Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hayatı paylaşmHayatı paylaşmak için engel yok! Zihinsel engelli, görme engelli, işitme engelli, bedensel engelli, pınar dumlupınar, engelli vatandaş, engelli

        PINAR DUMLUPINAR

        HABERTURK.COM/ ÖZEL HABER

        pdumlupinar@haberturk.com

        http://twitter.com/pinardumlupinar

        Sadece bir gününüzü düşünün.

        Sabah uyandınız. Yatağınızdan kalkıp elinizi yüzünüzü yıkadınız. Kahvaltı keyfi yapıp belki işinize belki de okulunuza gitmek için yola çıktınız. İster toplu taşıma aracı ister özel araç sizi muhtemelen sıkıcı ve yoğun bir güne başlattı.

        Belki çok yorulduğunuz için isyan ettiğiniz işinizden, okulunuzdan çıkınca arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle buluştunuz. Sarıldınız, dokundunuz, konuştunuz, dertlerinizi anlattınız, paylaştınız!

        YA DA!...

        Sabah uyandınız. Yatağınızdan kaldırılmak üzere birine seslendiniz (O biri varsa şanslınız!) Elinizi yüzünüzü yıkamak için lavaboya uzanmaya çalıştınız. Belki de gidecek ne işiniz ne de okulunuz var. Öyle ya merdiveni nasıl inecek, örneğin tekerlekli sandalyenizle kaldırımları nasıl aşacaksınız? Otobüslerin yüksek girişlerini nasıl atlatacaksınız? Varsın işiniz okulunuz olmasın. Arkadaşlarınızla sevgilinizle buluştunuz. Dokundunuz, dokunduysanız da göremediniz... Sarılamadınız... Sarıldıysanız da anlamını bilemediniz.

        Karşınızda iki farklı yaşam! Hangisini seçerdiniz?

        Eminim, onlar da şans verilseydi sizin seçtiğinizi seçerdi...

        ÖZÜRLÜ NE DEMEK?

        Özürlü; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan, korunma,

        bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi. 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması'na göre nüfusumuzun %12.29'u özürlü.

        ONLAR ANLATTI!

        "‘ÖTEKİ' DEĞİL KENDİMİZ OLMAK İÇİN..."

        Kenan Önalan/ Görme engelli / Başbakanlık Basın Müşaviri

        Ben görme engelliyim. Bundan çok mutsuzum. Düşünsenize insanları, dünyanın renklerini, cıvıl cıvıl sokakları, çevrenizi, ailenizi, arkadaşlarınızı göremediğinizi… Bunlardan mahrum kalmak gerçekten çok zor. Ben bunları yaşarken insanların bu kadar duyarsız olması beni çok üzüyor. Bizim için hiçbir kolaylık sağlamıyorlar. Bu zorluklardan en büyüğü ulaşım. Tek başıma sokağa çıktığımda tanımadığım insanların koluma girip de bana yardımcı

        olmalarını istemiyorum. Bunu kendim yapmak istiyorum. Bunun için yerlere hissedilebilir yüzeyler yapılmalı. Ankara’da var fakat her semtte değil.

        Bunları yaygınlaştırmalı hatta tüm Türkiye’ye yaymalıyız. İşim gereği sürekli internette işim oluyor fakat biri yanımda olmadan giremiyorum. Eğer bizim için linklerin üzerine sesli bir program yaparlarsa istediğimiz siteye daha rahat ulaşırız. Sosyal ve kültürel alanlarda da bu şekilde zorlanıyoruz. Ben de sinemaya gitmek istiyorum. Ne kadar görsel öğeler içerse de sesli betimleme yapılabilir ya da bir kulaklıktan bizlere anlatılabilir. Bunları düşündüğümde aslında hayatımızı ne kadar kolaylaştırabileceğimizi anlıyorum. İşte o zaman bizler de herkes gibi yaşamımızı rahatlıkla sürdürebiliriz. ‘Öteki’ değil de kendimiz oluruz…

        "ASLINDA ENGELLİ DEĞİL ENGELLENENİZ!"

        Erman Eranıl / CHP Engelliler Komisyonu Üyesi

        "Bedensel engelli; Türkiye'de hem fiziki hem de kanuni zorluklar yaşar. Hayatın içinde varolabilmek için evinden çıktığı andan itibaren yüksek kaldırımları, bozuk yolları aşabilme mücadelesine başlar. Ulaşım ayrı bir sorundur. Toplu taşım araçlarını kullanmak neredeyse imkansız gibidir. Binalar her yönüyle engelli gözardı edilerek tasarlanmıştır. İnsani ihtiyaçları karşılamak çok büyük problemdir. Varolan kanunlar yetersiz olsa da uygulanmaması daha büyük eksikliktir. Beklenti; medeni yaşamın gerektirdiği gibi rahatça evden çıkıp, normal insanlar kadar hayatın ve iş yaşamının içinde olmak, sosyal hayatı yaşayabilmektir.Bu bağlamda yerel ve genel yönetimler üstlerine düşen görevleri yerine getirdikleri takdirde hayatın içinde bizleri görebileceksiniz. Aslında engelli değil engelleneniz..."

        "TOPLUMA KARIŞMAKTA SIKINTI YAŞIYORLAR"

        Başak Türkuğur / Türk İşaret Dili TercÜmanı ve Öğretmeni

        "İşitme engelli bireylere dışarıdan bakıldığında her hangi bir engelinin olup olmadığı anlaşılmaz. Fakat onlar duymuyor ve konuşamıyorlardır. İşitme engelli bireylerin akıllarının erdikleri yaştan itibaren yaşadıkları en büyük problem, duymamaları ve kendilerini ifade edememeleridir. TV’de bir dizi, film, haber programlarını izlediklerinde sadece görüntülere

        takılıp kalmak zorunda olmaları onlara zaman zaman çok ağır gelir. Kendilerine tam olarak güvenememelerinin asıl sebebi de budur. Hayatlarının her yerinde konuşabilen bir bireye ihtiyaç duymaları. İşitme engelli bireylerin bekledikleri artık kendilerini ifade etmelerine izin verilmesi, hayatlarında tek başına bişeyler başarabildiklerine inanılması ve başabilmeleri için taban hazırlanmasıdır. Hastaneye giderken, adliyeye, tapuya, notere giderken kendi çabalarıyla konuşabilen onlara tercümanlık yapabilen birilerini aramayarak konuşabilen her bir birey gibi o yerlere gitmektir. Onlar isterler ki gittikleri yerlerde düşünülmüş olsunlar ve dillerinden anlayabilen kendilerini ifade ettiklerinde dertlerini anlayabilen kişiler olsun.

        Ülkemizde yaklaşık 3,5 milyon işitme engelli birey olduğunu düşünecek olursak; bu taleplerinin yersiz olduğu ya da gereksiz olduğu düşüncesi yok olacaktır. İşitme engelli bireylerin kendi içlerinde sosyal yaşamlarında yaşadıkları herhangi bir sıkıntı yoktur. Onlar toplumsallaşmakta, topluma karışmakta, sıkıntı yaşamaktadırlar. Neden sıkıntı yaşıyorlar ki ? Sorusunun cevabı da dillerini anlayan çok az kişilerin olması ve hayatlarında hep bir

        ikinci kişiye ihtiyaç duyuyor olmalarıdır."

        "KENDİMİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUM"

        Aytaç/ Zihinsel engelli

        "Ben şeker hastasıyım. Aynı zamanda hafif derecede metal reterdasyon tanısı olan biriyim. Sürekli yanımda bir çanta taşıyorum ve ilaçlarımı zamanında almak zorundayım. Şekerim düşünce korkuyorum. Özellikle toplu taşıma araçları beni çok zorluyor. Yanımda kimse olmuyor ve ne yapacağımı bilemiyorum. Bir de insanların bakışları var tabi. Onlardan farklı olmak istemiyorum fakat bunu hep bana hissettiriyorlar. Hayat boyu hep okuyup iyi bir yerlere gelmek istedim ama rahatsızlığımdan dolayı sadece ilköğretimi bitirebildim. Okuyamasam bile elimden geldiği kadar kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Yön Engelsiz Sanat Atölyesi’nde hem sanatsal faaliyetlere katılıyor hem de öğretmenlerime ve öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyorum. Bir şeyler yapabilmek beni mutlu ediyor. "

        "HAYAT BENİM İÇİN ÇOK ZOR"

        Fatma/ Bedensel engelli

        "Bedensel engelli bir bireyim. Tekerlekli sandalyeye mahkumum. Bu yüzden hayat benim için çok zor geçiyor. Birçok şeyi tek başıma yapamıyorum. Merdiven inip çıkarken, giyinirken, bireysel ihtiyaçlarımı karşılarken, bir yere gitmek istediğimde hep birilerine ihtiyaç duyuyorum. Bu yüzden de kendime güvenim azalıyor. Özellikle arkadaş edinmekte zorlanıyorum. İnsanlar benimle konuşmak istemiyor hep hayatlarında bir fazlalıkmışım gibi

        davranıyorlar. Bana soğuk davranıyor ve konuşmak istemiyorlar. Çünkü onların yaptıkları şeyleri yapamıyorum. Hep bir ayak bağı gibi hissediyorum kendimi. Şu an engelliler için olan bir lisede muhasebe öğrencisiyim. Tek isteğim ‘herkes’ gibi olabilmek. Okulumu bitirip iyi bir iş bulmak ve başarılı olmak istiyorum. İşte o zaman herkes gibi olabileceğim. "

        ONLAR İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

        Engelli vatandaşlarımıza siz de yardımcı olabilirsiniz! İşte birkaç örnek:

        - Tekerlekli Sandalye Yardımı

        - Tedavi Yardımı

        - Eğitim Bursu Yardımı

        - Tıbbi Malzeme Yardımı

        - Gıda Yardımı

        - Bağış Yapın, Vergiden Düşün

        - Bir kuruluşta gönüllü olun

        SAYGI DUYABİLİRİZ!

        En basiti, sadece bir örnek!...

        Engelli vatandaşların rahat bir şekilde sıkıntı yaşamadan metroya inmeleri için Taksim Meydanı'nda bulunan özürlü asansörü hiç boş kalmıyor. Özürlü asansörünü kullananların çoğunluğu ise sağlam kişilerden oluşuyor. Boş kalmayan asansörü kullananlar çeşitli bahaneler öne sürüyor.

        KAPAK KAMPANYASI

        Engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye sağlamaya yönelik 'mavi kapak' kampanyası hızla sürüyor. Toplanan kapaklar engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye olarak geri dönüyor.Projeye, ABD, Almanya, Norveç, Fransa, İsveç, İngiltere, Hollanda, Katar, Avustralya ve Sudan'dan da destek büyük. Yolda yürüyorsunuz bir pet şişe gördünüz (markası önemli değil) eğilin ve kapağını alın. Evinizde bir torbaya doldurun ne kadar olursa. Projeyi PTT de destekliyor. PTT, sembolik bir ücret karşılığında toplanan kapakları taşıma göreviyle kargo ve lojistik destek sundu. Bir engelliyi mutlu etmiş olucaksınız. Bırakın çorbada biraz sizin de tuzunuz olsun! Detaylı bilgi için lütfen tıklayın: http://www.kapaktoplama.com/

        Özellikle aşağıda yazdıklarımı görme engellilerin okuyamayacağını, zihinsel engellilere ulaşamayacağımı biliyorum, bu nedenle yakınlarınızdaki engellilere haklarından bahsedin, öğretin.

        ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ BU HAKLARINI BİLİYORLAR MI?

        SAĞLIK KURULU RAPORU ALINMALI!

        Özürlülere sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanabilmek için özürlülük durumunun ve özür oranının belirtildiği sağlık kurulu raporu alınması gerekiyor.

        Özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenebilmesi için, kamu kurum ve kuruluşlarınca resmi yazı ile birlikte gönderilmek veya raporu verecek olan hastanenin baştabipliğine doğrudan müracaat etmeli.

        Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarının ve hakem hastanelerin listesine www.ozida.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

        KİMLİK KARTI ÇIKARTTIRMAK GEREKİYOR

        Özürlülerin çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamak amacı ile verilen özürlü kimlik kartını edinmek için dilekçe, Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'e göre alınmış sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile yerleşim yerinin bulunduğu İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne müracaat edilmeli.

        EĞİTİM HAKKI

        Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanıyor.

        Özürlülerin, her türlü eğitim ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kabartma, sesli, elektronik kitap; alt yazılı film ve benzeri materyal üretilmesi sağlanıyor.

        ÇIRAKLIK EĞİTİMİ

        Çıraklık eğitimi almak isteyen özürlülerin ilgi, istek, yetenek ve becerileri doğrultusunda ve sağlık kurulu raporunu da dikkate almak suretiyle hangi meslek dalında eğitim alacaklarına özel eğitim değerlendirme kurulu karar veriyor.

        ÖZEL EĞİTİM HİZMETİNDEN YARARLANABİLİRSİNİZ

        Özürlü bireylerin özel eğitime ihtiyaç duyup duymadıkları, Rehberlik Araştırma Merkezleri'nde (RAM) oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belirleniyor.

        Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nin adres ve iletişim bilgilerine http://orgm.meb.gov.tr

        adresinden ulaşılabilir.

        Tüm özürlü bireylerin özel eğitim giderlerinin her yıl Maliye Bakanlığı'nca belirlenen kısmı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

        Özel eğitime gereksinimi olan, resmi özel eğitim okullarına giden ve özel eğitim sınıflarına devam eden özürlü öğrencilerin okula erişimleri ücretsiz olarak sağlanıyor.

        MESLEKİ REHABİLİTASYON, İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK

        Özürlüler Kanunu'na göre; Özür türlerini dikkate alan iş ve meslek analizleri, ilgili kurumlar tarafından yapılır. Bu analizlerin ışığında, özürlülerin durumlarına uygun meslekî rehabilitasyon ve eğitim programları, ilgili kurumlarca geliştirilir. Sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri belediyeler tarafından da verilir.

        Meslek edindirme kurslarından yararlanmak isteyen özürlü bireylerin Türkiye İş Kurumu il müdürlüklerine, çıraklık eğitim merkezlerine, halk eğitim merkezlerine ve belediyelere başvurması gerekiyor.

        Özürlü kişilerin işçi olarak yerleştirilmeleri Türkiye İş Kurumu tarafından yapılmakta olup 50 ve daha fazla işçi çalışan kamu sektörü işyerleri en az %4, özel sektör işyerleri en az %3 oranında özürlü işçi çalıştırmakla yükümlü.

        DEVLET MEMURU OLARAK İŞE YERLEŞTİRME

        Özürlü kadrosuna devlet memuru olarak atanmak için öncelikle yapılacak merkezî sınava girmek gerekiyor.

        İŞÇİ OLARAK İŞE YERLEŞTİRME

        Kamu ve özel sektörde işçi olmak için ikamet edilen yerdeki Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğüne sağlık kurulu raporu ve nüfus cüzdanlarıyla birlikte şahsen başvurarak

        kayıt yaptırmak ve ilgili il müdürlüğü ile sürekli iletişim halinde olmak gerekiyor.

        SOSYAL GÜVENLİK

        Türkiye'de özürlülerin sosyal güvenliği sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kapsamında sağlanıyor. İlgili link için tıklayınız: www.sgk.gov.tr/wps/portal/Anasayfa/SGKiletisimSGM

        ULAŞIM

        Özürlüler Kanunu'na göre; Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar 2012 yılına kadar özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getiriliyor.

        SAĞLIK VE KORUYUCU HİZMETLER

        Özürlüler Kanunu'na göre; Yeni doğan, erken çocukluk ve çocukluğun her dönemi fiziksel, işitsel, duyusal, sosyal, ruhsal ve zihinsel gelişimlerinin izlenmesi, genetik geçişli ve özürlülüğe neden olabilecek hastalıkların erken teşhis edilmesinin sağlanması, özürlülüğün önlenmesi, var olan özrün şiddetinin olabilecek en düşük seviyeye çekilmesi ve ilerlemesinin durdurulmasına ilişkin çalışmalar Sağlık Bakanlığınca yapılıyor.

        ÖZÜRLÜLERİN SAĞLIK GİDERLERİNİN KARŞILANMASI

        Sosyal güvencesi olan özürlülerin tedavi, muayene, ilaç, tetkik ve ortez-protez ihtiyaçları bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşu tarafından katkı payı alınarak karşılanıyor.

        Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşunun güvencesi altında olmayan (Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur, Emekli Sandığı vb.) ve yeterli ödeme gücü bulunmayan özürlüler yeşil kart uygulamasından faydalanıyor.

        Bu kapsamda tedavi, muayene, ilaç, tetkik, diş tedavisi ve ortez-protez ihtiyaçları temin edililiyor.

        YEŞİL KART VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI

        Hiçbir sosyal güvencesi olmayan bireylerin teşhis, tedavi, ilaç, diş tedavisi, ortez, protez ve gözlük ihtiyaçları yeşil kart verilerek karşılanmaktadır. Yeşil kart almak isteyenlerin il merkezinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne, ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurması gerekiyor.

        Genel sağlık sigortasının uygulamaya başlamasıyla yeşil kart uygulaması yürürlükten kalkacaktır ancak yeşil kart almaya hak kazanmış olanlar genel sağlık sigortası

        kapsamında bu hizmetlerden yararlanmaya devam edecekler ve primleri belirlenen koşullarda devlet tarafından karşılanacak.

        BAKIM

        Özürlüler Kanunu'na göre; Özürlü kişilerin yaşamlarını öncelikle bulundukları ortamda sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmesi, toplum içinde kendi kendilerini idare edebilecek ve üretken hâle gelebilecek şekilde bakım ve rehabilitasyonlarının yapılması, bunlardan ihtiyacı olanların geçici veya sürekli bakım altına alınması veya bunlara evde bakım hizmeti sunulması esas.

        Bakım hizmetlerinin sunumunda kişinin biyolojik, fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları da dikkate alınır. Bakım hizmetleri, evde bakım veya kurum bakımı modelleriyle sunulabilir. Öncelikle kişinin sosyal ve fiziksel çevresinden ayrılmaksızın hizmetin sunulması esas alınıyor.

        Ekonomik yoksunluk içinde bulunan bakıma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti veriliyor. Bakıma muhtaç özürlünün aile içerisinde bakımının mümkün olmaması halinde kurumda bakım hizmeti, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne (SHÇEK) bağlı kuruluşlar, özel bakım merkezleri ve resmi kurum ve kuruluşlar aracılığıyla veriliyor.

        SOSYAL YARDIMLAR

        Özürlüler Kanunu ile; 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre ödenen aylıklar %200 ila %300 oranında artırılıyor, ayrıca ilk defa 18 yaşın altındaki özürlülere de aylık bağlanması sağlanıyor.

        ÖZÜRLÜ AYLIĞI

        Toplumda genellikle “özürlü aylığı” olarak bilinen ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 sayılı Kanun’a göre ödenen aylık.

        ÖZÜRLÜ AYLIĞINDAN YARARLANMA KOŞULLARI

        Yetkili hastaneden alınmış sağlık kurulu raporuna göre “özürlü” (özür oranı %40- %69) ve “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü” (özür oranı %70 ve üzeri) olan, Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip

        bulunmayan, Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler. Ayrıca yukarıdaki koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu aylıktan faydalanabilirler.

        Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan özürlü çocukların aylık veya gelirleri, alacağı özürlü aylığından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanacak.

        Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir olarak dikkate alınmaz.

        MUHTAÇ AYLIĞI

        Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ödenen muhtaç aylığından yararlanmak için;

        * % 40 ve üzerinde özürlü olmak

        * Sosyal güvencesi olmamak

        * Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmamak

        *Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olmak

        * Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin ilgili yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi gerekiyor.

        İNDİRİMLER

        Bazı belediye meclislerinde alınan kararlar doğrultusunda özürlü bireyler için toplu taşıma

        araçlarında (ücretsiz veya indirimli) ve su faturalarında, Devlet Demiryolları tarafından anahat yolcu trenleri ile yapılacak seyahatlerde, Türk Hava Yolları tarafından tüm iç ve dış hatlarda, Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait kruvaziye seferler ve iç hatlarda,

        Şehirlerarası otobüs yolculuklarında, Cep telefonu ile yapılan görüşmelerde GSM operatörlerinin öngördüğü çeşitli tarifelerden, belirlenen koşulları taşıyan özürlü bireylere çeşitli oranlarda indirimler uygulanıyor.

        Özürlüler, milli parklardan, Devlet tiyatrolarından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ören yerleri ve müzelerden ücretsiz yararlandırılıyor.

        NEREDEN YARDIM ALABİLİRSİNİZ?

        Belediyeler Özürlü Koordinasyon ve Danışma Birimleri

        Vakıflar

        Konfederasyonlar

        Özürlülerle İlgili Federasyonlar

        Özürlülerle İlgili Spor Federasyonları

        Dernekler

        Özürlülere Hizmet Veren Kurumlar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ