Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çürük binalara 10 bin TL'ye "sağlam" raporu

        Neşet DİŞKAYA / İZMİR (AHT)

        Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde, çürük binaların altında kalan yüzlerce kişi hayatını kaybederken, İzmir'de yapı denetim firmalarına yönelik operasyonda, deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalara "sağlam" raporu verdikleri iddiasıyla 25 kişi gözaltına alındı.

        ÖLEN MÜHENDİSİN İSMİ 'SAĞLAMDIR RAPORU'NDA

        Yapılan incelemede zanlıların, depreme uygun olmayan 7 binaya "sağlam" raporu verdiği ortaya çıktı. Gözaltına alınanların 10 bin TL karşılığında rapor verdikleri kaydedilirken, ölen bir mühendisin isminin de raporlarda kullanıldığı belirlendi.

        5 FİRMA, 3 LABORATUVAR İNCELEMEDE

        İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekipleri, bazı yapı denetim firmalarının uygun yapılmayan binalara "Uygundur" raporu vererek ruhsat almalarını sağladığı ihbarı üzerine harekete geçti. 6 ay boyunca firmaları teknik takibe alan polis, bu şekilde faaliyet gösteren 5 yapı denetim firmasıyla 3 laboratuvarı belirledi. Dün sabah erken saatlerde eş zamanlı baskınlarda aralarında yapı denetim firması sahipleri, inşaat malzemelerinin yeterliliğini ölçen laboratuvarların sahipleri ve müteaahhitlerin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin eksik demir ve beton kullanılarak yapılan inşaatlara sahte veya usulsüz belge düzenleyerek oturuma uygun raporu verdikleri, bu belgelerle de müteahhitlerin belediyelerden oturma izni ve ruhsat aldıkları ileri sürüldü.

        7 BİNA BELİRLENDİ

        Gözaltına alınan yapı denetim firma sahipleri ile çalışanların depreme uygun yapılmayan binalara 10 bin TL karşılığında "Uygundur" raporu verdikleri ileri sürüldü. Yapılan ilk sorgularında kendilerine yönetilen suçlamaları kabul etmedikleri iddia edelen zanlıların şimdiye kadar yapılan incemeler sonucu Bornova, Buca ve Çiğli'de toplam 7 binaya "Depreme uygundur, sağlamdır" raporu verdikleri tespit edildiği iddia edildi. İncelemeleri sürdüren ekiplerin, çok sayıda binaya da aynı şekilde rapor hazırladıkları yönünde bilgi edindikleri belirtildi.

        RÜŞVET AJANDASI

        Gözaltına alınan zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise yapı denetim firmaları yöneticilerinin, müteahhit ve işadamlarından alınan rüşvetleri ajandalarına kaydettikleri ileri sürüldü. Ajandada aynı zamanda alınan paraların yanı sıra İzmir'de bulunan birçok büyük inşaat şirketi ve müteahhitin de isimlerinin bulunduğu iddia edildi. Bu şirket ve müteahhitlerin sorguları süren yapı denetim firmalarıyla ilişkilerinin de mercek altına alındığı bildirildi.

        PAZARTESİ ADLİYEYE ÇIKACAKLAR

        Mali polis tarafından sorguları süren ve aynı zamanda ölen bir mühendisin ismini kullanarak da "uygun" raporu verdikleri belirtilen zanlıların pazartesi günü adliyeye sevkedilecekleri bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ