Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Facebook’ta 600 bin kişiyi örgütlediler!

        Füsun SAKA / HT CUMARTESİ

        fsaka@htgazete.com.tr

        Fırat Can Tokuri, Ezgi Köksal ve Berna Beyazgül... Üçü de 20’li yaşlarda. Facebook’ta ‘Sistemin Kölesi Olmayın’ adlı bir grup kurdular. Amaçları; mevcut sistemin baskı mekanizmasının nasıl işlediğini ve bu işleyişe nasıl karşı durulacağını anlatmak ve grup üyelerini bilinçlendirmekti. Peyzaj mimarı Fırat Can Tokuri, hiçbir siyasi görüş ve gruba yakınlıklarının olmadığını ve tamamen şahsi fikirlerini paylaştıklarını belirterek, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri İnternetime Dokunma hareketinin yola çıkış hikâyesini şöyle anlatıyor: “3 Mayıs’ta hem Ekşi Sözlük’le ilgili kapatma söylentilerini hem de yasaklı 138 kelimeyi protesto etmek için bir sayfa açtık. Kısa sürede pek çok kişi sayfaya üye oldu. İnternetteki grup her ne kadar sanal olarak kabul edilse de gerçek insanlardan oluşuyordu. Bu nedenle de gerçek hayata taşınabildi. Sonuç olarak ‘Deneyelim’ dedik ve miting için tarih belirledik.”

        DENEMEK İÇİN BAŞLADI 100 BİNLERE ULAŞTI

        Ezgi Köksal ve Fırat Can Tokuri, “Denemek için alınan bu eylem kararına ilk gün 80 bin kişi katılmak istediğini belirtti” diye anlatıyor. Şu anda sayfaya üye olan ve eylemlere katılacağını söyleyen kişilerin sayısı 600 bini aşmış durumda. İlk yürüyüş gerçekleştikten sonra ekip yeni bir sayfa daha açmış ve yine İnternetime Dokunma sloganı üzerinden hareketi devam ettirmiş. Köksal, “Platformda avukatlar da var. BTK’nın kararıyla ilgili Danıştay’a dava açıldı. Danıştay’dan bir yanıt bekliyoruz, oradan gelecek sonuca göre hareket edeceğiz” diyor.

        İSTANBUL’DA 50 BİN ANADOLU’DA 50 KİŞİ

        İnternetime Dokunma eylemine 3 gün içinde binlerce kişinin katılımı sağlansa da İstanbul ve Anadolu’da yürüyüşe katılanların sayısında uçurum oluduğunu söylemek yanlış olmaz. İstanbul’da 50 bini aşkın kişi yürüyüşe katılırken bu sayı Ankara ve İzmir’de 500’lerde kaldı, Anadolu’daki pek çok kentte ise 50 kişiden yukarıya çıkılamadı. Köksal bu tabloya ilişkin yorum yaparken şunları söylüyor: “İstanbul’da katılım çok iyiydi. Ama Ankara, İzmir ve Anadolu’da tablo bambaşkaydı. Ankara’nın bir mazereti var aslında. O gün TUMOB mitingi düzenleniyordu. İki eylem çakıştı. Bunda biraz da biçim suçumuz var çünkü biz eylemi sadece internet üzerinden organize etmeye çalıştığımız, ayrıca bu konuda tecrübesiz olduğumuz için bağlantıları kurmak ve tam anlamıyla örgütlemek konusunda yetersiz kaldık. Konuya daha gerçekçi bakarsak; İstanbullular protest kimliğini biraz daha ortaya çıkartabiliyor ama Anadolu’da bu zor. Çünkü Anadolu insanı uzun bir süredir bu tür eylemlere alışkın değil. Fakat bu yürüyüş eyleminde oralarda da 50 kişi bile olsa meydanlara çıkartabildik ve görüldü ki, eyleme gidenlerin başına bir şey gelmedi. Böylece apolitik olan insanların sokağa çıkmasının önü ilk kez açıldı.”

        HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ