Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Gümrükte büyük operasyon

        İstanbul Gümrüğü'nde rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonda, 2'si gümrük muhafaza müdürü, gümrük memuru ve müşavirlerin de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan gümrük görevlilerinin, yurda kaçak sigara sokulmasına ve tanesi 1200 dolar olan 530 adet Sony LS marka fotoğraf makinelerinin tanesinin 120 dolar gösterilerek yurda girişine göz yumdukları ileri sürüldü.

        Nihat ULUDAĞ/AHT

        İstanbul Mali Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Bürosu ekipleri, geçtiğimiz hafta Ambarlı Gümrüğü'ne düzenlediği operasyonda, 50 milyon TL değerinde bir konteyner dolusu kaçak sigara ele geçirdi. Soruşturma kapsamında yapılan teknik ve fiziki takipler sırasında şebeke üyeleriyle bazı gümrük çalışanları arasında rüşvet ilişkisi olduğu tespit edildi.

        300 BİN DOLAR DEĞERİNDE FOTOĞRAF MAKİNESİNİ YURDA KAÇAK SOKTULAR

        Kaçakçılık şebekesiyle ilişki kuran gümrük çalışanlarını yakın takibe alan polis, gümrük çalışanlarının tanesi 1200 dolar olan son model Sony SL marka 532 adet fotoğraf makinesinin, tanesi 120 dolar olarak yurda giriş yaptırdıklarını belirledi. Bunun üzerine polis geriye dönük yaptığı incelemede birçok şirket ve firmanın yurda soktuğu yüksek vergili bazı ürünleri düşük vergi tarifesinden yurda soktuklarını ve devleti vergi kaybına uğrattıkları belirlendi.

        GÜMRÜK BAŞMÜDÜRLÜĞÜ'NDE ARAMA

        Mali Polis, Karaköy'de bulunan İstanbul Gümrük Başmüdürlüğü'nde de arama yaptı. Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun C. ile Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E.'nin de aralarında bulunduğu gümrük memuru ve gümrük müşavirlerinden oluşan 20 kişi gözaltına alındı. Polisin, elde ettiği veriler doğrultusunda, gümrük memurlarıyla ilişki kurarak kaçakçılık yapan firma ve yetkililerine de operasyon düzenleyeceği öğrenildi.

        Bu arada Çin ve Mısır üzerinden getirilen kaçak sigaraların yakalanmasının ardından kaçakçıların bu kez kendilerine Çin ve Dubai üzerinden sigara getirmeye başladıkları belirtildi. Polisin bu hattı da deşifre etmesinden sonra kaçakçıların gümrüklerde bağlantı kurduğu kamu görevlilerinin yakın takibe alındığı öğrenildi.

        Son gelen bilgilere göre, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Atatürk Havalimanı Kargo Bölümü'nden yurda kaçak olarak sokulmaya çalışılan 300 bin adet kaçak dijital fotoğraf makinası ele geçirilmesinin ardından bu sabah olayla ilgili olarak İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü de gözaltına alındı. Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan Başmüdür, Mali Şube'ye götürüldü.

        Gümrük müdüründen para fışkırdı

        İstanbul'da gümrüğe yönelik operasyonun boyutu büyüyor. Havalimanında ele geçirilen 300 bin adet dijital fotoğraf makinasıyla ilgili Atatürk Havalimanı Kargo Müdürü Hayrettin E. ve bazı memurlardan sonra İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci de sabah saatlerinde gözaltına alındı. Toplam gözaltı sayısı 33'e çıktı.

        150 bin TL rüşvet parası ele geçirildi

        Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda, Atatürk Havalimanı Kargo Müdürü Hayrettin E.'nin makamında yapılan aramada, zarflar içerisinde 20 bin TL para ele geçirdi. Polisi karşısında görünce şaşıran Hayrettin E., ceplerine bulunan paraları da sağa sola atmaya çalıştı. Operasyonda diğer gümrükçülerden de toplam 150 bin TL rüşvet parası ele geçirildi. Gümrükçülerin, rüşvet paralarını her hafta cuma günleri toplayarak pay ettiklerini belirleyen Mali Polisin, operasyonu özellikle rüşvet havuzunun toplandığı cuma günü yaparak zanlılarda yüksek miktarda para ele geçirdiği öğrenildi. İstanbul Mali Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Bürosu ekipleri, son 4 ay içerisinde sırasıyla, tekstil ve şal operasyonu, kaçak sigara operasyonu, oto yedek parça operasyonu ve son olarak da dijital fotoğraf makinesi operasyonu düzenledi. Kaçakçılık soruşturmasını derinleştiren Mali Polis, kaçakçılık yapan firmalar değişse de kaçakçılık olaylarına göz yumanların hep aynı kişiler olduğunu belirledi. Bu gelişmenin ardından gümrükçülere yönelik planlı bir operasyona başlandı. Teknik ve takiplerin ardından, yolsuzluk olaylarına karışan gümrükçülerin ortak bir rüşvet havuzu oluşturdukları tespit edildi. Haftada bir gün toplanan paraların da yine aynı gümrükçüler tarafından paylaşıldığı belirlendi.

        TAHSİLAT GÜNÜ OPERASYON DÜZENLENDİ

        Gümrükçülerin rüşvet paralarını her hafta cuma günleri toplayarak pay ettiklerini belirleyen polis, operasyonu özellikle rüşvet havuzunun toplandığı cuma günü yapmaya karar verdi.

        İstanbul'da 40 ayrı noktada eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarda, yolsuzluk olayına karışan gümrük çetesinin beyni durumundaki Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E. makamında ani bir baskınla gözaltına alındı. Polisi karşısında görünce ne yapacağını şaşıran Hayrettin E., ceplerinde bulunan zarf içerisindeki 20 bin TL rüşvet parasını sağa sola atmaya çalışırken polis tarafından etkisiz hale getirildi.

        150 BİN TL RÜŞVET PARASINA EL KONULDU

        Gümrükteki büyük yolsuzluk operasyonunda, ikisi şube müdürü, gümrük muayene memuru ve gümrük memurlarından oluşan 33 zanlı yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan her gümrük memurunun üzerinden 5'er bin TL para çıktı. Operasyonlar sırasında gümrük memurlarının üzerinden toplam 150 bin TL rüşvet parası bulundu. Mali polis, rüşvet parasına el koydu. Atatürk Havalimanı'ndaki operasyonda yurda kaçak sokulduğu belirlenen 300 bin adet dijital fotoğraf makinasına da el konuldu.

        OPERASYON BÜYÜYECEK

        Mali polisin düzenlediği operasyonda, gümrükte dönen rüşvet ve yolsuzluk çarkının nasıl işlediğini gözler önüne sererken, operasyonlar sırasında binlerce sayfalık evrak ve dokümana da el konuldu. Gümrük kapılarında geriye dönük olarak da soruşturma başlatıldı. Böylece gümrük çetesinin ne miktarda vurgun yaptığı da ortaya çıkarılacak.

        BAŞMÜDÜR DE GÖZALTINDA

        Operasyon kapsamında dün (cumartesi) sabah da İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci, "rüşvet ve yolsuzluk" iddialarına ilişkin gözaltına alındı. Mersin'den İstanbul'a gelişi sırasında Atatürk Havalimanı'nda gözaltın alınan Ekinci, ifadesine başvurulmak üzere Mali Şube'ye götürüldü. Gözaltı sayısının 33'e çıktığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ