Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Liseler dumanaltı!

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü liselerde madde kullanımıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocukları daha fazla alkol, sigara ve esrar tüketiyor. İstanbul EmniyetMüdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Madde Kullanımını Önleme ve İzleme Büro Amiri Ali Ünlü dün Antalya’da sona eren TUBİM Uyuşturucu Konferansı’nda, İstanbul’da 28 ilçede 154 lisedeki 31 bin 272 öğrenciyle yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı.

        YARISI SİGARAYI DENEMİŞ

        Araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 51’i en az bir kez sigara ve yüzde 7’si en az bir kez esrar içtiklerini, yüzde 36.3’ü de alkollü içki kullanmış. Ailesinin ekonomik durumu iyi olan öğrencilerin de yüzde 4’ü en az bir kez esrar kullanırken, orta gelir sınıfındaki ailelerin çocuklarında esrar kullanımı en az. Bu ailelerin çocuklarında esrar kullanım oranı yüzde 2.8 ile 3.1. Araştırmaya göre tek çocuk olan öğrencilerde alkol kullanımı daha yaygın. Bu öğrencilerin yüzde 50.4’ü alkollü içki kullanıyor. Oran 4 kardeş olanlarda yüzde 23.9’a, 7 kardeşte yüzde 19.7’ye geriliyor. 8 ve daha fazla kardeşi olan öğrencilerde ise sigara kullanımı yaygın. Çocukların davranışlarında annenin eğitimdüzeyi etkili oluyor. Annesi üniversitemezunu gençler, yaşıtlarına göre daha az sigara ve esrar içiyor, daha çok içki tüketiyor. Annesi üniversitemezunu öğrencilerin yüzde 38’i en az bir kez sigara içerken, bu oran okuryazar olmayan ebeveynlerin çocuklarında yüzde 46.6. Annesi çalışan gençlerin yüzde 46.3’ünün hayatları boyunca en az bir kez sigara içtiği, yüzde 43.6’sının alkol kullandığı, yüzde 4.1’inin ise esrar içtiği belirlendi. Annesi ev hanımı olan çocukların ise yüzde 43.9’unun sigara, yüzde 28,8’inin alkol, yüzde 3’ünün ise esrar kullandığı ortaya çıktı.

        AİLE ÇOCUKLA ZAMAN GEÇİRİNCE

        Hafta içi okuldan sonra vaktini ebeveynleri ile geçiren öğrencilerdemadde kullanımı düşüyor. Bu çocukların yüzde 36.4’ü en az bir kez sigara, yüzde 23.9’u alkol, yüzde 1.7’si ise esrar içerken, zamanlarını aileleriyle geçirmeyenlerin yüzde 54’ünün sigara, yüzde 37.5’inin alkol, yüzde 6.8’inin ise esrar kullandıkları saptandı. Hafta sonlarını aileleriyle geçirmeyenlerdemadde kullanımı daha yaygın.

        ARKADAŞLARINI TANIYIN

        Geceleri dışarıya çıkmak damadde kullanımını artırıyor. Her akşamdışarı çıkan öğrencilerin yüzde 60.7’sinin sigara, yüzde 42.8’inin alkol, yüzde 9.2’sinin ise esrar içtikleri belirlendi. Ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarını tanıması sigara, içki ve alkol kullanımını azaltıyor.

        Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ