Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 3 yılda 10 bin çocuğa narkotik işlem!

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü çocuk birimlerine son 3 yılda gelen çocuklardan 10 bini hakkında narkotik madde bulundurmaktan işlem yapılırken, 1600 çocuğun da bağımlılık yapan uçucu madde kullandıkları belirlendi.

        İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Suçlarını Önleme Derneği ve Haydi Tut Elimi Derneği tarafından organize edilen ''Çocuk istismarını önleme'' sempozyumun, İstanbul Valiliğinin himayesinde, 18-19 Kasım 2011 tarihlerinde Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde gerçekleştirileceği bildirildi.

        Açıklamada, sempozyuma başta İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi olmak üzere diğer ilgili kurumların da destek verdiği kaydedildi. Çocuk istismarının, çocuklar açısından bizatihi büyük bir problem olmakla birlikte, pek çok sorunu tetikleyen, hem bugünü hem geleceği etkileyen sosyal bir sorun olduğuna dikkati çekilen açıklamada, istismara uğrayan çocukların madde bağımlılığı ve suç ile kolayca tanıştıkları vurgulandı.

        Açıklamada, şöyle denildi:

        ''Daha uzun vadede ise bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, çocukluğunda istismara uğramış kişilerin, uğramamış kişilere nispeten, 4 türlü davranış sergileme ihtimalleri daha yüksektir. İstismar mağduru olmaya devam ederler, kendileri istismar suçunu işlerler, mala karşı suçlara yönelirler veya bağımlılık yapan maddeleri kullanırlar.

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğünün verileri göstermektedir ki, İstanbul'da çocuk suçluluğundaki en önemli problemlerden birisi çocuk istismarıdır. İstismar sözünden, çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimini etkileyen ve tekrar eden, yetişkinlerin uyguladıkları kötü muamele davranışları anlaşılmaktadır. İstismar, ihmalle birlikte, duygusal, cinsel ve fiziksel şiddet çeşitleriyle ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, çocuk istismarı deyince polis kayıtlarına, daha çok, istismarın görünür çeşitleri, fiziksel ve cinsel şiddet girmektedir. Bu bağlamda, son 3 yılda İstanbul'da emniyetin çocuk birimlerinde adli işlem yapılan yaklaşık 50 bin olaya bakıldığında, 13 bin çocuğun, istismar ile ilişkilendirilen suçlardan dolayı mağdur olduğu görülüyor. Buna ilaveten, yapılan idari işlemler çerçevesinde, 14 bin çocuğun evini terk ettiği, daha sonra bulunduğu anlaşılıyor. Kayıp çocukların çoğunluğunu kız çocukları oluşturuyor ve ailevi problemler en önemli evden kaçma nedeni yüzde 31 olarak ifade ediliyor. Dahası, son 3 yıl içinde İstanbul'da yaklaşık 10 bin çocuk hakkında narkotik madde bulundurmadan dolayı adli işlem yapılmış bulunuyor. Ayrıca 1600 çocuğun bağımlılık yapan uçucu maddeleri kullandıkları anlaşılıyor.''

        İstismar vakalarının çoğunun gizli kalması da dikkate alındığında, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün verilerine bakıp, istismarın sosyal bir problem olarak ele alınmasının gerektiği vurgulanan açıklamada, çocuk istismarının sadece suç önleme çalışması olarak görülmemesi gerektiği ifade edildi.

        Polisin, çocuk istismarı problemini asıl çözecek olan, kurum, kuruluşlarıyla ve bütün toplumla birlikte çalışmanın yollarını aradığı belirtilen açıklamada, Birleşmiş Milletlerce kabul edilmiş bir gün olan Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü'nde sempozyum düzenlenmesinin bu çalışmaların bir meyvesi olduğu vurgulandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ