraz etti. Öğrenciye gözdağı verilmek istendiğini savunan Can, “Ceza hukukuna göre genel nitelikte karar alınmaz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ