Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam emniyet müdürü vuruldu antalya konyaaltı uğur gökcan

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Antalya'da bir akaryakıt istasyonundan yakıt almak isterken yavaş hareket ettikleri gerekçesiyle istasyon görevlileriyle tartışan Celal G., silahını çekip havaya ateş etti. Olay yerine gelen polis ekiplerini de silahla tehdit eden zanlı, kendisini ikna etmeye çalışan Konyaaaltı İlçe Emniyet Müdürü Ugur Gökcan'ı rehin almak istedi. Boğuşma sırasında silahını ateşleyen zanlı, karnından vurduğu Gökcan'ı şehit etti.

        Akıllara durgunluk veren olay şöyle gelişti: Dün saat 15.00 sıralarında 06 KYM 33 plakalı otomobille Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Liman Mahallesi'ndeki bir akaryakıt istasyonuna gelen Celal G. (50), aracına 100 liralık yakıt konulmasını istedi. İddiaya göre henüz 10-15 liralık yakıt konulduğunda Celal G. "Niye yavaş hareket ediyorsunuz?" diyerek istasyon görevlileriyle tartışmaya başladı. Daha sonra belinden çıkardığı tabancayı istasyon görevlilerine doğrultarak hakaret ve küfür eden Celal G., etrafa rasgele ateş açıp "Burayı havaya uçururum" diye bağırmaya başladı.

        İhbar üzerine kısa sürede akaryakıt istasyonuna gelen polis ekipleri, zanlıyı ikna etmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı. Bu sırada Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gökcan da olay yerine geldi ve Celal G.'yi ikna etmek istedi. Silahlı zanlı, yanına yaklaşan Gökcan'a, "Hareket çekme. Komandoluk yaptırmam" diye bağırıp polis müdürünün ayaklarının dibine bir el ateş etti. Bunun üzerine etraftaki polislerden biri havaya ateş açıp zanlıya "Bırak silahı" diye bağırdı. Panikleyen zanlı, eliyle işaret ederek polislerin durmasını isteyen Emniyet Müdürü Gökcan'ı rehin almak istedi, ancak başarılı olamadı. Ani bir hamle ile Gökcan zanlıyı yere yatırdı. Diğer polisler de hamle yaparak zanlının elindeki silahı almak istedi, ancak buna fırsat kalmadan elindeki silahı ateşleyen Celal G. polis müdürünü karnından vurdu.

        "İÇKİLİ DÖVMEK DELİKANLILIK MI?" DİYE BAĞIRDI

        Çok sayıda polisin elinden silahı almaya çalıştığı sırada olayı görüntüleyen gazetecilere, "Gör vatandaş, çek" diye bağıran Celal G., polislere ise "İçkili dövmek delikanlılık mı?" diye seslendi. Gözaltına alınan Celal G. ise sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Karnından vurulan ve ambulansla hastaneye kaldırılan Uğur Gökcan, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

        ŞEHİT MÜDÜRÜN EŞİ DE POLİS

        1971 Kütahya doğumlu Uğur Gökcan, polis memuru Gülhan Gökcan ile evliydi ve biri kız biri erkek olmak üzere 2 çocuk babasıydı. 1993 yılında emniyet teşkilatına giren Gökcan, Balıkesir, Siirt, İzmir, Eskişehir ve Mardin'de görev yaptıktan sonra 2007'de Antalya'ya tayin olmuştu.

        ŞEHİT EMNİYET MÜDÜRÜ UĞUR GÖKCAN İÇİN ANTALYA'DA TÖREN DÜZENLENDİ

        Konyaaltı ilçe emniyet müdürü Uğur Gökcan, Uncalı Emniyet Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenin ardından memleketi kütahya'ya gönderildi.

        Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, törene katılamadı. Cenaze törenine şehit Uğur Gökcan'ın eşi Gülhan Gökcan, kızı Gizem ile 10 yaşındaki oğlu Gökalp Gökcan katıldı. Törende Gülhan Gökcan iğneyle ayakta dururken 10 yaşındaki oğlu Gökalp gözyaşlarına boğuldu. İl Emniyet Müdür vekili Oğuz Oral Aydın ve Antalya müftüsünün konuşması ve duanın ardından şehit Gökcan'ın naaşı meslektaşlarının omzunda ambulansa götürüldü. Cenaze helikopterle memleketi Kütahya'ya gönderildi.

        ŞEHİT EMNİYET MÜDÜRÜ MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

        Şehit Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gökcan, memleketi Kütahya'da gözyaşları arasında toprağa verildi. 41 yaşındaki Gökcan'ın naaşı, cenaze arabası ile baba evinden Ulu Cami'ye götürüldü. Burada ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazına; İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay, İdris Bal, Alim Işık, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkanı Mustafa İça, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, çok sayıda emniyet yetkilisi ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

        Şehit Emniyet Müdürü Uğur Gökcan'ın babası Mehmet Ali Gökcan, annesi Nebehat Gökcan, polis memurunun eşi Gülhan Gökcan, lise ikinci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki kızı Gizem, ilköğretim ikinci sınıf öğrencisi 8 yaşındaki oğlu Gökalp Gökcan, tören boyunca gözyaşı döktü.

        Kütahya Müftüsü Mustafa Üskülüplü'nün kıldırdığı cenaze namazı sonrası şehit Emniyet Müdürü Uğur Gökcan için helallik istendi. Müftü Üskülüplü, "Şehit müdürümüze Allah'tan rahmet diliyoruz. Mekanı cennet olsun" dedi.

        Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de çelenk gönderdi.

        Şehit Gökcan'ın eşi Gülhan Gökcan, arkadaşları ve kadın polislerin yardımı ile ayakta durabilirken, Uğur Gökcan, Perli Mahallesi'nde bulunan Polis Şehitliğinde toprağa verildi.

        Bu arada, Gökcan'ı şehit eden zanlı Celal G.'nin de Kütahyalı olduğu öğrenildi. Zanlı Şahsın bir süre Kütahya'daki bir müteahhidin yanında çalıştığı ve 4 yıl önce Antalya'ya taşındığı belirtildi.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Bülent GÜNAL / AHT

        ''BÖYLE DURUMLARDA POLİSİN VURMA YETKİSİ VARDIR''

        Avukat Prof. Dr. Vahit Bıçak (Ceza Hukukçusu-Polis Akademisi Polis Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nde ders veriyor):

        "Herhangi bir kişi, polisin ya da bir vatandaşın canına, malına, ırzına tehdit oluşturuyorsa, saldırının devam ediyor olması şartıyla, silahlı kişi, silah kullanılarak etkisiz hale getirilebilir. Bunu yapan bir vatandaş olursa bu meşru müdafaaya girer. Ama bunu yapan bir polisse, burada polis silah kullanma yetkisini kullanmış olur. Yapılması gereken silahlı saldırganı etkisiz hale getirmekti. Antalya'daki olayda polisin elbette vurma yetkisi vardı. Ancak emniyet müdürü canını riske etmiş ve canından olmuş. Canını riske etmemesi gerekirdi. Polis gerekli uyarıları yaptıktan sonra öldürücü olmayan yerlerine ateş açabilirdi.

        ''CANINI RİSKE ETMEMELİYDİ''

        Hasan Yücesan (Ankara eski emniyet müdürü):

        "Ağır cezalık suçlarda, silahlı saldırgana silahını bırakması için önce ikaz edilir, 'teslim ol' denir. Olayda soygun ve gasp unsuru da bulunduğu için polisin ikazlarını yerine getirmeyen silahlı saldırganı Polis Vazife Kanunu'ndan aldığı yetkiyle etkisiz hale getirme yetkisi vardır. Elbette polis burada saldırganı öldürmek için ateş etmez. Ama bu tür çatışmalar ölümle de sonuçlanabilir. Belli ki Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü silahlı kişiyi ikna edebileceğini düşünmüş, insanca yaklaşmak istemiş. Vurulmasına gönlü razı olmamış. Ama sonuçta kendisi şehit oldu. Çok üzücü bir durum. Ne olursa olsun canını bu kadar riske etmemeliydi."

        ''KENDİNE FAZLA GÜVENMESİ YAŞAMINA MAL OLDU''

        Barbaros Hayrettin Aydın (Emekli Emniyet Müdürleri Derneği Başkanı):

        "Belli ki olay anons edildiğinde emniyet müdürü olay yerine yakındı. Personelini değil önce kendini riske etmiş. Oysa gerekli ikazları yapıp, ekip desteğini de aldıktan sonra, saldırgan üzerinde daha fazla psikolojik baskı yaratabilir ve saldırganın teslim olması sağlanabilirdi. Ama emniyet müdürümüz belli ki kendine çok güvendi, ikna ederim dedi. Yaklaşınca da aralarında boğuşma oldu ve bu talihsiz olay yaşandı. Keşke kendine bu kadar çok güvenmeseydi. Kendisine olan aşırı güven yaşamına mal oldu."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ