Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Caferi imamdan ilk din dersi

        Ahmet ÜNSAL / MANİSA (AHT)

        Zorunlu din derslerinde Alevilik'le ilgili bilgi verilmemesi konusundaki tartışmalar sürerken Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Gazi İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni Durmuş Ali Etbaş, okul müdüründen izin alıp Caferi inancından olan Hz. Hüseyin Camii imamı Bayram Dalga'yı okula davet etti.

        Dalga, 7. sınıf öğrencilerine "Dinin kendisi Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin hadisleridir. Ehl-i Beyt imamlarında olan İmam Cafer Sadık'ı takip etmek anlamına gelen Caferi Mezhebi, İsnaaşeriyye, İmamiyye, Şiilik ve Alevilik de denmektedir" dedi. Kars ve Iğdır yöresinden göç ettiklerini belirten imam Dalga, Caferi cemaatinin Turgutlu'da 6-7 bin civarında bir nüfusa sahip olduğunu, namaz, oruç, zekat ve hac gibi ibadet konuları ile inançla ilgili temel esaslarda kesinlikle diğer hak mezheplerden pek farklı olmadıklarını örnekler vererek açıkladı.

        Okul Müdürü Ercan Çifci, "Daha önce de öğrencilerimizi camiye ve cemevine götürdük. Artık insanlarımız tarihte kalması gereken, ama yapay bir biçimde gündeme taşınmak istenen çatışma kültürlerine değer vermemektedir. Birbirini tanıma ve anlama süreciyle birlikte hoşgörü ve anlayışın yaygınlaşması, ülkemizin daha güvenli, huzurlu ve yaşanılır olmasını sağlayacaktır" dedi.

        İNCELEME BAŞLATILDI!

        Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, Gazi İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinden Durmuş Ali Etbaş'ın, okul müdüründen izin alarak derse Caferi imam Bayram Dalga'yı davet etmesiyle ilgili müfettiş incelemesi başlatıldığını söyledi.

        Olayın dün gerçekleştiği bilgisini veren Kaymakam Günlü, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni Durmuş Ali Etbaş, okul müfredatında olduğu için Caferi imam Bayram Dalga'yı, okul idaresinde izin alarak derse davet etmiş. Okul idaresi, müfredatta olduğu için izin vermiş. Konuyu inceletiyoruz. Konunun 4+4+4 eğitim sistemiyle bir ilgisi yok. Müfredatta olduğu için böyle bir uygulama yapılmış. Biz de konuyla ilgili müfettiş incelemesini başlattık." dedi.

        Manisa Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy da konuyla ilgili inceleme başlatıldığını söyledi. Altınsoy, "Gazi İlköğretim Okulu Müdürlüğü, uygulamanın ilköğretim okulu 7. sınıf ders programı içerisinde yer alan 'İslam Düşüncesinde Yorumlar/İslam Dini İçerisindeki Mezhepler, Tarikatlar/Fıkhi Yorumlar' başlığı altında anlatılan Caferilik konusunun öğrenciler tarafından daha iyi tanınması amacıyla, ilçede de 7 bin civarında Caferi bulunması ve öğrencilerin bazılarının da Caferi mezhebine tabi ailelerden geldiği de göz önünde bulundurularak Durmuş Ali Etbaş'ın talebi ve okul müdürünün onayı ile Bayram Dalga okula davet edilmiş. Okul idaresinin bilgisi ve öğretmen gözetiminde öğrencilerle tanışması sağlanmış. Öğrencilerin ders konularını daha iyi anlamaları için başka zamanlarda da değişik meslek gruplarından doktor, mühendis, polis, hemşire, tesisatçı gibi kişiler de okula davet edilerek öğrencilerle buluşturulmuş ve yine ders konularının daha iyi anlaşılabilmesi için kurum ve kuruluşlara da geziler düzenlenmiş. Toplumda hoşgörü anlayışının yaygınlaştırılmasında ve ders konularının daha iyi kavranmasında bu tür faaliyetlerden daha önce de yararlanılmış." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ