Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Bursa'da rumlar 90 yıl sonra ayin düzenledi

        İsmet ACAR / BURSA (AHT)

        Kurtuluş Savaşı'ndan sonra mübadele ile Bursa'nın o zaman köy olan Gölyazı Mahallesi'nden Yunanistan'a göç eden Rumlar'ın çocukları, atalarından kalma tarihi kilisede 90 yıl sonra ayin düzenledi. Belediyenin onardığı kilisede mum yakıp dua eden, ayin yapan; sonra da Gölyazılılarla buluşan yaklaşık 200 Rum, duygu yüklü bir gün yaşadı.

        Kuzey Yunanistan'ın 3 değişik bölgesinden, mübadele sonucu göç ettikleri atalarının toprakları olan Bursa'nın Nilüfer ilçesi Gölyazı Mahallesi'ne gelen yaklaşık 200 Rum, Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpiduforos Lambriniadis önderliğinde Aziz Pandeleimon Kilisesi'nde ayin düzenledi. 90 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen Rumlar, kiliseyi büyük bir hayranlıkla inceleyip dua ederken, oldukça duygulandıkları dikkat çekti. Ayinin ardından ayine katılanlara ekmek dağıtıldı.

        Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpiduforos Lambriniadis, yıllar önce atalarının yaşadıkları topraklarda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtip, kiliseyi günümüzdeki haline getirenlere teşekkür etti. Ramazan ayının dua için ayrılmış bir ay olduğunu kaydeden Lambriniadis, "Biz de bu çerçevede dua etmek istedik. 27 Temmuz Aziz Pandeleimon'un adını anma ve bayram günüdür. Burada bulunmaktan dolayı çok duygulananlar var. Yöre halkıyla çok iyi anlaşıyorlar. Yaklaşık 200 kişilik bir grup halinde geldik. Bu 1922 yılındaki mübadeleden sonraki ilk ayin" diye konuştu. Labriniadis, ayinde hayatını kaybedenler ve hayatta olanlar için iki dua ettiklerini belirtti.

        Ayine gelen Rumlar ise burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Duygu yüklüyüz. İki halk arasında hiçbir düşmanlık yok. Herşey sevgi saygı çerçevesinde yaşanmalı" dediler. Mahalleyi de dolaşan Rumlar, atalarının evlerinde oturan Gölyazı sakinleriyle de sohbet etme imkanı buldular. Rum ziyaretçiler, doğa harikası mahallede bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmediler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ