Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Elektrogitardan elektrik çarpması imkansız"

        Pınar TARCAN-Olcayto OKUR / AHT

        Elektrogitardan elektrik akımına kapılan 16 yaşındaki Aykut Eren Ayan'ın ölümüyle ilgili olarak yıllardır bu enstrümanları satanlar, "Teknik olarak elektro gitardan elektrik çarpması imkansız gibi bir şey" görüşünde. Ölümün anfiden ya da uzatma kablosundan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.

        Babalar Günü nedeniyle babasıyla Kocaeli'ndeki Mecidiye köyüne dedesini ziyarete giden ve karne hediyesi elektro gitarını nasıl çaldığını dedesine göstermek isterken, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden 16 yaşındaki Aykut Eren Ayan'ın ölümü, akıllara soru işaretleri getirdi. Ayan'ın babasının gitarı 6 ay önce İkitelli'deki 212 adlı alışveriş merkezindeki bir mağazadan satın aldığı öğrenildi. Çin malı olduğu öğrenilen gitarın 189 liraya satın alındığı belirtildi. Müzisyen ve müzik sektöründen kişilere konuyu sorduk. Elektro gitar, zanlı olabilir mi?

        Zuhal Müzik- Ali Şimşeker

        ELEKTRO GİTARIN NEDEN OLMASI İMKANSIZ

        Basit bir markadır JWIN. Gelişmiş, üst kalitede bir marka değildir. Çin malından olmuştur diye herkes aynı şeyi söylüyor. Ama o pek ihtimal dâhilinde olabilecek bir şey değil. Herhangi bir markanın yaptığı bir yanlış üretimden dolayı olsa bile, bunlar bir bant halinde üretime giriyor. Eğer böyle bir hata olsaydı, o bantta olan bütün gitarları kullanan kişilerin aynı sıkıntıyı yaşaması gerekirdi. Zaten teknik olarak elektro gitardan elektrik çarpması imkansız gibi bir şey. Yüzde 99'un üzerinde ihtimali elektrikle alakalıdır. Bahçeye çekilen uzatma kablosu herhangi bir yerde suya ya da şase dediğimiz kısa devre anlamında bir yapılanma içinde olmuşsa, bu sıkıntıya neden olmuş olabilir. Eğer elektro gitar böyle şeylere neden olsa biz zaten bu işi bırakırız. 30 yıldır bu işi yapıyoruz, şimdiye kadar 1 milyondan fazla elektro gitar satmış bir firma olarak böyle bir sıkıntı yaşamadık. Aynı şey playstation oynarken de başına gelebilirdi. Ailelere tavsiyem ise yine de bilindik markaları tercih etmeleri. Çünkü onlar uluslar arası kalite sertifikalarına sahipler ve belirli kalite testlerinden geçtikten sonra bizlere geliyorlar."

        Kıvılcım Müzik-Barış Çetrefilli

        ANFİDEN KAYNAKLANABİLİR

        Elektro gitarın ismi elektro gitardır, üzerinde elektrik akımı dolaşmaz. Akımı bir şekilde iletkenlik aracıdır. Aradaki anfiden kaynaklanan ve sadece anfi tek başına değil, evdeki elektrik tesisatıyla da alakalı olabilir. Anfi de tabi elektro gitarla birlikte satılır. İnternete girdiklerinde global bir sayfası olmayan hiçbir markayı almasın aileler.

        Deniz AKIN- Müzisyen

        ADI SANI BELLİ OLMAYAN GİTAR ALMASINLAR

        Günümüzde birçok marka çeşitli kalitelerde gitar üretmektedir. Elektro gitar yapısı gereği (ses elde etmek için) anfi kullanmayı öngören bir estrümandır. Dolayısıyla elektronik aksamı kusursuz bir biçimde kurulmuş olmalı ve tüm kontrolleri yapılmış olarak reyona sunulmuş olması gerekir. Bu tarz markalar işin kozmetik yanını temel alır, teknik kısmını es geçer, oysa gitarın sesinin güzelliği teknikle ilgilidir. Elektro gitar çalmak tehlikeli mi? Hayır... Bu acı olaydan sonra ailelerin böyle bir düşünce edinmiş olmalarını kabul etmiyorum. Ailelere önerebileceğim şey; çocuklarına elektro gitar alıcaklarsa, ön araştırma yapsınlar, ünlü markaların gitara yeni başlayanlar için birçok alt modeli mevcuttur, onlara yönelsinler...Uzakdoğu'da üretilmiş adı sanı belli olmayan gitarlar almasınlar.

        DEDENİN ACISI

        Torunu gözlerinin önünde hayatını kaybeden dede Faik Ayan, Aykut'un hediyesini veremeden bu olayın meydana geldiğini söyledi. Acılı dede Faik Ayan, olay gününü şöyle anlattı: "Babalar günü için gelmişlerdi. Bahçede oturuyorduk. Aykut gitarını çalmaya başladı. Birden yere yığıldı. Şaka yapıyorlar sandım. Babalar günü için gelmişlerdi. Bir evin tek oğluydu. Acımız çok büyük. Karne günleri onları ödüllendirirdim ancak hediyesini bile veremeden bu olay oldu"dedi.

        Bu arada baba Ali Ayan'ın fenalaşarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ