Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam milli eğitim bakanlığı, evli liseliler, ömer dinçer

        GAZETE HABERTÜRK

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm lise türleri için hazırladığı yönetmelik taslağı uygulamaya geçtiğinde, liselerde evli, hatta hamile ve çocuklu öğrenciler de okuyabilecek. Çünkü “Evli öğrencilerin kayıtları yapılmaz” diyen taslakta, şimdiki yönetmelikte yer alan “Öğrenci iken evlenenlerin kayıtları silinerek okulla ilişikleri kesilir” bölümü yer almıyor.

        Eğitimcilere göre bu düzenleme 17 yaşındaki öğrencilerin evlenip okula devam etmelerini sağlar. Medeni Kanun’a göre 17 yaşını doldurmuş kız ve erkek çocuklar evlenebiliyor. Yasa 16 yaşını doldurmuşların da vasi izniyle evlenmesine izin veriyor. Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan 5 yaşında okula başlayan bir çocuğun 14 yaşında da liseye başlayacağını hatırlatarak şöyle konuşuyor: “Bu öğrenci sınıf tekrarı yaparsa 17 yaşında da liseye başlayabilir. 22-23 yaşında hâlâ lisede okuyor olabilir. 17 yaşından sonra da yasal engeli olmadığı için evlenebilir ve eğitim 12 yıl zorunlu olduğu için okula devam eder. Öğrenci evli ve hamileyken ve çocuk doğursa da okula devam eder. Çünkü örgün eğitimin kaç yaşında biteceğine ilişkin düzenleme yok.”

        EVLİLİK ENGEL OLMASIN

        ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden ABD’de lisede evlilikle ilgili kısıtlama olmadığını belirterek, “Yeni yasa değişikliği 4 yıllık lise eğitimini zorunlu kılıyor. Yasalar da 17 yaşındaki çocuğa evlenme hakkı veriyor. Eğitim de evlilikte kişisel bir hak. Biri yüzünden diğeri kaybedilemez. O yüzden eski yönetmelikte yer alan ‘Öğrenciyken evli olanların kaydı silinir’ bölümünün çıkarılması doğru. Okumak her koşulda teşvik edilmeli” diyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan da evliliğin eğitim hakkı kaybına yol açamayacağını vurguluyor. Taslak, seçmeli ders açılmasında da 10 öğrenci yerine 8 öğrencinin isteğinin yeterli olduğu düzenlemesini getiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ