Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 3 binden fazla kadın evsiz!

        Evsizlere Güçsüzlere Açlara Cinsel Kurbanlara Şiddet Mağdurlarına Şefkat Kapısı Yoksullukla Mücadele ve Ötekilere De İnsan Hakları Derneği (ŞEFKAT-DER) Genel Başkanı Hayrettin Bulan, otobüs terminalleri, istasyonlar, cami avluları ve parklarda yaşayan 3 binden fazla kadın bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'de nüfusu 50 bini geçen ve koruma evi açması gereken 250 il ve ilçe belediyesinden sadece 23 tanesinin kadın sığınma evi bulunuyor'' dedi.

        Bulan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın sığınma evlerinin dünyada ve Türkiye'de açılması zorunlu sosyal tesisler olduğunu ifade ederek, Türkiye'de kanunen nüfusu 50 bini geçen belediyelerin koruma evleri açma zorunluluğu bulunduğunu, ancak yetkililerin görevlerini yerine getirmediğini ileri sürdü.

        Türkiye'de kadın koruma evleri konusunda en büyük sorunun Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri ile büyük şehirlerde yaşandığını anlatan Bulan, ''Eşlerinden şiddet gören ve hayati risk altında bulunan kadınlar, ailesinin yanında da kabul görmüyor. Korumasız kalan kadınlar, hastanelerin acillerine refakatçi gibi sığınıyor. Otobüs terminalleri, istasyonlar, cami avluları ve parklarda yaşayan 3 binden fazla kadın bulunuyor. Bunlar arasında zaman zaman donarak ölümler de yaşanıyor. Sokakta yaşayan kadınların cinsel tacize, tecavüze uğraması ve fiziksel olarak da şiddete uğraması kaçınılmazdır'' diye konuştu.

        Bulan, kadın koruma evlerinde 3 ay kalınabildiğini ve bir kadının kendini toparlaması için yetersiz kaldığını belirterek, yer ve kapasite sorunu nedeniyle bu sürenin uzatılmadığını, hatta bazı durumlarda kısalabildiğini kaydetti.

        Kadın koruma evlerine yerleşmeye muhtaç kadın ve genç kızlar için tatil günleri dahil 24 saat düzenli hizmet verilmesi gerektiğini ifade eden Bulan, risk altındaki kadınlara Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik numarası verilmemesi ve adres gösterilememesi nedeniyle boşanma davası açılamadığı gibi sorunların bulunduğunu söyledi.

        Hayrettin Bulan, kadın koruma evleriyle ilgili Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK)bağlı ''Alo 183 Sosyal Hizmetler Hattı''nın 24 saat aranabildiğini hatırlatarak, sözlü konuşmaların resmi tutanaklara geçirilemediği için koruma evlerine dilekçeyle başvurulmasını tavsiye etti.

        BELEDİYELERİN SORUMLULUĞU

        Bulan, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun üçüncü bölümünde ''Belediyenin Görev, Yetki ve Sorumlulukları'' başlığı altında 14. maddenin (a) bendinde yer alan ''...Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50 bini geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar'' hükmüne belediyelerin uymadığını iddia etti.

        ŞEFKAT-DER'in geçen yıl Aralık ayında yaptığı araştırmanın sonuçlarına işaret eden Bulan, ''Türkiye'de nüfusu 50 bini geçen ve koruma evi açması gereken 250 il ve ilçe belediyesinden sadece 23 tanesinin kadın sığınma evi bulunuyor'' dedi.

        Türkiye'deki 81 ilin 58'inde belediyeye ait koruma evi olmadığını ifade eden Bulan, ''46 ilde ise hiçbir koruma evi yok. Türkiye genelinde belediye, sosyal hizmetler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle kurulan toplam 65 kadın koruma evi hizmet veriyor'' diye konuştu.

        ŞEFKAT-DER'İN ARAŞTIRMASI

        ŞEFKAT-DER'in araştırmasına göre İstanbul'daki belediyelerin koruma evleri konusundaki durumu şöyle:

        ''İstanbul'da nüfusu 50 bini geçen ilçe belediyelerinden Küçükçekmece, Kadıköy, Kartal, Pendik, Üsküdar ve Eyüp belediyelerinde sığınma evi var. Şişli Belediyesi, 'Mor Çatı Sığınağı'na bina tahsisiyle destek veren belediyeler arasında bulunuyor. Ataşehir Belediyesi, sığınma evi inşaatını bitirdi, tefrişatı yapılıyor. Ümraniye Belediyesinde kadın sığınma evi inşaatı devam ediyor.

        İstanbul'da nüfusu 50 bini geçtiği halde Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Tuzla ve Zeytinburnu belediyeleri sığınma evi olmayan ilçeler arasında yer alıyor. Nüfusu 50 binin altında olan İstanbul ilçe belediyelerinden Adalar ve Şile belediyelerinde de sığınma evi bulunmuyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ